ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Εμμανουέλλα Χαραλάμπους: ''Έπαθα ψύχωση με την Ελένη!''


  • «Έχω φτάσει στο σημείο να ξέρω κάθε επόμενη κίνηση της Ελένης σεναριακά, πριν ακόμη διαβάσω το επεισόδιο»

    «Έχω φτάσει στο σημείο να ξέρω κάθε επόμενη κίνηση της Ελένης σεναριακά, πριν ακόμη διαβάσω το επεισόδιο»

Χαμογελαστή και με αργές κινήσεις πλησίασε το τραπέζι όπου την περίμενα για τη συνέντευξη. Κρυμμένη πίσω από τα μεγάλα γυαλιά, απολάμβανε το τσιγάρο της απαντώντας στις ερωτήσεις μου σχετικά με το ρόλο της Ελένης της πόρνης, αλλά και τη ζωή της. Με περίσσιο πάθος μου αφηγήθηκε αρκετές φορές την εμμονή της για το ρόλο, με τη νευρικότητα στις κινήσεις της να προδίδουν ότι δεν είχε λόγια για να εκφράσει τη χαρά της που τελικά τα κατάφερε. Η Εμμανουέλλα Χαραλάμπους ήρθε και είναι αποφασισμένη να μείνει…

Συνέντευξη στη Γιώτα Δαμιανού

Φωτογραφίες Άντρος Ευσταθίου 

Πρώτη φορά σε βλέπουμε σ’ έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και σε μια σειρά που όλοι περίμεναν με ανυπομονησία. Πώς νιώθεις;
Αυτή την περίοδο πραγματικά ζω μόνο για την Ελένη. Νιώθω ότι έχω τεράστια ευθύνη προς τους αναγνώστες του βιβλίου και τους τηλεθεατές. Δίνω ό,τι καλύτερο, μα ό,τι καλύτερο μπορώ ώστε να αποδώσω πιστά το ρόλο μου.
Πώς πήρες το ρόλο;
Πέρασα από πολλές οντισιόν μέχρι να τον κερδίσω. Το διάστημα εκείνο πηγαινοερχόμουν Αθήνα-Λευκωσία πολύ συχνά. Κάθε φορά που περνούσα στην επόμενη φάση χωρίς το πολυπόθητο αποτέλεσμα, η αγωνία μου κτυπούσε κόκκινο. Είχα να κοιμηθώ φυσιολογικά μήνες. Δεν άφηνα το βιβλίο από τα χέρια μου.
Τι σε έκανε να θέλεις τόσο πολύ τον συγκεκριμένο ρόλο;
Το μεγαλείο της ψυχής αυτής της γυναίκας! Από την πρώτη στιγμή που διάβασα το βιβλίο, έπαθα ψύχωση με την Ελένη. Η Αννίτα άγγιξε την ψυχή μου κι εγώ με τη σειρά μου, της έδωσα περίοπτη θέση για πάντα μέσα στην καρδιά μου. Την Ελένη την αγάπησα πολύ, τη λάτρεψα, μπήκα στη θέση της για να την κατανοήσω. Έχω φτάσει στο επίπεδο να ξέρω κάθε επόμενη κίνησή της σεναριακά, πριν ακόμη διαβάσω το επεισόδιο.
Έχεις συναντηθεί με την Ελένη;
Σ’ αυτό δεν θα σου απαντήσω.


