ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

Η Αθηνά Λοϊζίδου προτείνει νόστιμες συνταγές για το τραπέζι της Κυριακής


Σαλάτα με αχλάδια, φέτα και παντζάρι

 

Μία πολύ νόστιμη σαλάτα. Όλα τα υλικά μπορείτε να τα ετοιμάσετε εκ των προτέρων και τη στήσετε την τελευταία στιγμή.

 

Χρόνος ετοιμασίας: 30΄

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο

 

Για 4 μερίδες ως συνοδευτικό

 

Υλικά

2 παντζάρια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες

1 μέτριο αχλάδι καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες (διατηρημένο σε φρέσκο χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσει)

1 ποτήρι φύλλα μαρουλιού λόλο χοντροκομμένα

1 ποτήρι φύλλα σπανακιού χοντροκομμένα

60 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη

 

Για τη σος

50 ml ελαιόλαδο

100 γρ. μέλι

40 ml λευκό ξύδι

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

1. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και τοποθετούμε μέσα ένα καλαθάκι ατμού. Σιγουρευόμαστε ότι η στάθμη του νερού δεν ξεπερνά το καλαθάκι. Βάζουμε τα παντζάρια στο καλαθάκι και τοποθετούμε την κατσαρόλα καλυμμένη σε δυνατή φωτιά. Το νερό θα αρχίσει να

κοχλάζει και οι ατμοί θα ψήσουν τα παντζάρια. Θα είναι έτοιμα όταν μαλακώσουν (χρειάζονται περίπου 30 λεπτά). Όταν ψηθούν, τα ρίχνουμε ζεστά σ’ ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

2. Ετοιμάζουμε τη σος ανακατεύοντας τα υλικά της σ’ ένα μπολ με ένα μικρό σύρμα.

3. Στήνουμε τη σαλάτα τοποθετώντας σε μια ρηχή πιατέλα σαν βάση τα φύλλα το λόλλο και το σπανάκι. Βάζουμε ακανόνιστα πάνω στα φύλλα τα αχλάδια, το παντζάρι και τέλος

το τυρί. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σος και σερβίρουμε.

Κριθαρότο masala με θαλασσινά

 

Αν σας αρέσει η ινδική κουζίνα, αυτή η συνταγή θα σας ενθουσιάσει! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πεσκανδρίτσα ή σολομό, αφού και τα δύο ψάρια ταιριάζουν εξίσου. Μπορείτε, όμως, να χρησιμοποιήσετε και γαρίδες κατεψυγμένες, που είναι ήδη ψημένες και καθαρισμένες κι έχουν μόνο την ουρά τους.

 

Χρόνος ετοιμασίας: 15΄

Χρόνος ψησίματος: 45΄

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

 

Για 4 μερίδες

 

Υλικά

20 γρ. λάδι καρύδας (coconut oil) ή βούτυρο

1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουταλιά πιπερόριζα φρεσκοτριμμένη

250 γρ. κριθαράκι

 

Για το κάρι

40 γρ. ζάχαρη

200 ml γάλα καρύδας light

1 κουταλάκι πάστα ντομάτας

1 κουταλάκι ζωμός λαχανικών

½ κουταλάκι garam masala

½ κουταλάκι κουρκουμάς (turmeric)

¼ κουταλάκι κάρδαμο αλεσμένο

1/8 κουταλάκι τσίλι σε σκόνη hot

1 κουταλάκι κάρι σε σκόνη mild

1 κουταλάκι αλάτι

450 ml νερό

 

Για το τέλος

300 γρ. πεσκανδρίτσα ή σολομός χωρίς το δέρμα κομμένα σε κύβους

Φύλλα κόλιανδρου

 

Εκτέλεση

1. Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας ή το βούτυρο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι, την πιπερόριζα και το κριθαράκι για 1 λεπτό.

2. Παράλληλα σ’ ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το κάρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα.

3. Αδειάζουμε το μείγμα σ’ ένα μεγάλο πυρέξ και προσθέτουμε το νερό. Τοποθετούμε το πυρέξ στον φούρνο και ψήνουμε γύρω στα 45 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν περάσει ο χρόνος ψησίματος βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο και βάζουμε μέσα το ψάρι. Το ξανατοποθετούμε στον φούρνο για τα τελευταία 10 λεπτά ψησίματος.

4. Όταν περάσει ο χρόνος, βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο και σερβίρουμε το φαγητό με ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου.

Ατομικές κρέμες με καρύδα και μάνγκο

 

Πανεύκολα, νόστιμα και χαριτωμένα επιδόρπια καρύδας και μάνγκο.

 

Για 12 μερίδες

 

Υλικά

1 λίτρο γάλα καρύδας

200 γρ. φυτική κρέμα

100 γρ. corn flour

100 γρ. ζάχαρη

40 γρ. καρύδα

 

Για το γαρνίρισμα

Την ψίχα από 1 μάνγκο ψιλοκομμένη

 

Εκτέλεση

1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα, το corn flour, τη ζάχαρη και την καρύδα. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να διαλάθει το corn flour μέσα στο μείγμα.

2. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει το μείγμα στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν η κρέμα αρχίσει να πήζει απομακρύνουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και μοιράζουμε το μείγμα στα ατομικά μπολάκια, ολοκληρώνοντας με το κομμένο μάνγκο.

3. Τοποθετούμε τα μπολάκια στο ψυγείο να παγώσουν καλά για 2 ώρες περίπου, πριν σερβίρουμε.


Tags: μενού, τραπέζι, συνταγές, δοκιμή, φαγητό, σαλάτα, κρέμα, καρύδα, μάνγκο