ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Λούκας Κωνσταντίνου-Πέτρος Φιλίππου: «Το χιούμορ είναι το οξυγόνο μας»

Ανδρέας Μαλάης


Όχι μόνο κατάφεραν να ξεχωρίσουν μέσα από τις μιμήσεις τους, αλλά ο κόσμος τούς έχει ταυτίσει τόσο πολύ με τον ρόλο τους, σε βαθμό που οι τηλεοπτικές εκδοχές του «Νίκαρου» και του «Φούλη» να αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό επιτυχίας. Ο Λουκάς Κωνσταντίνου και ο Πέτρος Φιλίππου μάς μιλούν για τα «Κίτρινα Γιλέκα» (σαββατοκύριακο 21.05, OMEGA) και τη μεταξύ τους συνεργασία.

Καταρχάς, πώς προέκυψε η νέα εκπομπή;
Λ.: Κατόπιν πρότασης από το κανάλι. Ήταν μια πρωτοβουλία του Omega που αποδέχθηκα με πολλή προθυμία και χαρά!
Π.: Ουσιαστικά, υποθέτω από την ανάγκη του κόσμου για εκπομπές τέτοιου είδους. Η σάτιρα είναι διαχρονικό είδος και χρειάζεται στην τηλεόραση. Προσωπικά, μού έγινε πρόταση από τον σταθμό και αποδέχθηκα με χαρά, φυσικά, ως παλιά καραβάνα.

Τι καινούργιο κομίζει η συγκεκριμένη εκπομπή στα τηλεοπτικά δρώμενα;
Π.: Πρόκειται για μια σατιρική εκπομπή που θίγει τα κακώς έχοντα σε οποιοδήποτε τομέα της κυπριακής πραγματικότητας. Δεν είναι κάτι καινούργιο, βλέπει, όμως, μέσα από μια διαφορετική ματιά την επικαιρότητα. Αυτά είναι διαχρονικά, ό,τι ζει ο μέσος Κύπριος καθημερινά θα προσπαθήσουμε να το προβάλουμε μέσα από την εκπομπή με τον τρόπο μας.

Λ.: Το καινούργιο δεν είναι το κόνσεπτ αλλά το περιεχόμενο. Θέλει να αφυπνίσει τον κόσμο, να τον παροτρύνει -θα έλεγα- να συμμετέχει στα κοινά, να γίνει περισσότερο ενεργός στην κατάσταση που ταλανίζει την κοινωνία. Έχει σκοπό να τον ξεσηκώσει με την καλή έννοια. Υπάρχουν νέοι χαρακτήρες και νέα σκετσάκια, αλλά ο βασικός της στόχος είναι να δώσει μηνύματα, αλλά και χιούμορ στο δράμα που περνά η κοινωνία μας.

Σάς αγχώνει ο ανταγωνισμός;
Π.: Ποτέ δεν με άγχωσε. Ως άτομο και στη ζωή μου δεν ήταν κάτι που με απασχόλησε. Εννοείται ότι η πρωτιά είναι κάτι που μάς αφορά όλους, ωστόσο είναι κάτι που αποτελεί συνισταμένη πολλής δουλειάς και προσπάθειας από όλους.
Λ.: Δεν μάς αγχώνει, μάς ενθαρρύνει αντίθετα να γινόμαστε καλύτεροι. Είναι πάντα καλό να υπάρχει.


