CULTURE

Λατρέψαμε αυτά τα... μουσικά - φωτιστικά του Veritas Artis

Νάκης Αντωνίου


O Πασχάλης Παναγιώτου, κάτω από το brand ''Veritas Artis'' δημιουργεί φανταστικά φωτιστικά από μουσικά όργανα, και όχι μόνο. Είναι από τους πιο ιδιαίτερους καλλιτέχνες που γνωρίσαμε τελευταία, και άμα δεις δουλειά του θα την λατρέψεις, σίγουρα, κι εσύ. 

Πώς προέκυψε η ιδέα για φωτιστικά από μουσικά όργανα;
Η ιδέα για φωτιστικά-μουσικά όργανα και γενικά η τάση για φωτιστικά προέκυψε από το γεγονός ότι επισκεπτόμουν χώρους όπως μπαρ, clubs - ακόμα και σπίτια - όπου ναι μεν υπήρχε μια θεματική ενότητα ως προς τη διακόσμηση αλλά όσον αφορούσε στον φωτισμό και γενικά τα φωτιστικά του χώρου δεν είχαν να δείξουν κάτι που να είχε άμεση σχέση με τον υπόλοιπο χώρο ή το όλο concept. Και τότε μου αποφάσισα να φτιάξω εγώ φωτιστικά που να έχουν συγκεκριμένη ταυτότητα, που να τα βλέπεις και να λες ότι ταιριάζουν σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο ή ακόμα καλύτερα ότι ταιριάζουν σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο.

Αλήθεια, πού βρίσκεις τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιείς;
Τα μουσικά όργανα που αγοράζω είναι επί το πλείστον μεταχειρισμένα, χαλασμένα – άχρηστα για κάποιους – που μέσα σ’ αυτά εγώ βλέπω την ευκαιρία για μια δεύτερη ζωή. Πολλές φορές όμως χρειάστηκε να αγοράσω καινούργια και να πάρω το ρίσκο να τα αποσυναρμολογήσω για να φτιάξω μια δική μου δημιουργία.

Tο Veritas Artis δεν περιλαμβάνει όμως μόνο φωτιστικά από μουσικά όργανα. Τι άλλο βρίσκουμε κάτω από το brand σου;
Ναι, όντως περιλαμβάνει κι άλλου είδους φωτιστικά. Ξεκίνησε με κάποια «μουσικά-φωτιστικά» – έτσι θέλω να τα λέω – αλλά στη συνέχεια μου ζητήθηκε να φτιάξω διάφορα άλλα φωτιστικά που να έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα όπως για παράδειγμα indurstrial σε clubs ή κουζίνες/μπαρ. Γενικά όμως φτιάχνω πολλά πράγματα, φτάνει να υπάρξει το ερέθισμα.

Πόση ώρα χρειάζεται ένα φωτιστικό;
Ώρες για την κατασκευή ενός φωτιστικού και γενικά ό, τι κατασκευάζω ποτέ δεν κράτησα ή μέτρησα – για να είμαι πιο σωστός. Απλώς κατά τη διάρκεια της κατασκευής και στο τέλος, όταν πατήσω τον διακόπτη για να κάνω το λεγόμενο smoke-testing, τότε καταλαβαίνω πόσο δύσκολο ήταν ή πόσο με ζόρισε το κάθε ένα δημιούργημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατασκευή ενός φωτιστικού στο τέλος ξεπερνά το 20ωρο.

Τι εμπνέει την κάθε δημιουργία σου;
Η κάθε δημιουργία είναι ξεχωριστή. Οραματίζομαι πως μπορεί κάποιο κομμάτι να «δέσει» στον χώρο, πάνω σ’ ένα γραφείο ή σε μια γωνιά. Τότε φτιάχνω το τελικό σχέδιο στο μυαλό μου. Μπορεί κάποια κομμάτια να μοιάζουν μεταξύ τους αλλά είναι εντελώς διαφορετικά καθώς χρησιμοποιώ κι ανακυκλωμένα υλικά πολλές φορές. Έτσι η έμπνευση έρχεται πολλές φορές από κάτι που πολλοί το βλέπουν ως άχρηστο αλλά εγώ το βλέπω σαν νέο δημιούργημα.

Πού μπορεί να τα βρει ο κόσμος;
Ο κόσμος μπορεί να με βρει σε φεστιβάλ όπως το Flying Away Festival κι άλλα παρόμοια. Επίσης στα κοινωνικά δίκτυα όπως Facebook και Instagram και στην ιστοσελίδα μου όπου μπορεί να κάνει και ηλεκτρονικές παραγγελίες.

Σε τι τιμές κυμαίνονται τα φωτιστικά;
Οι τιμές κυμαίνονται από 150-400 ευρώ.

Πώς αποφάσισες να συμμετέχεις στο Flying Away;
Στο FAF αποφάσισα να λάβω μέρος έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να δει από κοντά τις δημιουργίες μου και να καταλάβει τις δυνατότητες μου. Ο χώρος θα είναι σαν μια μεγάλη έκθεση χωρίς απαραίτητα να πρέπει να πουλήσεις κάποιο προϊόν, αλλά περισσότερο να έρθει ο κόσμος σ’ επαφή μ’ αυτό που αντιπροσωπεύει ο κάθε καλλιτέχνης.

Τι θα δούμε στο Flying Away στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου;
Στο φεστιβάλ θα δείτε πνευστά, έγχορδα και κρουστά μουσικά-φωτιστικά αλλά και κάποια industrial κομμάτια. 

 

Website: panayiwtou.wixsite.com
Facebook: Veritas Artis

instagram: @veritasartis


Tags: flying away festival, μουσικά φωτιστικά, veritas artis