ΣΧΕΣΕΙΣ

Σεξουαλική ζωή: Από την κρεβατοκάμαρα… στο γραφείo!


Δεν είναι λίγες οι φορές που η δουλειά, μας ακολουθεί σπίτι, παρεμβαίνοντας στην προσωπική μας ζωή με τρόπο δυσάρεστο. Η σεξουαλική λειτουργικότητα είναι μία από τις βασικές παραμέτρους που πλήττεται από το εργασιακό φόρτο, κατατάσσοντας το σεξ σε είδος πολυτελείας για το ζευγάρι. Αναπόφευκτα, η σεξουαλική ζωή μπαίνει σε δεύτερη μοίρα όταν το άτομο αδυνατεί να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Βέβαια οι εντάσεις που έρχονται μαζί με τα προβλήματα της δουλειάς εμπλουτίζουν ολοένα και περισσότερο τις συγκρούσεις και την σεξουαλική αποστασιοποίηση του ζευγαριού.

Διάφορες έρευνες ανά καιρούς έχουν μελετήσει την επίδραση που έχουν οι υποχρεώσεις της εργασίας στο άτομο και στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι ενθαρρυντικά, αλλά σίγουρα όμως καταδεικνύουν όλα εκείνα τα τρωτά σημεία που ένα ζευγάρι πρέπει να προσέχει και να αποφεύγει προκειμένου να έχει… υγιή σχέση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια νέα μελέτη που διερεύνησε την αντίστροφη συσχέτιση: πως δηλαδή η ποιότητα του σεξ των ζευγαριών επηρεάζει την απόδοση στη δουλειά! Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η υγιής σεξουαλική ζωή, αυξάνει τον βαθμό ικανοποίησης στη δουλειά και οδηγεί το άτομο να εμπλακεί περισσότερο με αυτή, κάνοντάς τον πιο παραγωγικό!

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο journal of Management και στόχο είχε να αναδείξει εκτός της θετικής επίδρασης μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής στη δουλειά, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι η ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή. Στην μελέτη συμμετείχαν 159 έγγαμοι υπάλληλοι, με μέσο όρο ηλικίας 35 ετών, από τους οποίους το 59,2% ήταν γυναίκες και το 64,9% είχαν τουλάχιστον ένα παιδί. Οι συμμετέχοντες εργάζοντανσε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικού χώρου, όπως στην εκπαίδευση, σε νοσοκομεία, σε χρηματοοικονομικές εταιρίες, εργοστάσια παραγωγής, σε κυβερνητικές θέσεις και στο στρατό. Τα κριτήρια εισαγωγής στην έρευνα ήταν να είναι παντρεμένοι, να εργάζονται τουλάχιστον 30 ώρες την εβδομάδα και να συγκατοικούν με τον δεσμό τους. Τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, που είχαν την μορφή ημερολογίου, για 2 εβδομάδες, σε καθημερινή βάση (πρωί, απόγευμα, βράδυ).

Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν μελετούσαν την συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, την κατάσταση της θετικής επίδρασης του κάθε ατόμου (Positive and Negative Affect Schedule ¨PANAS¨), την κατάσταση εμπλοκής με τη δουλειά και τις καθημερινές διενέξεις του δίπολου εργασία-οικογένεια.

Τα ευρήματα ανέδειξαν μια ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ συχνότητας σεξουαλικής επαφής και εμπλοκής με τη δουλειά. Όσο μεγαλύτερη η ικανοποίηση και η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, τόσο μεγαλύτερη ήταν η αποδοτικότητα στον εργασιακό χώρο. Επιπρόσθετα, όσο μεγαλύτερο το άγχος δουλειάς, τόσο πιο χαμηλά ήταν τα σκορ στην θετική διάθεση και στη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής. Επισήμαναν με αυτό το τρόπο, το πόσο αναγκαίο είναι για τους εργαζόμενους να αποφορτίζονται από τις εργασιακές υποχρεώσεις και να «εναποθέτουν» τα προβλήματα της δουλειάς στο σπίτι, προκειμένου να διατηρήσουν την ισορροπία στην προσωπική τους ζωή.

Στην έρευνα αναφέρθηκε το νευροβιολογικό υπόβαθρο αυτής της θετικής συσχέτισης. Οι υπεύθυνοι ανέφεραν πως η σεξουαλική επαφή ενεργοποιεί την έκκριση ντοπαμίνης που σχετίζεται με τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου, καθώς και την έκκριση οξυτοκίνης, ένα νευροπεπτίδιο που σχετίζεται με την ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού και των κοινωνικών σχέσεων. Αυτό κάνει το σεξ να αποτελεί φυσικό ενισχυτή διάθεσης, με τα πλεονεκτήματα να εκτείνονται σε όλο το φάσμα της ημέρας, επηρεάζοντας έτσι και την εμπλοκή και την ικανοποίηση από τη δουλειά. Κλείνοντας, ο υπεύθυνος της μελέτης τόνισε: « Αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι το σεξ έχει κοινωνικά, συναισθηματικά και φυσιολογικά οφέλη και είναι σημαντικό να γίνει προτεραιότητα…»

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος 
Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com 
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77


Tags: σεξ, σχέσεις, ομορφιά, ζευγάρι, γυναίκα, στάση, σχέση, άντρας, απιστία, άπιστος, άντρας, λόγοι, σύγχρονη σχέση, swinger, αυνανισμός, pansexual, οργασμός, sex toys, αγάπη, ερωτικές ταινίες, πορνό

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)