ΣΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Πεντανόστιμα, νηστίσιμα πιάτα από την Αθηνά Λοϊζίδου


Την Καθαρά Δευτέρα επιβάλλεται το μενού μας να περιλαμβάνει θαλασσινά, λαχανικά, νηστίσιμα φαγητά, που σηματοδοτούν την αρχή των νηστιών. Η Αθηνά Λοϊζίδου προτείνει ευφάνταστα, πεντανόστιμα νηστίσιμα πιάτα, για να γίνει η μέρα αυτη λίγο πιο ξεχωριστή. 

Ντιπ μελιτζάνας (Baba ghanoush)

Υλικά

Για 5 μερίδες
2 μεγάλες μελιτζάνες ή 3 πιο μικρές για να έχουμε γύρω στα 200 γρ. ψημένη ψίχα
30 γρ. ταχίνι
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
½ κουταλάκι λιωμένο σκόρδο
3 φρέσκα φύλλα δυόσμου
5 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Κομμένα φύλλα δυόσμου και ρόδι για να διακοσμήσουμε

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο 
Χρόνος ετοιμασίας: 10΄ 
Χρόνος ψησίματος: 40΄
θερμίδες: 55 ανά μερίδα

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνουμε μια λαμαρίνα με αλουμινόχαρτο. Τρυπάμε με ένα πιρούνι τις μελιτζάνες, τις βάζουμε στο ταψί και τις ψήνουμε για μία ώρα μέχρι να μαλακώσουν.
2. Τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά και αφαιρούμε τη φλούδα τους για να πάρουμε μόνο την ψίχα τους.
3. Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε την ψίχα μελιτζάνας, το ταχίνι, το γιαούρτι, το σκόρδο, τον δυόσμο, το λάδι, το νερό, το πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν πολτό.
4. Βάζουμε τον πολτό σε ένα μπολ και τον διακοσμούμε με τα φύλλα δυόσμου και το ρόδι.

 

Χταπόδι κρασάτο (της Χαράς Γεωργίου)

Υλικά για 3 μερίδες
1 μέτριο χταπόδι κομμένο σε κομμάτια
40 ml ελαιόλαδο
20 ml σπορέλαιο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
¼ πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
1 φύλλο δάφνης
1 ξυλάκι κανέλλα

Εκτέλεση

1.Σε ένα πυρέξ βάζουμε το χταπόδι. 
2.Περιχύνουμε με το κρασί, το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, της φέτες πορτοκάλι, την δάφνη και την  κανέλα.
3.Βάζουμε στον φούρνο σκεπασμένο και ψήνουμε για 40 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά. 
4.Αφαιρούμε το πυρέξ από τον φούρνο. Βγάζουμε τα κομματάκια χταπόδι απ το μείγμα κρασιού και κόβουμε σε φέτες. Σερβίρουμε με πατατοσαλάτα αν θέλουμε.

 

Νηστίσιμο κριθαρότο με baby καλαμάρι και λάδι τρούφας

Υλικά για 4 μερίδες
2 κουταλάκια ελαιόλαδο
1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. κριθαράκι
100 ml λευκό κρασί
Για το μείγμα ντομάτας
10 γρ. ζάχαρη
500 γρ. συσκευασμένη ντομάτα στον τρίφτη
500 ml νερό
2 κουταλάκια λάδι τρούφας
1 κουταλάκι ζωμό λαχανικών
1 κουταλάκι πάστα ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι

Για το τελείωμα
300 γρ. Baby καλαμαράκια, (διαλέξτε απ την ψαρά αγορά καθαρισμένα)

Βαθμός Δυσκολίας: Πολύ Εύκολο
Χρόνος Ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος Ψησίματος: 45’
Θερμίδες ανά 100 γρ.: 80

Εκτέλεση
1.Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι για λίγο μέχρι να μυρίσει. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λευκό κρασί και ανακατεύουμε μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί.
2.Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το νερό, το λάδι τρούφας, τον ζωμό, την πάστα ντομάτας, το αλάτι και το πιπέρι.
3.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Ρίχνουμε το τηγανισμένο κριθαράκι σε ένα μεγάλο πυρέξ και περιχύνουμε με το περιεχόμενο του μπολ. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 35 λεπτά. Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο και τοποθετούμε πάνω στο κριθαράκι τα καλαμαράκια. Βάζουμε πίσω στον φούρνο και ψήνουμε για ακόμη 10΄. Δεν παραψήνουμε γιατί δεν θέλουμε τα καλαμαράκια μας να σουρώσουν και να σκληρύνουν.
4.Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

 

Βρείτε περισσότερες νηστίσιμες συνταγές στο Athena's Recipes


Tags: αθηνά λοϊζίδου, νηστίσιμα, καθαρά δευτέρα