Το γεγονός ότι ο ρόλος που υποδύεσαι είναι αληθινός, πόσο σε έχει επηρεάσει;
Το γεγονός ότι η Ελένη είναι υπαρκτό πρόσωπο, προσδίδει παραπάνω δυσκολία στο ρόλο. Προσπαθώ με διάφορους τρόπους να αποστασιοποιούμαι, διότι είναι γεγονός ότι επηρεάζει την ψυχολογία μου.
Τι προσπαθείς να δείξεις περισσότερο ως Εμμανουέλλα μέσα από το ρόλο της Ελένης;
Το «σταυρό» που σηκώνει ο κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως εποχής, κουλτούρας και κοινωνικής τάξης. Στο πρόσωπο της Ελένης αντικατοπτρίζεται η ανάγκη του κάθε καθενός να διατηρεί την υπόστασή του και να υπομένει -λόγω της θνησιμότητάς του- επιβάλλοντας την ύπαρξή του. Οι γυναίκες που για κάποιο λόγο βρέθηκαν στη θέση της Ελένης, είναι μέρος αυτού του κόσμου κι εμείς οφείλουμε να γυρίσουμε και να τις δούμε, να τις ακούσουμε.
Έχεις αναθεωρήσει τα «πιστεύω» σου μετά από αυτό;
Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με αυτές τις γυναίκες. Τώρα έμαθα πως η πλειοψηφία περισσότερο αναγκάζεται, παρά επιλέγει να κάνει αυτή τη δουλειά.
Ποιος πιστεύεις ότι φταίει και φτάνουν σ’ αυτό το σημείο;
Η οικογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κάθε γονέας είναι υπεύθυνος για το παιδί του. Στις πλείστες των περιπτώσεων, όπου μια γυναίκα καταλήγει στο σημείο να εκδίδεται, υπάρχει ιστορικό μη φυσιολογικής ζωής στην οικογένεια.
Έχεις βρει κοινά στοιχεία με την Ελένη;
Είμαστε και οι δύο πεισματάρες και ειλικρινείς, ενθουσιώδεις. Χωρίς δόλο, με αυξημένο το αίσθημα της προσφοράς.
Είσαι ειλικρινής, ενθουσιώδης και λειτουργείς χωρίς δόλο σ’ ένα χώρο σκληρό; Πώς επιβιώνεις από τα άγρια θηρία;
Αυτή είμαι, δεν μπορώ να αλλάξω το χαρακτήρα μου. Προσπαθώ να κάνω καλά τη δουλειά μου και να διατηρώ το ήθος και τις αξίες μου. Είμαι πολύ αυστηρός κριτής του εαυτού μου και τον πειθαρχώ ανάλογα με τις συνθήκες. Και, πίστεψέ με, είναι δύσκολο για έναν καλλιτέχνη που το μυαλό του τρέχει, αλλά η εποχή τον προλαβαίνει να πειθαρχεί. Η Κατίνα Παξινού είχε πει στην Έλλη Λαμπέτη «η πειθαρχία είναι κι αυτή ταλέντο».


Υπάρχει κάποια άτυχη στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία σου;
Άτυχες στιγμές ναι είχα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι με στιγμάτισαν γιατί ό,τι γίνεται, γίνεται για κάποιο λόγο. Ακόμα και το γεγονός ότι δεν έπαιξα σε μια ελληνική σειρά για την οποία είχα πρόταση, οφείλεται στο ότι ήθελα να ενσαρκώσω την Ελένη.
Τώρα που υποδύεσαι την Ελένη, έχεις γίνει πιο σκληρή;
Η Ελένη έγινε σκληρή, αλλά δεν έχασε ποτέ την αθωότητά της. Το ίδιο κι εγώ.
Ποια είναι τα όνειρά σου;
Θέλω πολύ να δουλέψω και στο εξωτερικό, να κάνω κινηματογράφο, να υπηρετήσω διαφορετικά είδη θεάτρου. Και σίγουρα θέλω να κάνω οικογένεια κάποια στιγμή…
Υπάρχει κάποια ηρωίδα που αγαπάς πολύ;
Τώρα που το λες, η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό είναι η Ιωάννα της Λορένης, της οποίας ο χαρακτήρας έχει ομοιότητες με την Ελένη. Νομίζω πως πρέπει να το ψάξω λίγο αυτό (Γέλια).
Προτιμάς μία καριέρα στην Ελλάδα ή στην Κύπρο;
Το ίδιο είναι για μένα σε όποια χώρα κι αν βρίσκομαι. Το κριτήριο είναι ο ρόλος, όχι το μέρος.
Η επαγγελματική σου επιτυχία ακολουθεί την προσωπική;
Νιώθω πλήρης.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Το μυαλό μου είναι μόνο στην Ελένη!


Tags: Εμμανουέλλα Χαραλάμπους

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)