ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βασίλης Χαραλάμπους: «Η υποκριτική δεν είναι χόμπι»


του Παύλου Χατζηλοΐζου για το περιοδικό "Τηλεώρες"

Ο ταλαντούχος ηθοποιός μάς μιλάει για την επιτυχία της σειράς «Καμώματα τζι αρώματα», την τηλεόραση, το θέατρο και μάς αποκαλύπτει τα επαγγελματικά του σχέδια.

Φέτος παίζεις στα «Καμώματα τζι αρώματα», την κωμική σειρά εποχής του ΡΙΚ, για τέταρτη χρονιά. Τι θα δούμε φέτος στις οθόνες μας, όσον αφορά στον ρόλο σου;

Είμαι πολύ χαρούμενος και τυχερός που η σειρά συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά. Όσον αφορά τον ρόλο μου, θα υπάρξουν κάποιες επισκέψεις στην Παραδείσα και, ως γνωστόν, ο Γιαννής θα κάνει τον μάγκα η καλύτερα τον ψευτόμαγκα. Επίσης, ο Αναστάσης και η Ροδούλα θα συνεχίζουν να κάνουν τη ζωή του Γιαννή ποδήλατο.

Τα «Καμώματα τζι αρώματα» έχουν αγαπηθεί πολύ από το τηλεοπτικό κοινό. Τι κάνει τη σειρά να ξεχωρίζει, κατά τη γνώμη σου;

Όπως είπα και πιο πάνω, είμαι τυχερός που η σειρά συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά. Χάρη στην εκλεκτή ομάδα ηθοποιών, ο κόσμος αγάπησε τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά και χάρη στην έντεχνη δουλειά της συγγραφικής ομάδας, οι περιπέτειες των χαρακτήρων δεν στερεύουν ποτέ. Επίσης, για να δέσουν όλα αυτά χρειάζονται και τα άτομα πίσω από τις κάμερες και φυσικά οι σκηνοθέτες μας, Νίκος Θεοφάνους και Ζωή Σοφού.

Πώς κρίνεις το επίπεδο των παραγωγών στην τηλεόραση;

Υπάρχουν αξιόλογες τηλεοπτικές παραγωγές που σέβονται τον τηλεθεατή, σέβονται τον εαυτό τους και έχουν κάτι να πουν. Αυτό είναι πολύ θετικό για την κυπριακή τηλεόραση, αλλά εύχομαι σύντομα αυτή η κατηγορία να είναι και η μόνη που θα υπάρχει.

Παρακολουθείς τηλεόραση; Ποια προγράμματα επιλέγεις;

Δυστυχώς, λόγω χρόνου, δεν παρακολουθώ ιδιαίτερα τηλεόραση. Προσπαθώ βέβαια, όσο μπορώ, να ενημερώνομαι για τα προγράμματα των κυπριακών καναλιών και να βλέπω τουλάχιστον τα επεισόδια της σειράς, συνήθως διαδικτυακά. Μπορώ, όμως, να ομολογήσω πως όταν έχω λίγο χρόνο (συνήθως αργά το βράδυ) μού αρέσει να βλέπω ταινίες ή καμία σειρά στο Netflix (γέλια).

Με ποια κριτήρια επιλέγεις να συμμετάσχεις σε μια δουλειά;

Πρώτα απ’ όλα, σημαντικό ρόλο παίζει ο χρόνος, αν είμαι δηλαδή διαθέσιμος την περίοδο που θα μού γίνει η πρόταση. Έπειτα, παίζουν ρόλο οι συντελεστές -γιατί είναι πολύ βασικό να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που σέβεσαι και επικοινωνείς-, το είδος του έργου και, φυσικά, κατά πόσο μπορώ εγώ να αντεπεξέλθω στις ανάγκες του ρόλου και κατά πόσο μπορώ να εξελιχθώ απ’ αυτή τη δουλειά. Επιπλέον, σοβαρό κριτήριο αποτελεί και ο μισθός, ο οποίος περιμένεις τουλάχιστον να είναι αξιοπρεπέστατος για να μπορείς να επιβιώσεις.

