ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Το κάστανο είναι το φάρμακο του χειμώνα


Οι βόλτες μας στην αγορά μυρίζουν κάστανα από τις διάφορες φουφούδες που στήνουν κατά μήκος των εμπορικών δρόμων οι πλανόδιοι. Τα σπίτια μοσχοβολάνε και η εικόνα από τα κάστανα στη φωτιά είναι σίγουρα μαγική! Ξέρουμε, όμως, γιατί τρώμε κάστανα πέραν από την υπέροχή τους γεύση;

Τα οφέλη τους πολλαπλά, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθώντας στη μείωση της χοληστερόλης ενώ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Τονώνουν το ανοσοποιητικό χάρη στη βιταμίνη C, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ που βοηθάει στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη σύνθεση του RNA και την αντιγραφή του DNA, ενώ περιέχουν και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που κάνουν καλό στην καρδιά.

Είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα, αλλά φτωχότερα σε λίπος σε σχέση με άλλους καρπούς. Μάλιστα, η βιολογική αξία της πρωτεΐνης τους είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αβγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.

Τα 100 γρ. καστάνων περιέχουν περίπου 300 θερμίδες, ενώ οι περισσότεροι ξηροί καρποί ξεπερνούν τις 600. Η υψηλή θερμιδική τους αξία, ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη από άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος ώστε να τα καταναλώνουν με μέτρο.


Tags: κάστανα, χείμωνα, θερμίδες, λίπος, διατροφή, διατροφολόγος, υγεία, ζωή, χειμώνας

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)