ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βασιλική Χατζηαδάμου «Οι τηλεθεατές αγαπούν την παράδοση»

Ανδρέας Μαλάης


Είναι μια από τις ενδιαφέρουσες παρουσίες στην κυπριακή τηλεόραση. Η Βασιλική Χατζηαδάμου αποδεικνύει με τη νέα της τηλεοπτική πρόταση πως η παράδοση μπορεί πραγματικά να αφορά με έναν επίκαιρο και πιο σύγχρονο τρόπο. «Παράδοση κατ’ οίκον», λοιπόν, τις Κυριακές (21.15) στον Alpha. Πώς προέκυψε η ιδέα και τι θα δούμε στη συνέχεια;

Καταρχάς, πώς προέκυψε η νέα εκπομπή;
Δεν σού κρύβω πως η αρχική σκέψη ήταν να συνεχίσουμε το «Όσο υπάρχουν τραγούδια» κάνοντας κάποιες αλλαγές στη βάση αυτής της εκπομπής. Στην πορεία τα δεδομένα που βάλαμε κάτω έχτισαν ένα καινούριο concept με παρεΐστικη διάθεση, με μουσική και παιχνίδι. Μετά από συλλογική προσπάθεια, λοιπόν, καταλήξαμε στο «Παράδοση κατ’ οίκον»!

Βγήκε στον αέρα σχετικά αργά μέσα στη σεζόν. Σε είχε αγχώσει αυτό ως προς την απήχησή της;
Στόχος μας ήταν να βρεθεί κάτι που να μού ταιριάζει και που θα έφτανε και θα άγγιζε τον Κύπριο τηλεθεατή. Πιστεύαμε πως, αν βρίσκαμε αυτό το «κάτι» και το παραδίδαμε με συνέπεια και αγάπη, θα μπορούσε να κρατηθεί. Δεν θέλαμε να κάνουμε βιαστικές κινήσεις μόνο και μόνο για βγούμε στον αέρα. Άγχος, για το αν θα αγκαλιαστεί μια καινούργια προσπάθεια, πάντοτε υπάρχει…

Ο ήδη εδραιωμένος ανταγωνισμός, όμως, δεν ήταν κάτι που σε άγχωνε;
Από τη στιγμή που ξεκινάει κάτι από το μηδέν, με σκληρή δουλειά, αφοσίωση και πίστη σ’ αυτό που πάει να χτιστεί, είναι απόλυτα φυσιολογικό να σε ενδιαφέρει και να υπολογίζεις τι έχεις απέναντί σου. Θεωρήσαμε από την αρχή την εκπομπή αυτή άξια να παίξει στο γήπεδο του ανταγωνισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε απέναντι από πολύ μεγάλες παραγωγές κι όμως τα καταφέρνουμε πολύ καλά! Θα αντικαθιστούσα, λοιπόν, τη λέξη άγχος με τη λέξη αγωνία.

Βλέπουμε ότι κατάφερε ήδη να κερδίσει το κοινό. Αισθάνεσαι ότι ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε;
Βλέποντας την αγάπη και τη θετική στάση του κόσμου νιώθω πραγματικά πολύ όμορφα. Υπάρχει κόπος, τρέξιμο και αγωνία και το αποτέλεσμα αποτελεί ηθική ικανοποίηση για όλους μας. Η επιτυχία της εκπομπής επιβεβαίωσε τις αρχικές μας σκέψεις για το στήσιμο της εκπομπής.

Θεωρείς ότι η prime time της Κυριακής είναι η ιδανική ώρα για την εκπομπή;
Η εκπομπή απέδειξε ότι μπορεί να υπάρξει με επιτυχία τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα.

Υπάρχει κάποιο πλάνο για συνέχιση της εκπομπής και για την επόμενη σεζόν;
Στόχος ξεκινώντας ήταν αρχικά να το αγκαλιάσει ο κόσμος, πράγμα που θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για τη νέα σεζόν. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η εκπομπή θα συνεχίσει με τη νέα σεζόν, εκτός απροόπτου!

Είσαι από τους ανθρώπους που παρακολουθούν τις κυπριακές παραγωγές;
Η τηλεόραση μ’ αρέσει! Παρακολουθώ πολύ λίγο, όμως, λόγω έλλειψης χρόνου. Βρίσκω ευκαιρία το βράδυ για κάποιες αγαπημένες σειρές.

Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που σού λείπει από την κυπριακή τηλεόραση; Κάποιο είδος που θα ήθελες να δεις;
Έχω ανάγκη να δω κωμωδία. Είναι κάτι που θα επιθυμούσα, που θα με βοηθούσε να χαλαρώσω, που θα απολάμβανα ιδιαίτερα.

Πιστεύεις ότι οι εκπομπές που έχουν να κάνουν με την παράδοση και τη μουσική μπορούν να μιλήσουν στις νέες γενιές; Ή λειτουργούν αποτρεπτικά;
Πιστεύω πως γενικότερα ο νεαρόκοσμος δεν προτιμά να παρακολουθεί τηλεόραση. Τα ενδιαφέροντα του τείνουν αλλού σήμερα. Παρόλα αυτά, υπάρχει μερίδα νέων ανθρώπων που επιλέγει συνειδητά να βλέπει συγκεκριμένες εκπομπές. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή όσον αφορά το παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο έχει γίνει πλέον αποδεκτό. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η αισθητική με την οποία προσεγγίζει κανείς και παρουσιάζει αυτό που λέμε «παραδοσιακή μουσική» είναι αυτό που θα προτρέψει ή θα αποτρέψει κάποιον να ακούσει και γενικότερα να την αποδεχτεί.

Βλέπουμε ότι πολλές από τις εκπομπές ή σειρές που κάνουν επιτυχία φέτος έχουν να κάνουν με την παράδοση, είτε μιλάμε για σειρές εποχής είτε για ψυχαγωγικές ή ταξιδιωτικές εκπομπές. Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;
Ο Kύπριος τηλεθεατής αγαπά και αγκαλιάζει ό,τι έχει να κάνει με τον τόπο και την κουλτούρα του. Τέτοιου είδους εκπομπές αγγίζουν την ψυχή και την ουσία του. Τις νιώθει «δικές» του!

Τα νούμερα τηλεθέασης ποιο ρόλο παίζουν στη δουλειά σου;
Τα νούμερα πλέον παίζουν σημαντικό ρόλο στις ζωές όλων μας. Στον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Όσον αφορά τα νούμερα τηλεθέασης, είναι αυτά που κρατάνε κάποια εκπομπή στον αέρα ή όχι. Προσωπικά τα κοιτάζω, χωρίς άγχος και πανικό, παίρνω τα μηνύματα και ανάλογα προσπαθώ να πορεύομαι.

Με τι άλλο ασχολείσαι αυτό το διάστημα;
Εκτός από το «Παράδοση κατ’ οίκον» που προβάλλεται κάθε Κυριακή βράδυ μετά το δελτίο από τον Alpha Κύπρου, έχω τη χαρά να βρίσκομαι ανάμεσα στον κόσμο με μια υπέροχη ομάδα μουσικών, μια καταπληκτική παρέα σε διάφορες εκδηλώσεις και συναυλίες. Έχουμε ταξιδέψει και στο εξωτερικό με τελευταίο μας προορισμό τη μακρινή Αυστραλία. Αυτή την περίοδο ετοιμαζόμαστε να παρουσιαστούμε στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στην Αθήνα σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα.

*Η Βασιλική Χατζηαδάμου γεννήθηκε στη Σωτήρα και είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικών του Α.Π.Θ. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και Παλαιογραφίας. Τηλεοπτικά, την έχουμε γνωρίσει στην εκπομπή του ΡΙΚ1 «Παίζουμε Κυπριακά» (2011-14) ενώ, ανάμεσα σε άλλα, τη συναντήσαμε στον ρόλο της παρουσιάστριας στις εκπομπές «Σάββατο κι απόβραδο» (ΡΙΚ1), «Ζήσε το» (Σίγμα), «Παραδοσιακή Βραδιά» (Σίγμα) και «Όσο υπάρχουν τραγούδια» (Alpha). Ταυτόχρονα, έχει κυκλοφορήσει δυο δισκογραφικές δουλειές της στην κυπριακή διάλεκτο.

Πηγή: ΤηλεΏρες


Tags: παράδοση κατ' οίκον, βασιλική χατζηαδάμου