ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Λούης Πατσαλίδης: «Είναι λίγες οι ''σοβαρές''μου στιγμές»


Κάθε Παρασκευή στις 21.15 στον Αlpha περνάει από κόσκινο την κυπριακή επικαιρότητα με χιούμορ που φαίνεται να πιάνει τον παλμό του κοινού και τον έχει ανεβάσει στην κορυφή της τηλεθέασης. Ο Λούης Πατσαλίδης κάνει ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα και τις παιδικές του παραστάσεις και μοιράζεται μαζί μας τη φιλοσοφία του.

Πώς αισθάνεσαι που ο κόσμος αγκάλιασε για άλλη μια χρονιά τόσο θερμά την εκπομπή και ιδιαίτερα οι νέοι;
Νιώθω όπως αισθάνεται ο καθένας που επιβραβεύεται γι’ αυτό που κάνει. Δεν έχει καμιά διαφορά. Είτε έχει να κάνει με την τηλεόραση είτε με οποιαδήποτε άλλη δουλειά, από τη στιγμή που ο τρόπος που επιβραβεύεσαι μεταφράζεται στην αγάπη του κόσμου, εννοείται πως με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο.

Ο ανταγωνισμός με τα τάλεντ σόου και τα ριάλιτι ήταν κάτι που σε ανησύχησε στην αρχή της σεζόν;
Κοίταξε, τα τάλεντ σόου και τα ριάλιτι είναι κάτι που υπήρχε και θα υπάρχει. Δεν μπορείς φυσικά να ανταγωνιστείς, σε θέμα μπάτζετ, τέτοιες παραγωγές. Το μπάτζετ είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με τη δική μας εκπομπή. Δεν φοβηθήκαμε, όμως, ούτε φέτος ούτε προηγουμένως αυτά που παίζουν απέναντί μας, όχι επειδή εμείς είμαστε καλύτεροι, αλλά επειδή ο καθένας κάνει αυτό που κάνει, προσπαθώντας να βγάλει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Φυσικά, είναι και εντελώς διαφορετικής φύσης προγράμματα.
Ακριβώς, είναι και διαφορετικό το κοινό ίσως που παρακολουθεί τέτοιες εκπομπές.

Πόσος χρόνος χρειάζεται ώστε να μαζευτεί το υλικό και να προετοιμαστεί η εκπομπή;
Η προετοιμασία ξεκινά την ώρα που τελειώνει ακριβώς το γύρισμα της προηγούμενης εκπομπής. Είμαστε μια ομάδα που μένουμε ενωμένοι από το ξεκίνημα, μοιραζόμαστε τη δουλειά, κι αυτό το κάνει πολύ πιο εύκολο. Είναι, όμως, πάρα πολλές ώρες δουλειές και απαιτείται συνεχής εγρήγορση, να βλέπεις και να ακούς ό,τι γίνεται γύρω σου.

Πόσο εύκολο είναι να διατηρήσεις ισορροπίες στη σάτιρα;
Κοίταξε, τα άτομα που σατιρίζω και είναι φίλοι μου ξέρουν πολύ καλά πως όσα λέω δεν είναι αποτέλεσμα εμπάθειας. Δεν κάνω σάτιρα με στόχο να θίξω κάποιον ή να προσβάλω. Το κάνουμε με σκοπό να περάσει όμορφα ο τηλεθεατής. Οι φίλοι μου, μάλιστα, επειδή ξέρουν ότι όλο αυτό δεν είναι αποτέλεσμα κακεντρέχειας, το απολαμβάνουν.

Σού έχει τύχει να παρεξηγηθείς με συγκεκριμένα άτομα εξαιτίας κάποιου σχολίου που έχεις κάνει απέναντί τους;
Όχι, ευτυχώς δεν μού έχει τύχει και ελπίζω να μη μού συμβεί ούτε στο μέλλον.