Τα νούμερα τηλεθέασης είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεις υπόψιν; Τα θεωρείς εργαλείο για τη δουλειά σου ή δεν σε αφορούν;
Για κάθε κανάλι τα νούμερα είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όπως και άποψη του κοινού η μία κριτική, έτσι -θέλοντας και μη- επηρεάζει και εμάς γιατί σε κάποιο βαθμό εξαρτάται η διάρκεια της δουλειάς μας. Παρόλα αυτά, τα νούμερα τηλεθέασης δεν επηρεάζουν την ποιότητα της δουλειάς μου. 

Πόσο εύκολο είναι για έναν ηθοποιό να βρει ευκαιρίες και να καταφέρει να καθιερωθεί στον χώρο; Υπάρχουν τα λεγόμενα «κυκλώματα»;
Το ξεκίνημα είναι πάντα δύσκολο, όπως σε κάθε επάγγελμα άλλωστε, χρειάζεται αρκετή επιμονή και υπομονή. Πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα, γιατί η κάθε παραγωγή κρατάει πολύ λίγο και εκεί που είχες δουλειά ξαφνικά βρίσκεσαι εκτεθειμένος και περιμένεις. Επίσης, είναι απαραίτητο να διεκδικείς αυτό που σού αξίζει και αναφέρομαι στο θέμα πληρωμής - ο ηθοποιός είναι επάγγελμα, δεν είναι χόμπι. Υπάρχουν κυκλώματα σε κάθε χώρο. Αυτό που ξέρω είναι ότι μπορείς να επιβιώσεις και έξω από τα κυκλώματα. Εκτός αν έχεις γίνει ένα από αυτά και δεν το έχεις καταλάβει!

Θεωρείς ότι ο χώρος της υποκριτικής θα έπρεπε να είναι ανοικτός για όλους;
Ο χώρος της υποκριτικής είναι ανοιχτός για όλους όσοι έχουν επιλέξει συνειδητά να τον ακολουθήσουν και έχουν αποκτήσει την κατάλληλη κατάρτιση, μαθητεύοντας δίπλα σε δασκάλους του θεάτρου.

Έχεις βιώσει ανταγωνισμό στον χώρο;
Στον χώρο μας, όπως και σε πολλά άλλα επαγγέλματα, υπάρχει ο ανταγωνισμός, ο οποίος, άλλωστε, αποτελεί φαινόμενο της καθημερινής μας ζωής. Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά δεν έχω βιώσει ανταγωνισμό. Όχι στα μούτρα τουλάχιστον. Ίσως, πίσω από την πλάτη μου.

Εκτός από την τηλεόραση, με τι άλλο ασχολείσαι αυτήν την περίοδο;
Τον μήνα που μάς πέρασε έκλεισε ένας όμορφος κύκλος παραστάσεων με το έργο «Κρεβάτι από ψευδάργυρο» σε σκηνοθεσία Αντρέα Αραούζου στη μικρή σκηνή της Ε.Θ.Α.Λ. Τώρα βρίσκομαι στον Θ.Ο.Κ. κάνοντας πρόβες για το θεατρικό έργο «Ριχάρδος Γ΄» σε σκηνοθεσία Πάρη Ερωτοκρίτου, που θα κάνει πρεμιέρα στις 22/2/19 στην κεντρική σκηνή.

* Ο Βασίλης Χαραλάμπους γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη. Τηλεοπτικά συνεργάστηκε με το Σίγμα («Κρυφός Καιάδας», «Καταιγίδα») και στο ΡΙΚ («Καφενείο», «Καμώματα τζι Αρώματα». Θεατρικά συνεργάστηκε με τον Θ.Ο.Κ., την Ε.Θ.Α.Λ. και την Alpha Square.


Tags: βασίλης χαραλάμπους, κύπρος, καμώματα τζι αρώματα