ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Eva Mona χρησιμοποιεί μαντήλια σαν καμβά

Νάκης Αντωνίου


H Eva Mona εδρεύει στο Λονδίνο δημιουργώντας μαντήλια με όμορφα, πρωτότυπα σχέδια. Είναι, όμως, Κύπρια, γι’ αυτό και ήταν επόμενο πως θα θέλαμε να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Για αρχή ποια είναι η Eva Mona; Δώσε μου λίγο insight για το background σου.
Γεννήθηκα στην Αθήνα, μεγάλωσα στο Παραλίμνι. Πάντα μου άρεσαν οι τέχνες. Από παιδί ήμουν πολύ δημιουργική. Ζωγράφιζα, έπαιζα πιάνο, έκανα μαθήματα χορού και έβγαζα φωτογραφίες. Οι πρώτες μου σπουδές ήταν στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πατρών και ακολούθως έφυγα για την Αγγλία για να κάνω το μεταπτυχιακό μου στις Δημιουργικές Τέχνες στην Εκπαίδευση (ΜA in Creative Arts and Visual Arts in Education). Τέλος, βρέθηκα στο Λονδίνο όπου εκεί αποφάσισα να κάνω το δεύτερό μου πτυχείο στις Καλές Τέχνες (Fine Arts). Ακολούθως, παρακολούθησα σεμινάρια φωτογραφίας, ψηφιακής εκτύπωσης σε υφάσματα και άλλα συναφή με τη μόδα.  

Πώς ξεκίνησες να σχεδιάζεις μαντήλια;
Η ιδέα γεννήθηκε από μια συζήτηση που είχα με φίλους σε μία παραλία στην Ηρακλειά, το καλοκαίρι του 2015. Ήθελα να κάνω κάτι που να συνδυάζει τις σπουδές μου, την αγάπη μου για τη μόδα και τη φωτογραφία. Έτσι σκέφτηκα «γιατί τις ιδέες μου να τις να αποτυπώνω σε καμβά ή σε χαρτί; Θα τις αποτυπώσω σε μετάξι και θα φοριούνται». Μου άρεσε η ιδέα art on a scarf.

Πότε ιδρύθηκε το brand σου;
Το EVAMONA ιδρύθηκε το 2017.

Γιατί επέλεξες να μείνεις και να δραστηριοποιηθείς στο Λονδίνο;
Στο Λονδίνο έχω φτιάξει τη δική μου οικογένεια, οπότε ήταν φυσικό επόμενο να μείνω και να δραστηριοποιηθώ εκεί. Είναι μια πόλη πολυπολιτισμική, με καθημερινό καταιγισμό πληροφοριών και ερεθισμάτων, με πολλά μουσεία, γκαλερί και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όλα αυτά και άλλα τόσα που προσφέρει αυτή η πόλη είναι η τροφή ενός καλλιτέχνη για να δημιουργήσει, να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει.

Φοβήθηκες ποτέ τον ανταγωνισμό σε μια πόλη όπως το Λονδίνο;
Όχι, δεν φοβήθηκα τον ανταγωνισμό. Βλέπω τα θετικά που προσφέρει η πόλη. Το να δραστηριοποιηθεί ένας καλλιτέχνης σε μία μεγαλούπολη, όπως το Λονδίνο, είναι όνειρο γιατί εκεί σου δίνονται οι ευκαιρίες να γνωρίσεις πολλά άτομα του χώρου σου, να ανταλλάξεις ιδέες και να συζητήσεις με άλλους καλλιτέχνες, να δεις κάτι καινούργιο και να εμπνευστείς πιο εύκολα. Επίσης, το Λονδίνο είναι μία από τις τέσσερις μητροπόλεις μόδας του κόσμου οπότε βλέπεις τις αλλαγές στη μόδα και τα trends καθημερινά. Οι ιδέες γενιούνται αβίαστα και παράγεις έργο συνεχώς. Επίσης, η αγορά είναι μεγάλη, οπότε άμα αρέσει το έργο σου, πουλά. Εγώ, τουλάχιστον, έτσι το βλέπω κι έτσι το βιώνω.

