ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαρίνα Χατζηκώστα: «Με πεισμώνει ο ανταγωνισμός»

Παύλος Χατζηλοΐζου


Η γνωστή δημοσιογράφος, που παρουσιάζει την ενημερωτική εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» (καθημερινά, 11.00-13.30, Σίγμα), μάς αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας της εκπομπής και εκφράζει τις απόψεις της για την κυπριακή τηλεόραση.

Σε βλέπουμε στο «Μεσημέρι και κάτι» του Σίγμα. Πώς προέκυψε η παρουσίαση της εκπομπής;
Ουσιαστικά η θέση έμεινε κενή όταν η Κατερίνα Χριστοφίδου αποφάσισε να αποχωρήσει για να πολιτευτεί στο πλαίσιο των Ευρωεκλογών. Οι ιθύνοντες του καναλιού πίστεψαν ότι μπορούσα να αναλάβω το τιμόνι της εκπομπής και από τότε είμαστε μαζί κάθε «Μεσημέρι και κάτι».

Πώς νιώθεις για την ευκαιρία που σού δόθηκε;
Νιώθω μεγάλη τιμή αφενός, μεγάλη ευθύνη αφετέρου. Μπορεί να υπηρετώ τη δημοσιογραφία 17 χρόνια, ωστόσο αυτό που κάνω πια είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που έκανα όσα χρόνια βρισκόμουν στο ρεπορτάζ και στα οποία επικεντρωνόμουν στις εμπόλεμες ζώνες και τη διπλωματία.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του «Μεσημέρι και κάτι»;
Η ομάδα που βρίσκεται πίσω και η προσήλωση όλων στο, καλώς νοούμενο, συμφέρον των πολιτών. Η ομαδική δουλειά είναι πάντα το κλειδί. Η δημοσιογραφική ομάδα του Σίγμα και του Sigmalive, ο παραγωγός μου, Ανδρέας Παπαϊωάννου, που έχει όλη την ευθύνη του αέρα και όχι μόνο, η σκηνοθέτριά μου, Μαρίνα Λουκαΐδου, και η προσήλωση του σταθμού στη σωστή ενημέρωση των πολιτών. Βεβαίως, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως υπάρχει και μια σπουδαία ομάδα ανθρώπων που εργάζονται στις κάμερες και στο control.

Θα είσαι και του χρόνου στο τιμόνι της εκπομπής;
Εκτός και αν συμβεί κάτι που ξεπερνάει τις ανθρώπινες δυνατότητες, πρώτα ο Θεός, θα τα λέμε και του χρόνου από το «Μεσημέρι και κάτι».

Σε φοβίζει ο ανταγωνισμός με τις εκπομπές που προβάλλονται ταυτόχρονα με τη δική σου;
Δεν με φοβίζει, αλλά σίγουρα με κάνει πιο πεισματάρα. Παράλληλα με βελτιώνει, αφού όλοι οι συνάδελφοι που βρίσκονται απέναντι στη δύσκολη μεσημβρινή ζώνη είναι αξιόλογοι δημοσιογράφοι, οι περισσότεροι δε με πολύ μεγαλύτερη πείρα από εμένα. Ο ανταγωνισμός όταν είναι αξιοπρεπής, στο πλαίσιο του «ευ αγωνίζεσθαι» μάς κάνει όλους καλύτερους.

Γενικότερα, έχεις βιώσει τον ανταγωνισμό μέχρι τώρα;
Κάθε μέρα. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Οι μεσημβρινές ενημερωτικές ζώνες είναι ακριβώς στην καρδιά της ενημέρωσης, καθώς όλα τα γεγονότα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Κάθε μέρα είναι ένας νέος στίβος «μάχης» για την πιο σωστή και άρτια ενημέρωση.

Σε ικανοποιούν τα νούμερα τηλεθέασης της εκπομπής; Τα θεωρείς εργαλείο για τη δουλειά σου;
Είναι γεγονός ότι η εκπομπή πάει πάρα πολύ καλά και αισθάνομαι ευγνώμων προς τους τηλεθεατές. Όμως, οι ειδήσεις δεν είναι νούμερα, είναι άνθρωποι και αυτό που αποτελεί απόλυτη ικανοποίηση για μένα είναι τα μηνύματα που παίρνω από τους ίδιους τους πολίτες, τα οποία καταγράφονται καθημερινά. Ασφαλώς υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης και ο στόχος αυτής της εκπομπής είναι κάθε μέρα να αυξάνει την απήχησή της μέσα στην κοινωνία, όπου δρα και λειτουργεί.

Θεωρείς ότι η τηλεοπτική ενημέρωση όπως την ξέρουμε έχει επηρεαστεί από το διαδίκτυο;
Η ενημέρωση, με την αυστηρή έννοια, δεν έχει επηρεαστεί. Ο κόσμος και η αντίληψή του έχει διαφοροποιηθεί, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Ιδανικό είναι όταν το ένα παίρνει τα θετικά στοιχεία του άλλου και πάνε μαζί μπροστά, όπως στην περίπτωση του Sigmalive και του Σίγμα.

Ποια είναι η γνώμη σου για το επίπεδο της κυπριακής τηλεόρασης;
Γίνονται πολύ καλές δουλειές στην κυπριακή τηλεόραση και με τη στήριξη του κόσμου μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερες.

Παρακολουθείς κυπριακή τηλεόραση; Αν ναι, ποια προγράμματα επιλέγεις;
Παρακολουθώ και κυπριακή και ελλαδική και ξένη τηλεόραση. Έχω μια αδυναμία στην ενημέρωση γενικά, βλέπω δελτία ειδήσεων, λοιπόν, εναλλακτικά προτιμώ τα μουσικά προγράμματα.

Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που νιώθεις ότι απουσιάζει από την κυπριακή τηλεόραση και που θα ήθελες να δεις;
Θα ήθελα όχι μόνο να βλέπω, αλλά και να κάνω ντοκιμαντέρ. Αισθάνομαι ότι αυτό λείπει περισσότερο.

Με ποια πρόσωπα της κυπριακής τηλεόρασης θα ήθελες να συνεργαστείς στο μέλλον;
Έχω συνεργαστεί ήδη με πολλά σημαντικά πρόσωπα της ενημέρωσης, ανθρώπους που μού έχουν μεταλαμπαδεύσει τεράστια γνώση. Πάντα υπάρχουν άτομα που θαυμάζω και εύχομαι οι δρόμοι μας κάποτε να σμίξουν.

Note
Η Μαρίνα Χατζηκώστα γεννήθηκε στην Κόρινθο στις 5 Απριλίου 1982. Έχει πτυχίο επικοινωνιολογίας και δημοσιογραφίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι κάτοχος επαγγελματικού τίτλου από το BBC, στην ομάδα έρευνας για θέματα Μέσης Ανατολής, ειδίκευση στο Παλαιστινιακό. Έχει εργαστεί στην ΕΡΤ, σε εκπομπές έρευνας στην ελληνική τηλεόραση, στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 Κύπρου και έχει συνεργαστεί με το BBC.

ΠΗΓΗ: Τηλεώρες


Tags: Μαρίνα Χατζηκώστα