MUSTDECO DESIGN

Πόσο ντιζάιν μπορεί να χωρέσει σ’ ένα κελί


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΝΤΖΗ - COLELLA

Η άλλη ματιά του ντιζάιν δεν έχει να κάνει με αντικείμενα, έπιπλα και τάσεις που αφορούν την αισθητική αναβάθμιση μιας κατοικίας ή μιας επαγγελματικής στέγης, αλλά στοχεύει στη βελτίωση της σκληρής καθημερινότητας που περιορίζεται στο κελί μιας φυλακής. Η πρωτοβουλία των νεαρών Ιταλών ντιζάινερ δεν κάνει θόρυβο, δεν έλκει βλέμματα, αλλά εξυπηρετεί σιωπηρά έναν ευγενή σκοπό που δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό του. Οι Τζοβάνα Τζανατάζιο και ο Ντανιέλε Φιόρι, σκεπτόμενοι τα 9 τ.μ., όσα δηλαδή απαιτούνται για την κατασκευή ενός κελιού φυλακής που «φιλοξενεί» δυο τροφίμους, εμπνεύστηκαν ένα πρότζεκτ, το οποίο ονόμασαν «δωμάτια περιορισμού», που ευελπιστεί να λύσει το πρόβλημα χώρου σ’ αυτόν τον μικρόκοσμο. 

Οι λεπτομέρειες
Λειτουργικά, έξυπνα και καλόγουστα έπιπλα σχεδιασμένα τόσο από τους εμπνευστές όσο και από την ομάδα που απαρτίζει αυτό το κοινωνικό πρότζεκτ, θα κάνουν το ντεμπούτο τους, ξεκινώντας από τις φυλακές San Vittore του Μιλάνου. Υλικά όπως το ανακυκλωμένο πλαστικό, αλλά και χειροποίητα ξύλινα έπιπλα κατασκευασμένα σε κοινωνικά ξυλουργεία όπως το Arteticamente di sacra famiglia (υπό τη σκέπη της Εκκλησίας) αλλά και στο εργαστήρι Polo formativo Legno Arredo, βάζουν τα δυνατά τους ώστε να επιφέρουν μια ριζική αλλαγή σ’ αυτά τα 9 τ.μ. Ένα μεγάλο ράφι για να κρεμάς, ν’ ακουμπάς και να αρχειοθετείς πράγματα (με τη δυνατότητα προσθαφαίρεσης στοιχείων για τις εκάστοτε ανάγκες των τροφίμων), μια καρέκλα που μετατρέπεται σε τραπέζι όταν προστίθεται μια δεύτερη, κρεμαστά ράφια που χρησιμοποιούνται ως κουζινάκι αλλά και ως χώρος για τα πιάτα και τα κατσαρολικά, είναι οι smart ιδέες των σχεδιαστών. Τα κρεβάτια (βασικό στοιχείο) σε στυλ κουκέτας, θα «τσουλάνε» ώστε να επιτρέπουν με την κλίση τους, να κάθεται κάποιος χωρίς να έχει την κλειστοφοβική αίσθηση του περιορισμού πάνω απ’ το κεφάλι του. Διαθέτουν άνετα συρτάρια αλλά και ράφια που μετατρέπονται με μια κίνηση σε κομοδίνα.

Μια τελευταία πινελιά
Οι τοίχοι και τα πατώματα σε ουδέτερες ματ αποχρώσεις, τα λεγόμενα σιωπηλά χρώματα, που είναι ενδεδειγμένα για μινιόν χώρους καθημερινής χρήσης, έρχονται να τονιστούν από πιο έντονες χρωματικές παρεμβάσεις που οριοθετούν με γούστο το κελί. Το έντονο πράσινο ορίζει τον χώρο του ύπνου, ενώ το έντονο γαλάζιο την τουαλέτα. Η κόκκινη μεμβράνη που καλύπτει το τζαμάκι της πόρτας του μπάνιου, εκτός του να μειώνει την άμεση οπτική επαφή με το εσωτερικό του, ώστε να προστατεύει τα τρόφιμα, αποτυπώνει μια ιδιαίτερη σχεδιαστική πρόταση.
Όλες οι προτάσεις αυτής της ομάδας είναι μελετημένες τόσο έξυπνα που σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα θα δώσει την απαιτούμενη ανάσα στον χώρο που μόνο ένα smart design έχει την τεχνογνωσία να υλοποιήσει. Εμείς απ’ την πλευρά μας, υποστηρίζοντας αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε να το πετύχουν.

Πόσο ντιζάιν μπορεί να χωρέσει σ’ ένα κελί

Tags: deco, κελί