ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Αθηνά Λοϊζίδου επιστρέφει δυναμικά στην τηλεόραση!


Του Νικόλα Φωτίου

Η αγαπημένη σεφ που ετοιμάζεται να μάς ξαναβάλει στην κουζίνα με τη νέα της εκπομπή στο Σίγμα, μάς μιλάει για τη μαγειρική, ποιες γεύσεις αγαπά, ποιες αποφεύγει, ποια είναι η σπεσιαλιτέ της, πώς είναι η καθημερινότητά της και ποια η σχέση της με τη γυμναστική και τη μόδα.

Τη συνάντησα στο σπίτι της ένα ζεστό πρωινό του Σεπτέμβρη. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, μού μιλάει με έντονο ενθουσιασμό για τη νέα της εκπομπή που ξεκινά σε λίγες ημέρες, ενώ την ίδια στιγμή οι μυρωδιές από τα φαγητά της για το γεύμα του μεσημεριού πλημμυρίζουν απ’ άκρη σ’ άκρη όλο το σπίτι. Τι ωραίο πράγμα η μαγειρική, σκέφτηκα. «Θα δεις ανατολίτικα, κυπριακά φαγητά, έντονες γεύσεις, ορεκτικό, κυρίως, επιδόρπιο...», μού λέει και σού δίνει την εντύπωση ότι όλα στην κουζίνα είναι τόσο εύκολα, τόσο απλά. Με κάποιο μαγικό τρόπο μού μεταφέρει την αίσθηση ότι τελι- κά η μαγειρική δεν είναι απλώς μία τυπική διαδικασία, αλλά ένα είδος τέχνης ή μάλλον έρωτας που δεν χωρίζεται σε εθνικό- τητες, φύλα και κοινωνικό στάτους.

Αυτή τη στιγμή μετά από τόσα χρόνια στην τηλεόραση, η σχέση σου με την κου- ζίνα είναι η ίδια;
Και ακόμη πιο δυνατή! Η κουζίνα είναι αγαπημένος μου χώρος, εκεί δημιουργώ και εκφράζω τον εαυτό μου μέσα από τη μαγειρική.

Μετά από τόσα βιβλία και τόσες συντα- γές, ένιωσες ποτέ την ανάγκη να πεις ότι τα έχεις δείξει όλα;
Καμιά φορά, ναι, το σκέφτομαι. Ειδικά όταν υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας. Κάνω ένα μικρό διάλειμμα, όμως, της μίας μέρας και μετά δυναμική επιστροφή.

Τόσα χρόνια, απέκτησες και πείρα και κοινό. Τι είναι αυτό που ζητά ο κόσμος από σένα; Τι θέλει να τού δείξεις;
Αυτό που κυριαρχεί συνήθως στις επιθυμί- ες των αναγνωστών ή των τηλεθεατών είναι τα tips, τα εύκολα και γρήγορα φαγητά που δεν λερώνουν πολλά σκεύη και, φυ- σικά, νόστιμα φαγητά και, εκεί που είναι εφικτό, με λιγότερες θερμίδες. Κακά τα ψέματα, όλοι θέλουμε να προσέχουμε και προσπαθώ και εγώ μέσα από τα φαγητά μου να παρουσιάζω έναν πιο υγεινό τρόπο διατροφής που δεν υστερεί καθόλου σε γεύση.

Πολλές φορές γίνονται και «ατυχήματα» στην κουζίνα. Σού έχει τύχει να μην καταφέρεις ένα φαγητό ή ένα γλυκό;
Σίγουρα! Στο παρελθόν πιο συχνά, εντού- τοις, μετά από τόσα χρόνια πείρας έχουν μειωθεί τα συγκεκριμένα «ατυχήματα».

Τι να περιμένουμε από τη νέα εκπομπή;
Κάθε εκπομπή θα έχει διαφορετικό θέμα και θα περιλαμβάνει τρεις συνταγές. Θα δείτε φαγητά από αναμνήσεις από τις δι- ακοπές, ιταλικές βραδιές, παραδοσιακό κυπριακό φαγητό, συνταγές για back to school, πιάτα από την ανατολή που, παρε- μπιπτόντως, είναι τα αγαπημένα μου, και άλλα πολλά. Θα είναι και έθνικ και πρα- κτική και θα συνάδει με τα φαγητά που θέλει να απολαμβάνει ο Κύπριος. Σε κάθε εκπομπή μας, επίσης, θα βλέπουμε πώς στήνουμε ένα ολοκληρωμένο τραπέζι με ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο. Ταυτόχρονα, ο τηλεθεατής θα μαθαίνει και την ιστορία γύρω από συγκεκριμένα φαγητά, όπως για παράδειγμα πώς πήρε το όνομά του το εκμέκ. Στο τέλος κάθε εκπομπής, φυσικά, θα απαντώ και ερωτήσεις τηλεθεατών που θα μπορούν να τις υποβάλουν στην ιστοσελίδα μου, athenarecipes.com.

