ΤΑΞΙΔΙ

Βερολίνο: Tο νέο Λονδίνο


Αρχίστε τη μέρα σας με μια επίσκεψη στο κέντρο της πόλης, όπου η επιβλητική Πύλη του Brandenburg στέκει γεμάτη μνήμες. Κάποτε το σύνορο μεταξύ Δυτικού και Ανατολικού Βερολίνου, έγινε το σύμβολο της ελευθερίας και της ένωσης μετά την πτώση του τείχους το 1989. Κοντά της βρίσκονται μερικά από τα ωραιότερα ξενοδοχεία της Γερμανίας περιλαμβανομένου και του θρυλικού Adlon Kempinski, με απρόσκοπτη θέα προς την πύλη.

Ο πεζόδρομος που ξεκινά από την πύλη και καταλήγει στο κέντρο του Βερολίνου, προσφέρει μια όμορφη διαδρομή. Επόμενος σταθμός, η Potsdamer Platz όπου η πλατεία ξαναβρίσκει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που είχε πριν τον πόλεμο και αφήνει πίσω της τα χρόνια της ερημιάς που ήταν απλά μια περιοχή της νεκρής ζώνης στο διχοτομημένο Βερολίνο του Μεταπολέμου. Πλήρως ανοικοδομημένη, η πλατεία αυτή σφύζει από ζωή, είναι γεμάτη πρωτοποριακά κτίρια σε σχέδια διάσημων αρχιτεκτόνων με πρώτο και καλύτερο εκείνο που στεγάζει το εντυπωσιακό Μουσείο Κινηματογράφου.

Στη συνέχεια, πηγαίνετε στο Reichstag, το ιστορικό κτίριο του Γερμανικού Κοινοβουλίου, που είναι ένας άψογος συνδυασμός παλαιού και νέου, με τον χαρακτηριστικό γυάλινο διαφανή θόλο να το κατατάσσει στα σύγχρονα έργα τέχνης της αρχιτεκτονικής. Το Βερολίνο διαθέτει 170 μουσεία και τα σημαντικότερα από αυτά είναι συγκεντρωμένα στο Kulturforum (η Πινακοθήκη, το Μουσείο Μουσικών Οργάνων και η πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή Αρχείων του Μπάουχαους) και στο Μuseumsinsel, ένα μικρό νησί που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Ανατολικού Βερολίνου (Μουσείο της Περγάμου, με συλλογές από την ελληνική, βαβυλωνιακή, ρωμαϊκή και ισλαμική τέχνη).


Για ψώνια και αναρίθμητες καφετέριες πηγαίνετε στην περιοχή γύρω από τον ζωολογικό κήπο. Θα βρείτε εκατοντάδες boutiques, πολυκαταστήματα όπως επίσης café και bars. Σε όλη την περιοχή οι δρόμοι είναι κατάμεστοι μέχρι αργά το βράδυ. Η περιοχή Mitte είναι το πιο πρόσφατο κέντρο της πόλης.

Το καλό φαγητό δίνει την παρουσία του στην πόλη - κάντε κράτηση στο Zur Letzten Instanz (Waisenstr, 14-16, τηλ. 030-2425528) που είναι ίσως το παλαιότερο εστιατόριο του Βερολίνου με έτος ίδρυσης το 1525 και λέγεται ότι φιλοξένησε προσωπικότητες από τον Ναπολέοντα μέχρι τον Μπετόβεν. Στο Paris Bar (Kantstrasse 152, τηλ. 030-3138052) θα συναντήσετε καλλιτέχνες και συγγραφείς, ενώ την ιστορία του retro αυτού χώρου διηγούνται οι φωτογραφίες και τα αποκόμματα στους τοίχους. Για γκλαμουράτη έξοδο πηγαίνετε στο Facil (Potsdamer Strasse 3, τηλ. 030-590051234) στην ταράτσα του πέμπτου ορόφου του ξενοδοχείου Mandala - ό,τι πιο zen θα βρείτε στο Βερολίνο.


Tags: Βερολίνο, Γερμανία, ταξίδι

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)

Πέτρος Κκολάς Νοέμβριος 26, 2013 08:21

Πολύ καλό το άρθρο σας για το Βερολίνο. Μόνο που παραλείψατε να αναφέρεται ότι στο Neues Museum, υπάρχει ένας μεγάλος χώρος με αρχαιολογικά ευρύματα από την Κύπρο και ιδιαίτερα από το αρχαίο Ιδάλιον. Μια συλλογή από φωτογραφίες μπορείτε να την βρείτε στο Flickr κάνοντας search για το μουσείο.