Τα νούμερα τηλεθέασης ποιο ρόλο παίζουν στη δουλειά σας; Είναι κάτι που σάς απασχολεί;
Λ.: Σαφώς, παίζουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο, είναι κάτι που και το κανάλι λαμβάνει υπόψη του. Σημαντικότερο είναι να υπάρχει ποιότητα, αυτό για το οποίο προσπαθεί όλη η ομάδα, να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Ποιο ρόλο παίζει στην καθημερινότητά σας το χιούμορ; Είναι κάτι που σάς χαρακτηρίζει;
Π.: Εννοείται και πάρα πολύ. Το χιούμορ είναι το όπλο μας, η ασπίδα μας, χωρίς αυτό νιώθω ότι θα «πεθάνουμε». Ευτυχώς, και τα άτομα στον κοινωνικό μου περίγυρο έχουν χιούμορ και μπορώ να σού πω ότι απέρριψα συγγενή μου, ο οποίος δεν έχει χιούμορ. Ως καλλιτέχνης, βέβαια, είμαι κυκλοθυμικό ον, δεν θα με δεις συνεχώς να βιώνω ό,τι ακριβώς κάνω και ως επάγγελμα.
Λ.: Προσωπικά ναι! Πάντοτε ήμουν άνθρωπος με χιούμορ, κοινωνικός, πάντοτε ήθελα να ήμουν το επίκεντρο της παρέας. Το χιούμορ είναι το οξυγόνο μας, αυτό μάς δίνει ζωή, δίχως αυτό είμαστε νεκροί, όσο κι αν ακούγεται αυτό βαρύ.

Μπορεί εύκολα να διακριθεί το όριο μεταξύ σάτιρας και εμπάθειας;
Π.: Κοίταξε, αυτή η λεπτή γραμμή υπάρχει, όχι μόνο στη σάτιρα αλλά και γενικότερα στη μυθοπλασία. Το όριο αυτό είναι καλό να υπάρχει ιδιαίτερα όταν η σάτιρά σου φωτίζει υπαρκτά πρόσωπα, πολιτικούς, ιερωμένους κ.λπ. Πρέπει να υπάρχει προσοχή. Ιδιαίτερα εμείς οι κωμικοί ηθοποιοί πολλές φορές ξεπερνούμε το όριο και χρειάζεται ενίοτε κάποιος να τραβήξει το χαλινάρι και να μάς συγκρατήσει.

«Κίτρινα Γιλέκα»: γιατί ο συγκεκριμένος τίτλος;
Λ.: Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, τα κίτρινα γιλέκα ξεκίνησαν από τη Γαλλία ως επανάσταση, ως διαμαρτυρία των εκεί πολιτών προς την πολιτική κατάσταση του τόπου. Στα δικά μας, θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι κι εμείς πρέπει να ξεσηκωθούμε. Όχι με την έννοια, όμως, της βίας, μιας παρεξηγημένης δηλαδή επανάστασης. Ναι, να γίνει η επανάσταση μέσα στο πλαίσιο της λογικής, επανάσταση σημαίνει συμμετέχω, ενεργώ για να μπορέσω να έχω λόγο.

Βάλτε μας λίγο στο παρασκήνιο της εκπομπής. Πόσος χρόνος και πόση προετοιμασία χρειάζεται για το γύρισμα κάθε επεισοδίου;
Π.: Επειδή δεν είναι μια σειρά στην οποία ο κάθε ηθοποιός υποδύεται συγκεκριμένο ρόλο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μιλάμε για μια παραγωγή με λιγότερους ηθοποιούς, στην οποία ο καθένας υποδύεται πολλούς χαρακτήρες. Είναι πολύ δύσκολο και για τον ηθοποιό αλλά και για το μακιγιάζ, για παράδειγμα, να γυριστεί ένα επεισόδιο σε ένα δωδεκάωρο γύρισμα. Ενδεικτικά να σού πω ότι υπήρξε φορά που ήμουν ντυμένος διαφορετικά και υποδυόμουν άλλο χαρακτήρα από τη σύγχυσή μου. Όταν, όμως, υπάρχει θετικό κλίμα και περνάς καλά, η δυσκολία είναι επιδερμική και ξεπερνιέται εύκολα.
Λ.: Χρειάζονται, όντως, αρκετή προετοιμασία, κόπος, σοβαρότητα και επαγγελματισμός, φυσικά!

