ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ζωή Κυπριανού «Δεν θα άλλαζα τίποτα στην καριέρα μου»

Παύλος Χατζηλοΐζου


Είναι μια από τις πιο αγαπητές παρουσίες στον χώρο! Με ταλέντο, άποψη και... χιούμορ, λίγο πριν τα αγαπημένα «Καμώματα» ρίξουν για φέτος αυλαία, η Ζωή Κυπριανού μάς μιλά για τη σειρά και μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις της για την υποκριτική.

Καταρχάς, πώς αισθάνεστε για τη συμμετοχή σας στα «Καμώματα τζι αρώματα»;
Το ότι η σειρά πάει για πέμπτη χρονιά δείχνει πόσο καλά νιώθω, γιατί οι συνεργασίες είναι για μένα πάνω από όλα. Τα «Καμώματα» έχουν τους καλύτερους ηθοποιούς και πολύ καλούς σεναριογράφους, οπότε αισθάνομαι υπέροχα. Είμαστε πλέον μια οικογένεια, περνάμε μια χαρά κι αυτό βγαίνει και στον κόσμο!

Θα είστε και του χρόνου στη σειρά;
Εννοείται!

Τι θα δούμε τη νέα σεζόν στις οθόνες μας σε σχέση με τον ρόλο της παπαδιάς;
Έχω να σού πω ότι και για μας τους ηθοποιούς που παίρνουμε τα σενάρια στα χέρια μας είναι έκπληξη! Δεν ξέρουμε τι μάς περιμένει. Ασφαλώς, οι σεναριογράφοι και οι σκηνοθέτες ξέρουν τι θα γίνει, αλλά δεν μάς λένε ποτέ. Το μόνο που γνωρίζω μέχρι στιγμής είναι ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε γυρίσματα για τη νέα σεζόν.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας των «Καμωμάτων», κατά τη γνώμη σας;
Το μυστικό είναι ότι υπάρχει μια καλοκουρδισμένη ομάδα με καλούς ηθοποιούς, καλούς σκηνοθέτες, καλό συνεργείο και έξυπνους σεναριογράφους. Το σενάριο είναι χαρούμενο, θετικό και οικείο στον Κύπριο τηλεθεατή. Ο κόσμος ταυτίζεται με αυτό και θέλει να δει τις εξελίξεις, αλλά και τα καμώματα των χαρακτήρων. Ακόμα κι όταν είμαι στον δρόμο, ο κόσμος με φωνάζει «παπαδιά». Είναι απίστευτο!

Μιας και η σειρά πάει για πέμπτη σεζόν, δεν υπάρχει κίνδυνος να κουραστεί το τηλεοπτικό κοινό από τη συνέχιση της σειράς;
Όχι, αν σκεφτείς ότι οι «Ιστορίες του χωρκού» κράτησαν 11 χρόνια, άρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα! Το σενάριο ανανεώνεται συνεχώς, μπαίνουν γκεστ που καθοδηγούν τα όσα γίνονται και ανατρέπουν όσα προηγήθηκαν. Υπάρχει η αναγκαία ίντριγκα που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του τηλεθεατή.

Γενικότερα, πώς βλέπετε το επίπεδο των παραγωγών στην τηλεόραση;
Κοίταξε, υπάρχουν πολύ καλές σειρές, αλλά υπάρχουν και μέτριες. Αυτό, όμως, δεν μπορώ να το κρίνω εγώ, διότι μπορεί ένα πρόγραμμα να μη μού αρέσει, αλλά να πηγαίνει πολύ καλά επειδή πολλοί τηλεθεατές ταυτίζονται με αυτό. Αυτό που θα ήθελα είναι να έχουμε δουλειά στον χώρο μας γιατί είναι δύσκολο για όσους εργαζόμαστε εκεί (ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συνεργείο) να βρίσκουμε δουλειά κάθε χρόνο. Δεν συμφέρει κανέναν να μην πάει καλά μια σειρά! Αν γίνει αυτό, θα μείνουν πολλές οικογένειες στον δρόμο. Πρέπει να χαιρόμαστε που πάνε καλά οι σειρές, για το καλό όλων μας. Υπάρχει χώρος για όλους!

Παρακολουθείτε τηλεόραση;
Δυστυχώς, όχι, λόγω του βαρυφορτωμένου προγράμματός μου. Μόνο αν προλάβω καμιά επανάληψη των «Καμωμάτων» το πρωί του Σαββάτου.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε να συμμετάσχετε σε μια δουλειά;
Αυτά που θα με κάνουν να πω το «ναι» σε μια δουλειά, παρότι κάποιες φορές στο παρελθόν έχω αναγκαστεί να κάνω ορισμένες υποχωρήσεις, είναι οι συνεργάτες, τα άτομα που αποτελούν την ομάδα και το καλό σενάριο.

Ποια είναι τα θεατρικά σας σχέδια για το καλοκαίρι;
Τώρα κάνω πρόβες για την καλοκαιρινή περιοδεία του Θεάτρου Σκάλα, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και θα συμπεριλάβει πολλούς δήμους και κοινότητες της Κύπρου. Θα περιοδεύσουμε με το έργο του Νιλ Σάιμον «Ηλίθιοι», το οποίο διασκεύασε στην κυπριακή διάλεκτο ο Μιχάλης Τερλικκάς με τίτλο «Οι μαννοί». Πιστεύω ότι το έργο αυτό ενδείκνυται για το καλοκαίρι!

