ΥΓΕΙΑ

Το προφίλ του χειριστικού ατόμου


Δεν είναι λίγες οι φορές που πιάνουμε τον εαυτό μας να συμφωνεί με προτάσεις και εισηγήσεις των άλλων, ενάντια στη βούλησή μας. Δυστυχώς, στις πλείστες των περιπτώσεων η στάση μας είναι επηρεασμένη από τη χειριστική συμπεριφορά που ασκούν επάνω μας τα άτομα του κοινωνικού μας περιβάλλοντος και, έστω και ανεπαίσθητα, γινόμαστε «θύματα» της δικής τους εγωκεντρικής συμπεριφοράς, ακολουθώντας πιστά ό,τι αυτοί μάς επιβάλλουν. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός χειριστικού ατόμου;

l Προοδευτική τακτική
Στην αρχή, ένα χειριστικό άτομο μπορεί να παρουσιάζεται υπερβολικά πρόθυμο να ικανοποιήσει μια επιθυμία σας ή να σάς βγάλει από τη δύσκολη θέση. Με αυτό τον τρόπο, γαντζώνεται επάνω σας, μαθαίνοντας τα ευάλωτά σας σημεία, τα οποία μπορεί εύκολα στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί, για να κερδίσει το ίδιο όσα στοχεύει.

l Επενδύει στις ενοχές
Ένας χειριστικός άνθρωπος παρουσιάζει τον εαυτό του ως ευάλωτο και ευαίσθητο, με αποτέλεσμα να σάς δημιουργήσει τύψεις, εάν παρ’ ελπίδα προσπαθήσετε να τον παρακάμψετε. «Εντάξει, πηγαίνετε για ποτό χωρίς εμένα, εγώ θα μείνω στο σπίτι μόνος να δω κάτι στην τηλεόραση». Τέτοιες εκφράσεις θα πρέπει να σάς κρούουν τον κώδωνα, καθώς με αυτό τον τρόπο επενδύουν στη συναισθηματική σας νοημοσύνη. Φυσικά, ένα τέτοιο άτομο καθόλου ευάλωτο δεν είναι. Μια τέτοια συμπεριφορά μάλλον κρύβει υπέρμετρη εγωπάθεια, καθώς από τη στιγμή που κάποιος μετέρχεται συναισθηματικούς εκβιασμούς, κατά βάθος αισθάνεται πολύ σημαντικός για εσάς και ξέρει πως ένας τέτοιος εκβιασμός θα έχει αποτελέσματα.

l Υποβαθμίζει ή αδιαφορεί για τα δικά σας προβλήματα
Μπορεί να φαίνεται ότι ενδιαφέρεται βαθιά για τα δικά σας προβλήματα και τις εσωτερικές σας ανησυχίες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι παρά επιδερμικό, καθώς θα παρατηρήσετε ότι την ερώτησή του «Τι κάνεις; Τι σε απασχολεί;» δεν θα ακολουθήσει κάποια άλλη ερώτηση εμβάθυνσης. Αντίθετα, θα εκμεταλλευτεί την απάντησή σας για να ξεκινήσει να μιλάει για τα δικά του θέματα, θεωρώντας ουσιαστικά ότι τα δικά σας είναι επουσιώδη. Απαντήσεις του τύπου «εγώ να δεις τι περνώ», «νομίζεις ότι αυτό που βιώνεις είναι δύσκολο; Άσε να σού πω εγώ όσα περνώ» είναι τυπικές απαντήσεις ενός χειριστικού ανθρώπου.

l Είναι φορέας αρνητικής ενέργειας
Ένα χειριστικό άτομο τις πλείστες φορές εξαιτίας της εγωκεντρικής του φύσης θέλει η προσοχή να είναι στραμμένη πάνω του, με αποτέλεσμα να απασχολεί τις συζητήσεις με τα δικά του θέματα, εκπέμποντας ως επί το πλείστον αρνητική ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο απομυζά τη δική σας θετική ενέργεια και μαζί του βυθίζεστε σε μια κοσμοαντίληψη γεμάτη παράπονα και αδυναμίες για τη ζωή, που σάς καταβάλλει.

Πώς να απαλλαγείτε;
Αρχικά, θα πρέπει να αξιολογήσετε τη σχέση σας με το συγκεκριμένο άτομο για να αντιληφθείτε πόσο σημαντική είναι η παρουσία του στη ζωή σας. Εάν αισθάνεστε ότι περισσότερο σάς καταθλίβει και σάς καταπιέζει η παρουσία του παρά σάς ευεργετεί, είναι ώρα να απαλλαγείτε από αυτή τη νοσηρή επαφή. Εάν, ωστόσο, είναι κάποιο άτομο που θέλετε να είναι στη ζωή σας, τότε προσπαθήστε με επιχειρήματα και διεκδικητική στάση να τού εξηγήσετε γιατί διαφωνείτε με τη στάση του ή μια συγκεκριμένη του εισήγηση, δημιουργώντας γύρω σας μια ασπίδα προστασίας την οποία δεν θα μπορεί να παραβιάσει. Μη συμμορφώνεστε με τις τακτικές του, γιατί κάτι τέτοιο θα βαθύνει τη σχέση εξάρτησης που έχετε με το συγκεκριμένο άτομο και θα εμπλακείτε σε έναν φαύλο κύκλο ανθυγιεινής συναναστροφής. Μάθετε να λέτε «όχι» εκεί που ξέρετε ότι δεν θα περάσετε καλά, και σταματήστε να αισθάνεστε ενοχές και τύψεις όταν αρνείστε να εκπληρώσετε μια επιθυμία του. Ένα χειριστικό άτομο, μόλις αισθανθεί ότι δεν το έχετε ανάγκη και δεν βρίσκεται στη σφαίρα της απόλυτης επιρροής του, είναι σίγουρο ότι θα σάς απαλλάξει από την παρουσία του και θα αναζητήσει το επόμενό του θύμα.

Για το τέλος...
Στην αρχή είναι επώδυνο, ωστόσο μακροχρόνια το κέρδος που θα αποκομίσετε όταν απαλλαγείτε από ένα χειριστικό άτομο είναι πολύτιμο!


Tags: health, body, mind, beauty, person, life, προφίλ, χειριστικό , άτομο, ζωή

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)