Έχετε δεχθεί ποτέ αρνητικά σχόλια ή επικρίσεις για συγκεκριμένη σάτιρά σας;
Λ.: Σίγουρα και είναι πολύ καλό για μένα, καθώς με βοηθούν να γίνομαι καλύτερος και δέχομαι κάθε κριτική. Παρεμβάσεις, όμως, δεν έχω δεχθεί ποτέ στα 37 χρόνια της πορείας μου για συγκεκριμένες επιλογές μου. Τώρα μερικά μηνύματα, ναι, δέχθηκα, αλλά όχι σε προσωπικό επίπεδο.
Π.: Φυσικά κι όχι μόνο εδώ αλλά και στη δουλειά μου, στο θέατρο. Γενικότερα, εγώ θέλω πρώτα να μού λέει κάποιος τα αρνητικά και στη συνέχεια τα θετικά. Από τα αρνητικά είναι που μαθαίνεις, λειτουργώ σαν σφουγγάρι. Δεν θα δεχθώ αρνητικά σχόλια από έναν θεατή σε θέματα τεχνικής, αλλά εάν οι παρατηρήσεις του αφορούν στα πράγματα που εμπίπτουν στον ρόλο του ως θεατή, προφανώς και θα τα δεχθώ και θα τον ακούσω. Καταλαβαίνεις, εξάλλου, τη διάθεση του άλλου όταν σού επισημαίνει κάτι. Υπήρξε, για παράδειγμα, συνάδελφός μου που μού άσκησε κριτική με αρκετή εμπάθεια.

Υποδύεστε επιτυχημένα, ομολογουμένως, δύο σημαντικές πολιτικές φιγούρες του τόπου. Πώς προέκυψε αυτό; Έπειτα από πολλές πρόβες, ήταν κάτι που σάς επισήμαναν οι άλλοι;
Λ.: Για τον Νίκαρο; (γέλια) Με εμπνέει, μού βγαίνει αυτόματα! Ταυτίστηκα θα σού έλεγα, αν και τούς ξέρω όλους και τούς έχω μελετήσει εδώ και αρκετά χρόνια.
Π.: Δεν το είχα στο μυαλό μου! Είμαι ηθοποιός, δεν είμαι ο Λούκας, που είναι ομολογουμένως φαινόμενο. Τον Οκτώβριο του ’11, με πήρε τηλέφωνο ο παραγωγός των «Πατατών» επειδή με γνώριζε και μού το επισήμανε. Πιο παλιά, μάλιστα, σε μια εκπομπή του Λούκα περιεργαζόμουν τον Λούκα και τις κινήσεις του, μού άρεσε ο Λούκας δηλαδή που υποδυόταν τον Φούλη, τον μιμήθηκα κι εγώ σε θέατρα. Δεν το είχα σκοπό. Έκανα δοκιμαστικό και μπήκα. Ήταν πολύ καλό χαρτί, βέβαια, σε βαθμό που μού λένε ότι κάνω τον Φούλλη καλύτερα από τον Φούλη (γέλια). Αφού γνώρισα τον Λούκα μού είπε και κάποια μυστικά που ενέταξα στην κινησιολογία μου κι έτσι όλο αυτό λειτούργησε πολύ θετικά.

Η εκπομπή κατάφερε ήδη να κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού. Έχετε πληροφορίες για ενδεχόμενη συνέχισή της και για την επόμενη σεζόν;
Λ.: Ακόμη. Πάμε καλά θα έλεγα, παρά τα όποια προβλήματα. Η εκπομπή ξεκίνησε στο τέλος σχεδόν της σεζόν και είναι δύσκολο να κερδίσεις τον τηλεθεατή. Παρόλ’ αυτά, αισθάνομαι ότι έχει αρκετή προοπτική, γιατί μιλάμε για μια ταλαντούχα ομάδα και με πολύ κέφι.
Π.: Είναι όντως νωρίς για κάτι τέτοιο. Ο κ. Χάσικος ζήτησε να ξεκινήσουμε μέσα στον Μάρτη και το θεωρώ ως κάτι δοκιμαστικό, πειραματικό για το αν θα συνεχιστεί και του χρόνου. Η εκπομπή θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιούνη, δεν ξέρουμε τι θα φέρει ο χρόνος.

