ΥΓΕΙΑ

Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο στον καύσωνα;


Tο μεσογειακό κλίμα και οι  υψηλές θερμοκρασίες ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι συνθήκες στις οποίες ο μέσος Κύπριος πολίτης είναι συνηθισμένος. Από την άλλη αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες πρόληψης και προστασίας από τον κάθε έναν αλλά και συλλογική κουλτούρα αλληλεγγύης.

Η ζέστη το καλοκαίρι μας θυμίζει ότι ήρθε η ώρα για διακοπές, για ξεκούραση, παιχνίδια και βουτιές στη θάλασσα, ανεμελιά αλλά ο παρατεταμένος καύσωνας κρύβει κινδύνους.

Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά αλλά και οι νέοι γενικότερα που μπορεί να θεωρούν τον εαυτό τους υγιή και δυνατό, πρέπει να πάρουν ειδικά μέτρα, με πρώτο στη λίστα την ενυδάτωση. Πρέπει να πίνουμε πολύ νερό και συστηματικά, να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις αλλά και να επιλέγουμε την καταφυγή σε κλιματιζόμενους χώρους.

Επίσης όσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά και μεταβολικά νοσήματα, άτομα που έχουν πρόβλημα με τον σακχαρώδη διαβήτη ή παχύσαρκοι, έγκυες γυναίκες, όσοι παίρνουν χρόνια φάρμακα και μωρά παιδιά είναι ομάδες που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Όσον αφορά στην τροφή πρέπει επίσης να επιλέγεται με προσοχή αφού πρέπει να είναι ελαφριά και να περιλαμβάνει κυρίως σαλάτες ενώ συστήνεται και η αποφυγή του αλκοόλ και λιπαρών τροφών.


Tags: hot, summer, vacation, καύσωνας, υδράργυρος, καλοκαίρι, θάλασσα, θερμοκρασία, εποχή, ήλιος

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)