Τώρα που έχεις δύο παιδιά που σπουδάζουν, θες να πεις ότι μαγιρεύεις για δύο άτομα;
Τόσα χρόνια έχουμε μάθει όλοι στο σπι- τικό φαγητό, άρα και τώρα που έχουμε μείνει στο σπίτι εγώ και ο σύζυγός μου κρατάμε την παράδοση. Η μαγειρική, άλλωστε, είναι κι αυτή μέρος της ζωής μου και αναπόσπαστο κομμάτι μου.

Ποιες γεύσεις σού αρέσουν;
Είμαι της έντονης γεύσης! Πολύ λίγα πράγματα δεν τρώω, αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ στα ανατολίτικα, στα μεξικά- νικα, στα ινδικά, στα γιαπωπέζικα, αλλά και στην παραδοσιακή μας κουζίνα με διά- φορα μπαχαρικά. Τα μπαχαρικά είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη μαγειρική.

Κατά γενική ομολογία, υπάρχει έλλειψη της έθνικ κουζίνας στην Κύπρο και, πιο συγκεκριμένα, στη Λευκωσία όπου δραστηριοποιείσαι. Θα έμπαινες στη διαδικασία να δημιουργήσεις έναν τέτοιο χώρο στην πρωτεύουσα; Ένα μεξικάνικο εστιατόριο ή ένα ινδικό;
Ισχύει, θα ήθελα να είχε περισσότερες επιλογές για τέτοιου είδους κουζίνα η Λευκωσία. Εντούτοις, στην προκειμένη φάση δεν θα μπορούσα να μπω σε μια τέτοια διαδικασία. Δεν φοβάμαι το ρί- σκο, αλλά, επειδή ξέρω τον εαυτό μου, θα ήμουν πολύ απαιτητική και θα έπρεπε να δώσω το 100% του εαυτού μου. Ένας καλός εστιάτορας θα πρέπει να είναι στον χώρο του από το πρωί μέχρι το βράδυ για να επιβλέπει και να ελέγχει την ποιότητα. Λόγω φόρτου εργασίας, δεν θα μπορούσα να είχα αυτή τη δυνατότητα.

Ποιες γεύσεις αποφεύγεις;
Παρόλο που λατρεύω το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα αποφεύγω γιατί δεν μού αρέ- σουν καθόλου οι μυρωδιές που αφήνουν στο τέλος (γέλια). Είμαι από τις γυναίκες που, όταν κάποιος έρθει κοντά μου, θέλω να μυρίζω όμορφα αρώματα.

Αλήθεια, υπάρχει κάτι που δεν μπορείς να φας με τίποτα;

Τη ζαλατίνα! Δεν μπορώ...

Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχει μια νοικο- κυρά στην κουζίνα της;
Η ηλεκτρονική ζυγαριά! Χωρίς το μέτρημα, εύκολη ή δύσκολη συνταγή, μπορείς να πέσεις εύκολα έξω στη γεύση του φαγητού. Μέχρι και εγώ, μετά από τόσα χρό- νια εμπειρίας και γνώσεων, δεν μπορώ να μαγειρέψω χωρίς τη ζυγαριά, είναι το δεξί μου χέρι. Εν ολίγοις, δεν φτάνει μόνο το μάτι για τον υπολογισμό των υλικών.

Ποια θεωρείς ότι είναι η σπεσιαλιτέ σου;
Αυτό είναι εύκολο, οι σαλάτες μου! Ξεχωρίζουν σε κάθε τραπέζι μου και αυτό οφεί- λεται σε πολύ συγκεκριμένους λόγους. Φρέσκα λαχανικά της εποχής, πολύ καλό καθάρισμα, σωστό στέγνωμα, κόψιμο όπως πρέπει και, πάντα, αναμειγνύοντας το γλυκό με το αλμυρό. Μπορείς να βάλεις λίγο μέλι στη σος σου κι αμέσως οι γεύσεις απογειώνονται. Γιατί εμείς οι Κύπριοι τρώμε το καρπούζι με το χαλούμι; Κάτι ξέρουμε...
Ποιο φαγητό σου ζητούν κατ’ επανάλη- ψη ο σύζυγος και τα παιδιά; Τις σαλάτες; Ο σύζυγός μου είναι παραδοσιακός! Θέ- λει τη σούβλα του, το κλέφτικο, τις πατάτες, τη χωριάτικη σαλάτα. Είναι άνθρωπος της παράδοσης. Τα παιδιά μου από την άλλη, τολμούν να δοκιμάσουν διαφορετι- κές γεύσεις.

Ετοιμάζεις καινούργιο βιβλίο;
Προς το παρόν θέλω να αφιερωθώ στην προώθηση του βιβλίου μου «It’s all Greek to Me» που είναι στην αγγλική γλώσσα. Περιέχει κυπριακές και ελληνικές συντα- γές και το έχω γράψει με πάρα πολύ μερά- κι. Έχω δώσει μεγάλη αγάπη στο συγκε- κριμένο βιβλίο και θέλω να το προωθήσω σωστά.