Είσαι τηλεορασάκιας; Παρακολουθείς τηλεόραση;
Δεν παρακολουθώ τηλεόραση, όχι. Παρακολουθώ τις εκπομπές, γιατί, όπως σού είπα, είμαστε μια ομάδα και ο καθένας παρακολουθεί τις «εκπομπές του». Επειδή δεν μπορώ, όμως, να τα παρακολουθήσω τη στιγμή που προβάλλονται, τα βλέπω διαδικτυακά. Όμως, πλέον δεν παρακολουθώ τηλεόραση με την έννοια να αφεθώ σε ένα πρόγραμμα.

Πώς κρίνεις το επίπεδο των παραγωγών φέτος;
Είναι ευχάριστο το γεγονός πως γίνονται τοπικές παραγωγές, είτε στη μυθοπλασία είτε σε άλλα είδη. Ο κόσμος έχει δουλειά κι αυτό είναι πάντα θετικό. Υπάρχει υψηλό επίπεδο στην τηλεόρασή μας κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος μπορεί να βλέπει ό,τι γίνεται στο εξωτερικό κι εμείς προσπαθούμε να αφομοιώσουμε και να «κλέψουμε» ιδέες και προγράμματα που γίνονται στο εξωτερικό και να τις εφαρμόσουμε στην Κύπρο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί δεν μπορείς να συγκρίνεις τα μεγέθη, οικονομικά κ.τ.λ., αλλά η προσπάθεια είναι εκεί και επιβραβεύεται.

Θα σε ενδιέφερε να περάσεις στο κομμάτι της υποκριτικής; 

Όχι, καθόλου. Είμαι αρκετά συνειδητοποιημένος σ’ αυτό το θέμα. Είμαι stand up comedian και έτσι θέλω να παραμείνω, δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να παίξω σε σειρά.

Άρα ούτε κάποιο άλλο είδος εκπομπής θα σε ενδιέφερε να συμμετάσχεις;
Όχι προς το παρόν. Εξάλλου, έχουμε έναν ηθοποιό στην οικογένεια, φτάνει (γέλια).

Ένιωσες ποτέ ότι το έχεις παρακάνει με συγκεκριμένα αστεία;
Να το παράκανα, όχι, αλλά πολλές φορές μού έχει τύχει να αναθεωρήσω πράγματα και να πω ότι ίσως ήμουν λίγο υπερβολικός και πως κουράστηκα με ένα συγκεκριμένο είδος σάτιρας. Ίσως να το τροποποιούσα ή να το διατύπωνα διαφορετικά. Αυτό κιόλας το ένιωθα όχι μόνο τηλεοπτικά, αλλά και στις παραστάσεις μου.

Άρα είναι συνάρτηση και της πρόσληψης του κόσμου;
Πολλές φορές πρέπει να εκπλήσσεις το κοινό. Περιμένει να ακούσει κάποια πράγματα από μένα και, όταν δεν τα πω, συνειδητοποιώ ότι ίσως είναι και καλύτερο. Δηλαδή, καλό είναι να μην ακούς κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια. Ένα παράδειγμα από τις ζωντανές μου παραστάσεις είναι πως φέτος δεν σατιρίζω καθόλου πολιτικούς, ενώ πέρσι η πολιτική σάτιρα ήταν σοβαρό κομμάτι της παράστασης. Κι αυτό ξάφνιασε πάρα πολύ κόσμο, και ευχάριστα μπορώ να σού πω. Όταν παίζεις με ένα αστείο πολύ καιρό, κάπου επέρχεται κορεσμός και επαναλαμβάνεσαι. Είναι καλύτερο, λοιπόν, να αφήνεις κάτι να ξεκουράζεται και να το επαναφέρεις όταν υπάρχει νόημα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που θα βγεις εκτός σεναρίου και θα αυτοσχεδιάσεις;
Το πιο ωραίο πράγμα στη σάτιρα είναι ο αυτοσχεδιασμός, σαφώς. Τυχαίνει πολλές φορές στην τηλεόραση βλέποντας ένα βίντεο να φύγω εκτός κειμένου και να επανέλθω μετά. Αυτό συμβαίνει, όμως, περισσότερο στις παραστάσεις.