Πώς είναι η μεταξύ σας συνεργασία;
Λ.: Με τον Πέτρο συνεργαστήκαμε πρώτη φορά στις «Πατάτες». Είναι ένα ταλαντούχο παιδί αλλά κι ένας πολύ καλός άνθρωπος.
Π.: Απίστευτα καλή! Είναι πολύ καλός άνθρωπος και απίστευτα καλός συνεργάτης, ευγενικός και με πολλή θετική ενέργεια! Δεν έχω να πω κάτι άλλο…

Φαντάζομαι ότι ένας τέτοιος ρόλος απαιτεί μια διαρκή ματιά στην πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα του τόπου. Σωστά;
Λ.: Εγώ ασχολούμαι χρόνια με το αντικείμενο 37 χρόνια! Πρέπει να παρακολουθείς την επικαιρότητα, την κυπριακή πραγματικότητα, τις κοινωνικές εξελίξεις, ώστε να μπορείς να είσαι σωστός και αντικειμενικός. Έχω μελετήσει αρκετά το αντικείμενο.
Π.: Προσωπικά καθόλου θα σού έλεγα! Δεν είμαι εκτός των πραγμάτων φυσικά, αλλά δεν παρακολουθώ ειδήσεις, έχουν καταντήσει ταινία τρόμου. Δεν ψηφίζω και δεν ασχολούμαι με πολιτική. Ενημερώνομαι απλώς.

Τι απαντάτε σε όσους συγκρίνουν την εκπομπή με προηγούμενες τηλεοπτικές σατιρικές απόπειρες;
Π.: Η σύγκριση πάντα θα υπάρχει. Η ιδέα πίσω από μια σατιρική εκπομπή και η φιλοσοφία δεν μπορεί να μετακινηθεί κατά πολύ. Εδώ που τα λέμε οι «Πατάτες» ήταν μια επιτυχημένη σατιρική εκπομπή, στη συνέχεια το «Fakatetous», οπότε η σύγκριση είναι λογική. Ο κόσμος έχει στο υποσυνείδητό του τις «Πατάτες», που ήταν η πρώτη σατιρική εκπομπή στην κυπριακή τηλεόραση με αυτό το κόνσεπτ. Είναι λογικό όσο και αναπόφευκτο.


Ο Λούκας Κων/νου εργάστηκε για δύο χρόνια στη Δραματική Σχολή «Στανισλάβσκι» του Β. Καυκαρίδη και δύο χρόνια στο Σατιρικό Θέατρο ενώ τηλεοπτικά τον έχουμε συναντήσει σε σατιρικές εκπομπές όπως «Πατάτες αντιναχτές» στο ΡΙΚ1, «Κύριε Πρόεδρε» στο Σίγμα, στο ένθετο «Κατά Λουκά» στο «Ευχάριστο Σαββατόβραδο» κ.λπ. Έχει, επίσης, ασχοληθεί για περισσότερο από δέκα χρόνια με το stand up comedy.

Ο Πέτρος Φιλίππου είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Μαίρης Βογιατζή Τράγκα στην Αθήνα, ενώ έχει παρακολουθήσει και σεμινάρια σκηνοθεσίας κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα. Τηλεοπτικά, συμμετείχε σε σειρές όπως «Σ’ αγαπώ» (Σίγμα), «Οι φοιτητές» (ΡΙΚ1), «Πατάτες Αντιναχτές» (ΡΙΚ1), «Fakatetous» (Mega) κ.ά.

 

ΠΗΓΗ: ΤΗΛΕΩΡΕΣ


Tags: Λούκας Κωνσταντίνου, Πέτρος Φιλίππου, Kύπριοι ηθοποιοί, Κίτρινα Γιλέκα, Omega