ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου:«Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή»


Με ενδιαφέρουσα άποψη και διάθεση για προβληματισμό, ο γνωστός δημοσιογράφος μάς μιλάει για την εκπομπή «24 ώρες», τα δελτία ειδήσεων και γενικότερα για την τηλεόραση.

Από τον Παύλο Χατζηλοϊζου για το περιοδικο Τηλεώρες

Φέτος σε βλέπουμε σε… διπλό ταμπλό: από τη μια, παρουσιάζεις την εκπομπή «24 ώρες» και, από την άλλη, το κεντρικό δελτίο του σαββατοκύριακου στον Alpha. Πώς συνδυάζεις τα καθήκοντά σου;
Τριπλό ταμπλό θα έλεγα, καθώς έχω και την αρχισυνταξία του δελτίου ειδήσεων καθημερινά αλλά και τα σαββατοκύριακα που παρουσιάζω. Ναι, φέτος έχω ξεπεράσει κατά πολύ τα όριά μου καθώς θα πρέπει να ισορροπήσω όλα τα πιο πάνω μαζί με την προσωπική ζωή. Τα καταφέρνω, όμως, με μεθοδικότητα, αντλώντας δύναμη από τους ανθρώπους που αγαπώ και τις εμπειρίες ζωής που προσφέρουν οι «24 ώρες».

Πώς προέκυψαν οι «24 ώρες»;
Ένιωσα πως δυστυχώς δεν υπάρχει βάθος στα θέματα που μεταδίδουμε. Όταν βρέθηκα στη Λέσβο ως εθελοντής και δημοσιογράφος, είδα πρωτόγνωρες εικόνες, οι οποίες με άλλαξαν. Και διαπίστωσα πως αυτά τα οποία είχα στο μυαλό μου απείχαν πολύ από τη σκληρή πραγματικότητα.
Έτσι προέκυψε η ιδέα.

Ποια είναι η φιλοσοφία της εκπομπής;
Ξεδιπλώνουμε την ιστορία μέσα σε 24 ώρες και ζούμε μαζί με τους πρωταγωνιστές. Καταγράφουμε προβλήματα, συναισθήματα, προβληματισμούς και όνειρα. Οι «24 ώρες» έχουν αρχή, μέση, τέλος, φως, σκοτάδι, χαρές και λύπες. Όπως η ίδια η ζωή. Στόχος μας η μετάδοση μηνυμάτων για προβληματισμό και -γιατί όχι- την αλλαγή μέσα μας προς το καλύτερο.

Με ποια κριτήρια επιλέγεις τα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στην εκπομπή;
Τα μόνα κριτήρια είναι οτιδήποτε εμπίπτει σε αυτό που λέγεται ανθρώπινο, η σημασία της αγάπης στη ζωή μας και ίσως κάτι πολύ βασικό που ξεχνάμε. Πως τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή. Τα πάντα μπορεί μέσα σε μια στιγμή να αλλάξουν.

Τι θα δούμε στα επόμενα επεισόδια των «24 ωρών»;
Θα δούμε συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι δίνουν έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Θα γνωρίσουμε επαγγέλματα τα οποία δεν είναι τόσο εύκολα όσο φαίνονται. Θα αγγίξουμε ταμπού, το κεφάλαιο φτώχια, τον μοναχισμό, τα ναρκωτικά και θα δούμε τις επιπτώσεις που έχει μια ασθένεια όπως π.χ. ο καρκίνος.

Από τη μέχρι τώρα πορεία της εκπομπής, ξεχωρίζεις κάποιες ιστορίες που σε έχουν συγκλονίσει ή προβληματίσει; Εάν ναι, ποιες;
Η κάθε μια ιστορία αποτελεί τόσο για μένα όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ένα δίδαγμα και ένα μάθημα ζωής. Μάθαμε πάρα πολλά και πήραμε πολλά μηνύματα από όλους τους πρωταγωνιστές. Και η μεγαλύτερη ευλογία είναι το γεγονός ότι και οι τηλεθεατές νιώθουν το ίδιο με μας.

Εκτός από τις «24 ώρες», παρουσιάζεις και το κεντρικό δελτίο του σαββατοκύριακου. Τι κάνει το δελτίο του Alpha να ξεχωρίζει, κατά τη γνώμη σου;
Ένα κράμα εμπειρίας από τη μια και νέων παιδιών από την άλλη, τα οποία δίνουν έναν καθημερινό αγώνα όχι μόνο για ποιοτική ενημέρωση αλλά και διαφορετική. Και όταν λέω αγώνα, το εννοώ γιατί η τηλεόραση απαιτεί και χρόνο και θυσίες. Ο κόσμος δεν θέλει μόνο κυπριακό. Θέλει και κοινωνικά και διεθνή θέματα. Το δελτίο, επίσης, είναι σύγχρονο με γρήγορες εναλλαγές και ζωντανές συνδέσεις.

Σε ικανοποιεί η μέχρι στιγμής πορεία του δελτίου;
Είμαστε ένα κανάλι το οποίο 2,5 χρόνια πριν δεν υπήρχε καν στον τηλεοπτικό χάρτη. Το να συστηθείς και να πείσεις ήταν κάτι πολύ δύσκολο. Σήμερα ναι, το δελτίο ειδήσεων είναι πλήρως ανταγωνιστικό και όχι μόνο δεν έχει κάτι να ζηλέψει, αλλά έχει όλες τις προοπτικές να κατακτήσει και την πρωτιά.

Γενικότερα, πώς κρίνεις το επίπεδο των παραγωγών στην τηλεόραση;
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει τεχνολογική και σκηνοθετική αναβάθμιση των κυπριακών παραγωγών. Ωστόσο, θεωρώ πως παρασυρόμαστε ακόμη από την τάση της εποχής που είναι τα στημένα ριάλιτι για σκοπούς τηλεθέασης. Είμαι περήφανος, όμως, που είμαι σε έναν σταθμό που έχει δώσει χώρο σε παραγωγές, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως ποιοτικές.

Πώς κρίνεις το μοντέλο της τηλεοπτικής ενημέρωσης που επικρατεί στην Κύπρο; Σε ικανοποιεί ή θα ήθελες να αλλάξει κάτι σ’ αυτό;
Πλέον η ενημέρωση έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κάθε άνθρωπος πλέον είναι και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταδώσει μια είδηση. Αυτό είναι και θεμιτό και δημοκρατικό. Είναι συνάμα και επικίνδυνο γιατί το διαδίκτυο μπορεί να παρασύρει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι το σωστό φιλτράρισμα των ειδήσεων γιατί σε πολλές περιπτώσεις στη μάχη των κλικ γίνονται σοβαρά λάθη.

Note
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1979. Σπούδασε δημοσιογραφία και δημόσιες σχέσεις στην Κύπρο. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία από την εφημερίδα «Αντίλογος», ενώ εργάστηκε σε 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το 2003 μεταπήδησε στο Σίγμα όπου παρέμεινε έως το 2016, όταν εντάχθηκε στο δυναμικό του νεοσύστατου Alpha Κύπρου. Είναι πατέρας 2 παιδιών, του Ανδρέα και της Αριάδνης.

 


Tags: Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Alpha, κυπριακή τηλεόραση, 24 ώρες, τηλεοπτική εκπομπή