ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ανδρέας Φυλακτού: «Είναι πρόκληση για μένα το ραδιόφωνο»


Θέατρο, τηλεόραση και τώρα ραδιόφωνο! O Ανδρέας Φυλακτού είναι ένας από τους πιο αγαπητούς νέους ηθοποιούς στον τόπο μας. Μάς μιλά, λοιπόν, για τη νέα του ραδιοφωνική εκπομπή στο Love FM 100.7, αλλά και τη συμμετοχή του στο «Τατουάζ».

 

Καταρχάς, σε ποια φάση σε πετυχαίνουμε;

Λοιπόν, σε φάση που δεν πάω πουθενά χωρίς το ημερολόγιό μου και ό,τι δεν μπει μέσα σε αυτό δεν υπάρχει. Για να σού το κάνω πιο ξεκάθαρο, έχω ενα τόσο γεμάτο πρόγραμμα που μόνο με άψογη οργάνωση είναι εφικτό. Θέατρο, τηλεόραση, μεταπτυχιακό, διδασκαλία, δουλεύω σε μπαρ, έχω δική μου εταιρεία με παραγωγές και τώρα μπήκε και το ραδιόφωνο.

Love FM 100.7, λοιπόν! Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με τον σταθμό; Τι σε έκανε να πεις το «ναι» στον Love; 

Η αλήθεια είναι ότι με τον Τάσο το συζητάμε εδώ και χρόνια, από την επιστροφή μου από το Λονδίνο. Η απογευματινή ζώνη, όμως, ήταν απαγορευτική για τις υπόλοιπές μου ασχολίες και η πρωινή ήταν κατειλημμένη. Μόλις βρέθηκε η χρυσή τομή, λοιπόν, είπα με μεγάλη χαρά το «ναι».

Ήταν κάτι που υπήρχε στα πλάνα σου η παρουσίαση ραδιοφωνικής εκπομπής;

Ναι! Πάντα με μάγευε το ραδιόφωνο και πάντα μού κρατά συντροφιά. Είμαι ερωτευμένος με το ραδιόφωνο, είναι ένας άλλος κόσμος, με καινούργιες προκλήσεις και μια ιδιαίτερη επαφή με το κοινό του.

Υπήρξες «παιδί» του ραδιοφώνου στην εφηβεία σου; 

Υπήρξα παιδί ραδιοφωνικής παραγωγού! Η μητέρα μου εργαζόταν και είχε δική της εκπομπή σε τοπικό σταθμό της Λεμεσού για πολλά χρόνια, σε όλη μου την εφηβεία πιο συγκεκριμένα.

Όλο και περισσότεροι ηθοποιοί στρέφονται στο ραδιόφωνο τα τελευταία χρόνια. Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις την «καχυποψία» του κοινού; 

Καχυποψία αντιμετωπίζω παντού και δεν με νοιάζει. Αν αξίζω, θα επιβιώσω όπως και σε όλους τους τομείς. Τώρα, όσον αφορά τη στροφή πολλών ηθοποιών στο ραδιόφωνο, πιστεύω πωςοφείλεται στη σταθερότητα που προσφέρει σε σχέση με το θέατρο και την τηλεόραση όπως τα έχουν καταντήσει.

Στα τηλεοπτικά τώρα! Σε παρακολουθούμε στο «Τατουάζ». Πώς ένιωσες μετά την ανακοίνωση για τερματισμό της σειράς στο τέλος της σεζόν; Ήταν κάτι που περιμένατε; 

Η σειρά θα ολοκληρωθεί στο τέλος της σεζόν χωρίς να έχει φθαρεί ούτε στο ελάχιστο. Άποψή μου είναι ότι καλύτερα μια δουλειά να ολοκληρώνεται πριν πλατειάσει και χάσει το ενδιαφέρον της. Επίσης, είναι προς τιμήν των δημιουργών να «αφήνουν» μια τόσο μεγάλη επιτυχία για να πάνε παρακάτω.

