MUSTDECO ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ένα διαφορετικό φινάλε για τα… sneakers


Κείμενο: Στέλλα Μίντζη Colella

Ότι τα sneakers είναι τα πιο δημοφιλή παπούτσια παγκοσμίως το ξέρουμε. Αλλά ότι οι σόλες τους γίνονται η πρώτη ύλη για τάπητες καουτσούκ - βρίσκοντάς μας για μια ακόμη φορά απολύτως σύμφωνους- το μαθαίνουμε τώρα.

Το σημείο εκκίνησης αυτού του εγχειρήματος μπορεί να θεωρηθεί η γερμανική εταιρεία I:CO, της οποίας έργο είναι η συλλογή χρησιμοποιημένων ρούχων και παπουτσιών απ’ όλο τον κόσμο. Η I:CO μετατρέπει τις σόλες των φθαρμένων αθλητικών παπουτσιών σε καουτσούκ (λάστιχο).

Η έμπνευση

Κεντρικό πρόσωπο της ιδέας είναι ο Ολλανδός Σιμόν Ποστ, σχεδιαστής στην παραγωγή υφάσματος της Adidas, ο οποίος συμμετέχει με ανάθεση της εταιρείας στο πρόγραμμα «The Stripped Down Rugs». Ο σχεδιαστής που φλερτάρει διαρκώς με την έρευνα και τη βιωσιμότητα διαφόρων υλικών, αποφάσισε να αξιοποιήσει τα ανακυκλωμένα κομμάτια καουτσούκ, κάπως έτσι… Ζήτησε από την I:CO να τα ξεχωρίζει σε δυο χρωματικές ομάδες. Μια μαύρη και μια άσπρη. Επηρεασμένος από την τεχνοτροπία του πουαντιλισμού του 1800, την οποία συνδύασε με τη μοντέρνα γραφιστική, δημιούργησε τα δικά του ασπρόμαυρα χαλιά με σύμβολα Adidas look.

Πουαντιλισμός

Ο πουαντιλισμός ή πουαντιγισμός, καλλιτεχνικό ρεύμα που ξεκίνησε στη Γαλλία τον 19ο αιώνα, υποστήριζε ότι το φως και το χρώμα στην τέχνη όπως και όλα τα πράγματα στη φύση, πρέπει να διατηρούν την καθαρότητά τους, χωρίς να υπάρχει η υποκειμενικότητα προσωπικού στοιχείου όπως αυτό της όρασης. Ένας από τους εκπροσώπους του (αρχικά) υπήρξε και ο Van Gogh.

«Pointe» δηλαδή κουκκίδα, είναι η γαλλική λέξη από την οποία προέρχεται και η τεχνοτροπία που ανήκει στον πουαντιγισμό. Τα χρώματα τοποθετούνται απευθείας στον καμβά, κουκκίδα-κουκκίδα χωρίς να αναμειγνύονται πρωτύτερα πάνω στην παλέτα. Σκοπός πάντα η διατήρηση της καθαρότητας.

Οι τάπητες από λάστιχο του Ποστ, φυσικά σε μια πιο επίκαιρη βερσιόν, είναι μια μείξη κουκκίδων και γραφιστικής τέχνης που δίνει τη δική της ερμηνεία στις διάσημες ρίγες, look εντελώς Adidas, που αποτυπώνονται πάνω τους. Από μακριά τα χαλιά φαίνονται ασπρόμαυρα. Αν όμως τα κοιτάξει κανείς από κοντά, αποκαλύπτονται όλες οι αποχρώσεις των δυο αυτών χρωμάτων. Προς το παρόν τα πρώτα δείγματα, δημιουργίες του Ποστ, βρίσκονται μόνο στο κατάστημα Adidas της Avenue des Champs Elysées στο Παρίσι.Τα χαλιά, ωστόσο, βρίσκονται ήδη σε διαδικασία παραγωγής.

Ο σχεδιαστής δείχνει ικανοποιημένος με αυτή την επιλογή και καταλήγει στο ότι η δυναμική των υλικών και της τεχνικής πάντα μπορεί να δώσει απρόσμενα αποτελέσματα ακόμα και στα αντικείμενα που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες.

Εμείς περιμένουμε ως επόμενο βήμα τις στυλιστικές προτάσεις του σχεδιαστή που θα αφορούν στη χρήση των ταπήτων, οι οποίες αναμφίβολα θα είναι ενδιαφέρουσες. Σαν «αθλητικά» χαλάκια εξώπορτας, πάντως, θα ήταν πολύ trendy πρόταση.

Πηγή: ΤηλεΏρες

Ένα διαφορετικό φινάλε για τα… sneakers

Tags: στέλλα μίντζη colella, deco