ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

Η Αθηνά Λοϊζίδου προτείνει νόστιμες συνταγές για το τραπέζι της Κυριακής

Αθηνά Λοϊζίδου


Σούπα με σπανάκι και βρώμη

Νόστιμη σούπα για τις μέρες του χειμώνα. Μας ζεσταίνει, μας χορταίνει και είναι εξαιρετικά ωφέλιμη.

Χρόνος ετοιμασίας: 20΄
Χρόνος ψησίματος: 15΄
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

95 θερμίδες ανά μερίδα

Για 4 μερίδες

Υλικά
10 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 ml λευκό κρασί
300 γρ. σπανάκι κομμένο σε κομμάτια
1 λίτρο νερό
1 κουταλάκι βιολογικός ζωμός λαχανικών
100 γρ. βρώμη
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι για λίγα δευτερόλεπτα. Σβήνουμε με το κρασί.
2. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό, τον ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι και το σπανάκι. Αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει έντονα για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη βρώμη, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά.
3. Ρίχνουμε τη σούπα σε δόσεις στο μπλέντερ και αλέθουμε μέχρι να έχουμε μία βελουτέ σούπα.
5. Ζεσταίνουμε καλά πριν σερβίρουμε.

Χοιρινά κότσια με μέλι, μουστάρδα και πατάτες

Ένα εύκολο πιάτο, το οποίο ακόμα και οι πρωτάρηδες στη μαγειρική μπορούν να ετοιμάσουν. Ακολουθήστε απλά τα βήματά μου και θα έχετε σίγουρα ένα πολύ μαλακό και εύγεστο κρέας.

Χρόνος ψησίματος: 5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄

400-500 θερμίδες ανά μερίδα

Για 3-4 μερίδες

Υλικά
2 κότσια γύρω στα 500 γρ. το ένα με το κόκαλο και την πέτσα
4 μεγάλες πατάτες πλυμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
1 κουταλάκι θυμάρι
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλιά μέλι
2 κουταλιές μουστάρδα
40 ml ελαιόλαδο
Ο χυμός από 1 πορτοκάλι
Ο χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Τοποθετούμε τα κότσια και τις πατάτες σε μια λεκάνη. Τα περιχύνουμε με όλα τα υλικά και ανακατεύουμε έτσι που και τα κότσια και οι πατάτες να αλειφθούν πολύ καλά.
2. Στρώνουμε ένα πυρέξ με αλουμινόχαρτο και λαδόχαρτο και σφραγίζουμε καλά. Τοποθετούμε το κάθε κότσι σε λαδόκολλα. Βάζουμε σε κάθε κομμάτι 1 φέτα πορτοκάλι.
3. Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για 5 ώρες. Όταν περάσει ο χρόνος, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και περιμένουμε 15 λεπτά πριν ανοίξουμε το φαγητό.
4. Σερβίρουμε τα κότσια ολόκληρα με τις πατάτες και τα βγάζουμε τα κόκαλα στο τραπέζι.

Μπακλαβάς με χαλούμι και αναρή

Ο αγαπημένος μας μπακλαβάς φτιαγμένος με κυπριακά τυριά. Τον ονομάζω «κυπριακό cheesecake». Είναι εξαιρετικός!

Για 8 μερίδες

Υλικά
½ συσκευασία φύλλο μπακλαβά (225γρ.)
70 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το μείγμα χαλουμιού και αναρής
250 γρ. αναρή θρυμματισμένη
250 γρ. χαλούμι τριμμένο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
3 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
1 κουταλάκι αλάτι

Για 1 μερίδα
40 γρ. θρυμματισμένο φύλλο μπακλαβά
60 γρ. μείγμα χαλουμιού και αναρής
70 ml σιρόπι
Κανέλα αλεσμένη
1 μπάλα παγωτό βανίλια

Εκτέλεση
1. Ανοίγουμε τα φύλλα μπακλαβά και τα αλείφουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο. Τα τσαλακώνουμε, φτιάχνοντάς τα σε μπάλα, και τα βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη θρυμματισμένη αναρή, το τριμμένο χαλούμι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι.
3. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε δυνατή φωτιά το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να κοχλάσει το νερό, για 2 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
4. Για να στήσουμε το γλυκό, σκορπάμε λίγο θρυμματισμένο φύλλο στη βάση ενός μπολ. Βάζουμε από πάνω λίγο μείγμα τυριών και ξανά λίγο θρυμματισμένο φύλλο. Περιχύνουμε με μπόλικο σιρόπι, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα και σερβίρουμε με 1 μπάλα παγωτό βανίλια.

 

 


Tags: Αθηνά Λοϊζίδου, συνταγές