Αν έγραφες σήμερα ένα νέο βιβλίο, με τι θέμα θα καταπιανόσουν;
Σε ένα νέο βιβλίο θα έγραφα συνταγές με υλικά που ξέρουμε ότι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών ασθενειών και βοηθούν στην καλή υγεία του ατόμου. Θα ήθελα να το κάνω αυτό γιατί η προτεραιό- τητά μας είναι η υγεία.

Τι χάνουν όσοι δεν ξέρουν να μαγειρεύουν;
Πολλά! Είναι δημιουργία, είναι έκφραση, είναι ολόκληρη ιδεολογία.

Από τα διάφορα ταξίδια, ψωνίζεις για την κουζίνα;
Μα είναι το πρώτο μου μέλημα! Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Ιορδανία, γο- ητεύτηκα από τις μυρωδιές από τα μπα- χαρικά και τα φαγητά. Τα χρησιμοποιούν με άλλους τρόπους που εμείς δεν είμαστε συνηθισμένοι ή δεν είναι στην κουλτούρα μας. Σε κάθε μου ταξίδι, εκτός από υλικά, παίρνω κάτι από τη μαγειρική τους.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου προορισμοί;
Λατρεύω τις Άλπεις και ό,τι συνεπάγο- νται: τα τυριά, την κρέμα γάλακτος και, φυσικά, το σκι.

Μιλώντας για σκι, ξέρω ότι είναι μία άλλη μεγάλη αγάπη. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτό...
Το σκι είναι η ψυχοθεραπεία μου. Αγαπώ την απόλυτη ησυχία, τα βουνά, το χιόνι, τη φύση γενικά. Οπότε το σκι είναι ένα άθλημα που δεν αποχωρίζομαι τον χει- μώνα και είναι κάτι που μού το έχει μάθει ο πατέρας μου, που είναι ο μεγαλύτερος φυσιολάτρης που ξέρω.

Η γυμναστική στη ζωή σου υπήρχε ανέκαθεν;
Η γυμναστική είναι απαραίτητη για μένα γιατί είναι η ώρα που αφιερώνω αποκλει- στικά στον εαυτό μου και με χαλαρώνει και με βοηθάει να ξεκινήσω την ημέρα μου με διάθεση. Όντως ανέκαθεν ο αθλητισμός ήταν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου, καθότι παλιότερα ασχολήθηκα με σπορ όπως η κολύμβηση, το τένις, οι καταδύσεις και ο δρόμος των 10χλμ. Δεν είμαι πλέον άνθρωπος του γυμνα- στηρίου, αλλά προσέχω να γυμνάζομαι, να κολυμπώ και να περπατώ συχνά. Στη φάση της ζωής μου όπου είμαι τώρα, συνειδητοποιώ ότι πρέπει να χαλαρώσω λίγο τους ρυθμούς και να είμαι λιγότερο ριψοκίνδυνη.

Και η μόδα; Ενημερώνεσαι για τη μόδα και τις τάσεις;
Πιο παλιά σε καθημερινή βάση, τώρα απλώς προσέχω να είμαι σικάτη και στυ- λάτη. Όσο μπορώ! Γενικά μού αρέσει να βλέπω γυναίκες με στυλ.

Πόσο συχνά πηγαίνετε για ψώνια;
Αρκετά συχνά, αλλά τώρα με το διαδί- κτυο οι εξορμήσεις στα καταστήματα έχουν μειωθεί (γέλια).

Όντως ο έρωτας περνάει από το στομά- χι; Τι πιστεύεις;
Δεν νομίζω ο άντρας μου να μη με αγα- πούσε επειδή δεν θα ήξερα να μαγειρέψω (γέλια).

Ποια είναι η απόλυτη ευτυχία για σένα;
Νομίζω τα πρωινά με την οικογένεια μου, όπου θα συζητήσουμε για τα σχέδιά μας και την καθημερινότητά μας.

Πώς περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο;
Κάνοντας χαλαρές εξόδους για ποτό με τις φίλες μου, βλέποντας σινεμά με την κόρη μου, ταινίες, σειρές και, φυσικά, ψάχνοντας για νέες συνταγές και νέες, πιο έντονες γεύσεις.

Ποια στοιχήματα έχεις βάλει για το μέλλον;
Στην ηλικία που είμαι...

Λες, δηλαδή, την ηλικία σου;
Βεβαίως, 53. Νομίζω πως το στοίχημα εί- ναι να έχουμε μία ισορροπία στη ζωή μας. Παλιά η δουλειά ήταν προτεραιότητά μου, τώρα, με το πέρασμα των χρόνων, έχω φτά- σει σε μία περίοδο όπου υπάρχει ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογενείας. Πιστεύω ότι το έχω κερδίσει το στοίχημα...

INFO
Η εκπομπή «Εύκολα και Σπιτικά» κάνει πρε- μιέρα στο Σίγμα το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου η ώρα 11:30. Η εκπομπή θα μεταδίδεται κάθε σαββατοκύριακο την ίδια ώρα


Tags: Αθηνά Λοϊζίδου, Σίγμα, Σιγμα, κανάλι, τηλεόραση

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)