Τι ισχύει σχετικά με όσα έχουμε ακούσει για τη σχέση σας με τον Τάσο Τρύφωνος και το «εμπάργκο» που σού έχει επιβληθεί για τον «Κρίκο»;
Την περίμενα αυτή την ερώτηση (γέλια). Αυτό είναι κάτι που ξεκαθαρίσαμε ήδη με τον Τάσο στον αέρα του Love FM στην πρωινή του εκπομπή, επομένως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Άρα η σχέση σας εξακολουθεί να είναι μια χαρά.
Εννοείται. Οι σχέσεις μας είναι άριστες και δεν έχουμε τσακωθεί ποτέ. Τα περί εμπάργκο κ.λπ. δεν ισχύουν. Το γεγονός ότι δεν παίζουμε πλέον τον «Κρίκο» εμπίπτει σε όσα σού έχω πει πριν, για τον κορεσμό ενός αστείου. Όταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σατιρίζεις κάτι συνέχεια, πιάνεις πολλές φορές τον εαυτό σου να επαναλαμβάνεται. Οπότε, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις το πράγμα να ξεκουραστεί και, εάν κρίνεις ότι πρέπει να επανέλθεις, τότε επανέρχεσαι.

Στην προσωπική σου ζωή, στην καθημερινότητά σου τι ρόλο παίζει το χιούμορ;
Υπάρχουν και οι σοβαρές στιγμές αλλά δεν είναι τόσες πολλές (γέλια). Ακόμη και τότε που εργαζόμουν στην τράπεζα, ο κόσμος με ήξερε έτσι. Αυτό που ζούσα στην καθημερινότητά μου, το μετέφερα απλώς στην τηλεόραση. Είναι πολύ λίγες οι σοβαρές μου στιγμές!

Βλέπουμε φέτος ότι δοκιμάζεσαι και στην παιδική σάτιρα. Πώς είναι όλη αυτή η εμπειρία;
Είναι κάτι που προετοιμάζω εδώ και δύο χρόνια, έχω παρακολουθήσει παραστάσεις στο εξωτερικό και με έκπληξή μου συνειδητοποίησα ότι δεν είναι πολλές οι χώρες στις οποίες υπάρχει παιδική σάτιρα. Ακόμη και στο Λονδίνο, που είναι η μητρόπολη του stand up comedy, τουλάχιστον στην Ευρώπη, και είχα πάει να παρακολουθήσω παραστάσεις, αντιλήφθηκα ότι δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο. Ήταν κάτι που ήθελα πολύ να κάνω και το σχεδιάζα καιρό, και ήμουν τυχερός επειδή δοκίμαζα τα αστεία στα παιδιά τα δικά μου, ώστε να δω τι επίδραση είχαν. Ήμουν τυχερός, εξάλλου, γιατί στην οικογένεια της Αστέρως υπάρχουν πάρα πολλά παιδάκια: αντιλαμβάνεσαι ότι όταν είναι εννέα αδέλφια, έχεις στρωμένο κοινό ήδη (γέλια). Οι ισορροπίες είναι λεπτές στην παιδική σάτιρα, επ’ ουδενί πρέπει να φανεί ότι υποτιμάς το κοινό σου με αστεία φθηνά.

Ο Λούης Πατσαλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία τον Οκτώβριο του 1980. Σπούδασε Banking στο ΑΙΒ και με την επιστροφή του από τις σπουδές άρχισε να εργάζεται σε τράπεζα. Η σάτιρα ήταν πάντα το αγαπημένο του χόμπι, αφού έγραφε κείμενα από τα 13. Είναι παντρεμένος με την Αστέρω Κυπριανού και έχουν αποκτήσει δύο πανέμορφα παιδάκια.

ΠΗΓΗ: ΤΗΛΕΩΡΕΣ

 


Tags: Λούης Πατσαλίδης, συνέντευξη, τηλεόραση, Louis Night show