ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Oι θαυματουργοί σπόροι chia και τα οφέλη του


Δεν είναι τυχαίο που οι Αζτέκοι, οι Μάγια και οι Ινδιάνοι της Νοτιοδυτικής Αμερικής και του Μεξικού κατανάλωναν καθημερινά άφθονες ποσότητες σπόρων chia, του φυτού που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Δεν ήταν μόνο τροφή, αλλά τούς χρησιμοποιούσαν επίσης για ιατρικούς λόγους αφού πίστευαν ότι τούς έδιναν ενέργεια και δύναμη αλλά και ως προσφορά στους Θεούς.

Οι μικροσκοπικοί σπόροι chia είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, Ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, βόριο και αντιοξειδωτικά. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου, σιδήρου και καλίου.

Αυτοί οι καταπληκτικοί σπόροι είναι βόμβα θρεπτικών συστατικών αφού έχουν 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, 2 φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες και 6 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα!

Ποια τα οφέλη; 

  • Βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και του νευρικού συστήματος γενικότερα.
  • Συμβάλλουν στην ισορροπία των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ενώ βοηθούν στο αδυνάτισμα καθώς μέσω της κατανάλωσής τους προκαλείται έντονος κορεσμός και επομένως νιώθετε αίσθημα πληρότητας για περισσότερο διάστημα.
  • Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας, ενώ βελτιώνουν την αντοχή και τη δύναμή σας.
  • Κάθε κουταλιά της σούπας έχει μόνο 60 θερμίδες.

Tags: διατροφή, υγεία, chia, διατροφολόγος, οφέλη, σώμα, καλοκαίρι

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)