Εδώ και χρόνια είστε υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας των κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές. Πώς είναι η εμπειρία σας μέχρι τώρα;
Συνεργάζομαι με τους κρατουμένους εδώ και 27 χρόνια. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση, είναι μια επιλογή για εθελοντισμό, δεδομένου ότι εσύ αφιερώνεις τον ελεύθερό σου χρόνο, όπως επίσης και οι κρατούμενοι που επιλέγουν να εγγραφούν στη θεατρική ομάδα. Κάποιες φορές ο κόσμος με ρωτά γιατί πάω και διδάσκω θέατρο στις Φυλακές. Θεωρώ ότι θα είναι μέγιστο κέρδος αν έστω και ένας κρατούμενος που διδάσκεται θέατρο δεν επιστρέψει στη φυλακή. Αυτή είναι για μένα η μεγαλύτερη ανταμοιβή! Ακόμη, οι κρατούμενοι βλέπουν ότι το θέατρο είναι ομαδική υπόθεση, σαν το ποδόσφαιρο. Ο στόχος μας είναι κοινός και μάς ενδιαφέρει πιο πολύ η διαδρομή προς την παράσταση, δηλαδή το πώς θα γίνουμε ομάδα. Άρα, πρέπει να εργαζόμαστε όλοι μαζί για να το πετύχουμε αυτό.

Γενικότερα, πώς βλέπετε την πορεία του θεάτρου στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια;
Σαφώς υπάρχει βελτίωση και δραστηριοποιούνται πολλές θεατρικές ομάδες, αν και οι επιχορηγήσεις είναι μικρές. Γίνονται λίγες παραστάσεις και με λίγους ηθοποιούς λόγω του οικονομικού κόστους και για να μπορέσουν οι ομάδες να αντεπεξέλθουν. Παρόλα αυτά, βλέπω ότι υπάρχει πρόοδος.

Υπάρχουν ρόλοι που θα θέλατε να υποδυθείτε στο μέλλον;
Νομίζω πως όχι. Εννοείται, όμως, ότι συγκλονίζομαι όταν παίρνω ένα καλό κείμενο στα χέρια μου και δουλεύω πάνω στον ρόλο μου, καθώς και όταν δουλεύω με την ομάδα, δηλαδή τον σκηνοθέτη και τους συναδέλφους μου, για να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Έχω ερμηνεύσει πολύ δυνατούς ρόλους και έχω συνεργαστεί με πολύ καλούς σκηνοθέτες και με πολύ καλές ομάδες.

Εάν σάς ζητούσα να κάνετε αναδρομή στην καριέρα σας, υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε ή είστε ικανοποιημένη από την πορεία που έχετε διανύσει;
Όχι, δεν θα άλλαζα τίποτα. Έχω δουλέψει με ταλαντούχους ανθρώπους, οπότε ειλικρινά δεν έχω κανένα παράπονο! Μπορώ να πω, μάλιστα, ότι ήμουν και πολύ τυχερή, διότι ξεκίνησα σε μια εποχή όπου υπήρχαν καλά λεφτά στην τηλεόραση και γενναίες επιχορηγήσεις στο θέατρο, οπότε γίνονταν μεγάλες παραγωγές.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την υποκριτική; Τι άλλο πρέπει να έχει, εκτός από ταλέντο;
Να έχει πολλή όρεξη για διάβασμα και σκληρή δουλειά. Το επάγγελμα του ηθοποιού ήταν ανέκαθεν ανασφαλές. Δεν ξέρεις αν θα έχεις δουλειά το επόμενο εξάμηνο. Συνεπώς, όποιος θέλει να ασχοληθεί με την υποκριτική πρέπει να έχει υπόψιν του αυτήν την πραγματικότητα. Θεωρώ ότι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρά μας, αλλά όταν ζητούν τη γνώμη μου οι νέοι, τούς λέω να ασχοληθούν και με κάτι άλλο, όχι μόνο με την υποκριτική. Τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα στο επάγγελμα έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολα.

Πιστεύετε ότι η τηλεόραση του σήμερα μπορεί να αναδείξει νέα ταλέντα;
Κοίταξε, θεωρώ ότι ο ηθοποιός αναδεικνύεται από το θέατρο, αν και έχω δει πολύ δυνατές ερμηνείες στην τηλεόραση. Άμα το θέλει πολύ κάποιος ηθοποιός, θα κάνει θέατρο, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Αλήθεια, τι είναι για σας η υποκριτική;
Η υποκριτική είναι ένας τρόπος έκφρασης που αφορά πολύ ευαίσθητους ανθρώπους, ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν πολλές ζωές. Φοράς ένα κοστούμι και γίνεσαι ένας άλλος!

Note
Η Ζωή Κυπριανού γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε υποκριτική στον Πειραϊκό Σύνδεσμο στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με όλα τα θεατρικά σχήματα της Κύπρου (ΘΟΚ, ΕΘΑΛ, Σατιρικό Θέατρο, Θέατρο Σκάλα, Θέατρο Ένα) καθώς και με όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς του νησιού. Έχει συμμετάσχει και σε 4 ταινίες (2 μικρού και 2 μεγάλου μήκους).

ΠΗΓΗ: ΤΗΛΕΩΡΕΣ

 


Tags: Ζωή Κυπριανού, Κύπριοι ηθοποιοί