Γιατί επέλεξες συγκεκριμένα τα μαντήλια;
Το μαντήλι είναι το μέσο που χρησιμοποιώ για να εκτυπώσω τα σχέδιά μου, είναι ο καμβάς μου. Θέλω τα σχέδιά μου και οι φωτογραφίες μου να φοριούνται. Μελλοντικά, ίσως φτιάξω κάτι άλλο.

Τι περιλαμβάνει η δημιουργική διαδικασία για να βγει το τελικό αποτέλεσμα; Πρώτα παρατηρώ τους ανθρώπους στον δρόμο, ακούω τις ιστορίες τους, παίρνω σημειώσεις. Στα ταξίδια μου βγάζω φωτογραφίες και καταγράφω τις σκέψεις μου ή τις ιδέες μου. Έπειτα, έχοντας μπροστά μου όλο το υλικό που μάζεψα, φτιάχνω στο sketchbook μου κάποια προσχέδια και μετά τα τελικά σχέδια φτιάχνονται στον υπολογιστή. Τέλος, στέλνω τα σχέδια για εκτύπωση στην Ιταλία.

Τι σχέδια βλέπουμε στα μαντήλια;
Στα μαντήλια μου βλέπετε σχέδια που παραπέμπουν σε ταξίδια, βλέπετε ζώα, ψάρια, τη θάλασσα, τις αντανακλάσεις του ήλιου στο νερό, βλέπετε ανθρώπους.

Έχω ξεχωρίσει το Nonchalant Goat. Αλήθεια, πώς εμπνεύστηκες το συγκεκριμένο;


Το κατσικάκι αυτό που βλέπετε στο συγκεκριμένο μαντήλι το είδαμε μια μέρα από το αυτοκίνητο στην πορεία μας προς μια παραλία στη Σέριφο. Όταν το είδα σταμάτησα το αυτοκίνητο και κατέβηκα να το φωτογραφίσω. Τότε αυτό πλησίασε το αυτοκίνητό μας και δεν έφευγε. Έμεινε εκεί και το φωτογράφισα, το χάιδεψα κι αυτό ήταν εκεί «χαλαρό» να κοιτάει τον φακό χωρίς να φοβάται.

Γενικότερα, πώς εμπνέεσαι τα σχέδια;
Η έμπνευση έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις. Σ’ αυτή τη συλλογή η έμπνευση ήρθε από ένα καλοκαιρινό ταξίδι στη Σέριφο.

Σε τι κοινό απευθύνεται το brand;
Τα ΕVAMONA μπορούν να φορεθούν από άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, που θέλουν το outfit τους να γίνει πιο ενδιαφέρον, δένοντας ένα μεταξωτό μαντήλι στον λαιμό, στο χέρι, στο πόδι, στο κεφάλι αλλά και στην τσάντα τους.

Τι υφάσματα χρησιμοποιείς;
Όλα τα μαντήλια EVAMONA είναι από 100% μετάξι.

Υπάρχει η επιλογή για custom made;
Βεβαίως υπάρχει κι αυτή η επιλογή.

Θα επέστρεφες στην Κύπρο μόνιμα;
Ναι, μου αρέσει ο τόπος μου.

Πώς βλέπεις την εξέλιξη των νέων Κυπρίων καλλιτεχνών;
Παρακολουθώ τους Κύπριους καλλιτέχνες. Πιστεύω ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από εκείνους του εξωτερικού. Έχω γνωρίσει Κύπριους καλλιτέχνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, όχι μόνο σχεδιαστές μόδας αλλά και ζωγράφους, μουσικούς και σκηνοθέτες. Η πορεία τους είναι ανoδική κι αυτό με κάνει πολύ περήφανη.

Τέλος, πού βρίσκουμε τις δημιουργίες σου;
Τα μαντήλια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.evamona.com

 

Facebook: EVAMONA
Instagram: @evamona_official

 

 


Tags: eva mona, art, τέχνη, μαντήλια