Μπορείς να μάς αποκαλύψεις κάτι για τη συνέχεια; 

Όχι, φυσικά! Αυτά θα τα δείτε στις οθόνες σας.

Γιατί θεωρείς ότι η σειρά έχει την απήχηση που απολαμβάνει; Ποια συστατικά την καθιστούν επιτυχημένη; 

Πρόκειται για μια σειρά με καλογραμμένο σενάριο, στην οποία συμμετέχουν σπουδαίοι ηθοποιοί και στα γυρίσματα επικρατεί οικογενειακό κλίμα. Αυτό για μένα είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας. 

Παρακολουθείς κυπριακή τηλεόραση;

Κοίταξε, λόγω προγράμματος ελάχιστα παρακολουθώ τηλεόραση, αλλά όποτε βρω χρόνο θα ψάξω στο διαδίκτυο να βρω επεισόδια από το «Κάρμα» για να απολαύσω αυτή τη σπουδαία δουλειά ή τα «Καμώματα τζι Αρώματα», τη «Φαμίλια» και το «Λούης Night Show» για να χαλαρώσω και να γελάσω.

Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα στην κυπριακή τηλεόραση που σού λείπει; Που, αν υπήρχε, θα το παρακολουθούσες; 

Πολλά, αλλά ευτυχώς υπάρχει το διαδίκτυο και μπορούμε να βρούμε ό,τι θέλουμε.

Διαγράφεις παράλληλη πορεία και στο θέατρο και στην τηλεόραση. Πιστεύεις ότι έχουμε εκπαιδευμένο κοινό θεατρικά στον τόπο μας;

Φυσικά και όχι, γι’ αυτό υποφέρουν τα ελεύθερα θέατρα. Δεν έχει επενδύσει κανείς, και ιδιαίτερα ο κρατικός φορέας, στο να κτιστεί θεατρική παιδεία. Υπάρχουν κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, αλλά και αυτές βρίσκουν χίλια εμπόδια. Η μόνη έννοια της πλειοψηφίας είναι να πάρουν τα λεφτά από τους φορολογούμενους.

Αυτός ο αναβρασμός που επικρατεί το τελευταίο διάστημα με διάφορες θεατρικές παραστάσεις πιστεύεις ότι λειτουργεί θετικά ή αποθαρρυντικά για τον κόσμο; 

Δεν λειτουργεί! Το θέμα δεν είναι να γίνουν πολλές παραγωγές ούτε υπερπαραγωγές, που και στις δυο περιπτώσεις απλώς ικανοποιούν τη ματαιοδοξία των δημιουργών, αλλά να γίνουν δουλειές που να αφορούν το κοινό και να το προσελκύσουν στις θεατρικές αίθουσες.

Με τι άλλο ασχολείσαι αυτό το διάστημα;

Λοιπόν, εκτός από το ραδιόφωνο, το θέατρο και την τηλεόραση δουλεύω σε μπαρ στη Λεμεσό τα σαββατοκύριακα, διδάσκω σε μια σχολή, κάνω ΜΒΑ στο CIIM, αλλά και το πιο σημαντικό για μένα είναι η εταιρεία μου, Black Lemon, που ασχολείται με διαδικτυακές παραγωγές όπως διαφημιστικά βίντεο, ζωντανές εκπομπές και στο προσεχές μέλλον με σειρές.

 

Note

Ο Ανδρέας Φυλακτού γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Σπούδασε υποκριτική στην Αθήνα και έζησε στο Λονδίνο για δύο χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός και ως βοηθός σκηνοθέτη, ενώ στην τηλεόραση τον είδαμε σε σειρές, όπως «Τα μυστικά της Εδέμ», «Μόνο μια φορά», «Στην άκρη του παραδείσου», «Μηδέν», «Όνειρο ήταν», «Καταιγίδα» κ.ά. Τον ακούμε καθημερινά 10.00 – 13.00 στο Love FM 100.7.

 ΠΗΓΗ: ΤΗΕΛΕΩΡΕΣ


Tags: θέατρο, τηλεόραση, συνέντευξη, Ανδρέας Φυλακτού