ΣΑΛΑΤΕΣ

Το μενού της Κυριακής από την Αθηνά Λοϊζίδου


Σαλάτα με κινόα, φρούτα και αβοκάντο

Μια φανταστική σαλάτα με το πολύ θρεπτικό κινόα, φρούτα και αβοκάντο. Τέλειο συνοδευτικό για το περουβιανό κοτόπουλο και όχι μόνο.

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 20΄

110 θερμίδες ανά 100 γρ.

Για 4 μερίδες ως συνοδευτικό

Υλικά
100 γρ. κινόα ανάμεικτο
1 πορτοκάλι καθαρισμένο και κομμένο σε κομματάκια
200 γρ. φρέσκος ανανάς ψιλοκομμένος
1 ώριμο αβοκάντο κομμένο σε κύβους
1 κουταλάκι ξύσμα φλούδας λεμονιού
1 κουταλάκι φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

Για τη σος
20 ml ελαιόλαδο
30 γρ. μέλι
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο νερό κοχλάζουμε το κινόα για 20 λεπτά. Το στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι τα υλικά της σος.
3. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το κινόα και περιχύνουμε με τη σος.
4. Ρίχνουμε στο μπολ το πορτοκάλι, τον ανανά, το αβοκάντο, το ξύσμα φλούδας λεμονιού και τον δυόσμο. Ανακατεύουμε προσεκτικά, παγώνουμε για λίγο και σερβίρουμε.

Περουβιανό κοτόπουλο με πικάντικη σος

 

Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αμερική πιάτο, με υπέροχη πικάντικη σος. Στα υλικά θα δείτε ότι χρησιμοποιώ Coca-Cola, του δίνει μία μοναδική γλυκιά γεύση. Συνοδέψτε το με σαλάτα με κινόα την οποία θα βρείτε στο σάιτ μου.

 

Βαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολο

Χρόνος ετοιμασίας: 10΄

Χρόνος ψησίματος: 40΄

 

380 θερμίδες ανά μερίδα (κοτόπουλο)

 

Για 3 μερίδες

 

Υλικά

500 γρ. μπούτια κοτόπουλου κομμένα στα 2 το κάθε κομμάτι

150 ml Coca-Cola κανονική (όχι light)

1 κουταλάκι Chinese 5 spice

1 κουταλάκι κύμινο

30 γρ. καστανή ζάχαρη

1 κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι καυτό τσίλι σε σκόνη

 

Για τη σος

130 γρ. μαγιονέζα ελαφριά (light)

30 γρ. φύλλα κόλιανδρου

1½ πράσινη καυτή πιπέρια με τα σπόρια της

130 γρ. ψίχα ώριμου αβοκάντο

50 γρ. μέλι

1 κουταλάκι αλάτι

50 ml φρέσκος χυμός λεμονιού

 

Εκτέλεση

1. Πρώτα φτιάχνουμε τη σος. Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της και αλέθουμε με ένα μπλέντερ χειρός. Μεταφέρουμε τη σος σε άλλο μπολ και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.

2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε το κοτόπουλο και το περιχύνουμε με την Coca-Cola. Προσθέτουμε το Chinese 5 Spice, το κύμινο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το τσίλι. Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.

3. Όταν περάσει ο χρόνος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το κοτόπουλο για ακόμη 20 λεπτά ακάλυπτο. Κατά διαστήματα, το περιχύνουμε με τα ζουμιά του πυρέξ για να μην στεγνώσει.

4. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με την πικάντικη πράσινη σος, αλλά και σαλάτα με κινόα, φρούτα και αβοκάντο.

Μπάρες με βρώμη και σοκολάτα που δεν θέλουν ψήσιμο

 

Οι συγκεκριμένες μπάρες όντως δεν χρειάζονται ψήσιμο, φτιάχνονται με αγνά υλικά, δεν χρησιμοποιούμε ζάχαρη και είναι πολύ χορταστικές, γι’ αυτό και ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς. Είναι ιδανικές για απογευματινό σνακ ή ακόμα και πρωινό.

 

304 θερμίδες ανά 100 γρ.

 

Θα χρειαστούμε ένα ταψί ορθογώνιο διαστάσεων 20x15 εκ.

 

Για 8-10 μπάρες

 

Υλικά

300 γρ. φοινίκια medjool χωρίς κουκούτσι

110 γρ. maple syrup

110 γρ. φιστικοβούτυρο

250 γρ. βρώμη

140 γρ. σταφίδες

1 κουταλάκι αλάτι

100 γρ. chocolate chips μαύρης σοκολάτας

 

Εκτέλεση

1. Στρώνουμε το ταψί με μεμβράνη, αφήνοντας μπόλικη να περισσεύει γύρω γύρω.

2. Στον κάδο του πολυμίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα chocolate chips. Αλέθουμε μέχρι να έχουμε μια μπάλα μείγματος. Στη συνέχεια, ζυμώνουμε με το χέρι τα chocolate chips.

3. Πιέζουμε το μείγμα στο ταψί και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 2 ώρες. Αναποδογυρίζουμε σε σανίδι, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε σε μπάρες και τις διατηρούμε σφραγισμένες στο ψυγείο.


Tags: συνταγές, φαγητό, μενού, σαλάτα, ιδέες, τραπέζι, Κυριακή