CELEBS

Σε ποιανού τα χέρια βρίσκεται σήμερα το σπίτι της Marilyn Monroe;

Δέσποινα Άσπρου


«Μπορώ να τα πάω καλά με οποιονδήποτε, αρκεί να του αρέσει το σπίτι μου», είχε δηλώσει όταν ακόμη ήταν εν ζωή σε συνέντευξή της η Marilyn Monroe. Βλέποντας πάντως εκ των υστέρων την κατοικία της, καταλαβαίνουμε απόλυτα τον λόγο των όσων είπε.

Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για το μοναδικό σπίτι που είχε ποτέ στην ιδιοκτησία της η Marilyn Monroe. Ένα οίκημα 245 τ.μ, μεξικανικού στυλ, με όλες τις ανέσεις στο οποίο η ίδια είχε βάλει την προσωπική της σφραγίδα σε κάθε γωνιά του.

Η εν λόγω κατοικία βρίσκεται στο Brentwood του Los Angeles και πιο συγκεκριμένα στην οδό Helena Drive. Το σπίτι χτίστηκε το 1929, με την Marilyn να το αγοράζει λίγους μόλις μήνες πριν τον θάνατό της καταβάλλοντας το ποσό των 80.000 δολαρίων.

Αμέσως μετά την αγορά του και πριν καν προλάβει να το επιπλώσει και να το εξοπλίσει πλήρως, είχε δεχτεί σε αυτό τον δημοσιογράφο Richard Meryman του περιοδικού «LIFE», στο οποίο είχε τότε παραχωρήσει μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

«Πριν ξεκινήσουμε μια κουβέντα που διήρκεσε ούτε λίγο ούτε πολύ έξι ώρες, ήθελε να μου δείξει το σπίτι της, το οποίο είχε ψάξει και αγοράσει η ίδια. Όταν μου το περιέγραφε νωρίτερα, είχε αναφωνήσει “... και έχει τοίχους”. Είχε αρνηθεί τη λήψη φωτογραφιών στο LIFE, λέγοντας “δεν θέλω να δει ο καθένας που μένω, πώς είναι ο καναπές ή το τζάκι μου...”. Ήταν ένα μικρό σπίτι τριών υπνοδωματίων, χτισμένο σε μεξικανικό στυλ, το πρώτο ολόδικό της σπίτι που είχε ποτέ. Ήταν ευτυχισμένη μέσα σε αυτό.

Σε ένα ειδικό ταξίδι στο Μεξικό, είχε ψάξει προσεκτικά σε πλανόδιους πωλητές, σε καταστήματα και ακόμη και σε εργοστάσια για να βρει ακριβώς τα σωστά πράγματα που θα έβαζε στο σπίτι. Τα μεγάλα κομμάτια δεν είχαν φτάσει -και δεν θα τα έβλεπε ποτέ εγκατεστημένα. Ενόσω με ξεναγούσε στα δωμάτια, γυμνά και προχειροφτιαγμένα, σαν κάποιος να ζούσε προσωρινά εκεί, μου περιέγραφε με αξιολάτρευτο ενθουσιασμό κάθε καναπέ και τραπέζι και σιφονιέρα, που θα έμπαιναν και τι το ξεχωριστό είχαν», δήλωσε τότε στο περιοδικό. 

Η εντυπωσιακή ξανθιά ηθοποιός βρέθηκε νεκρή στο σπίτι αυτό –στο οποίο ζούσε μαζί με την οικονόμο της- στις 5 Αυγούστου του 1962. Ήταν γυμνή, ξαπλωμένη στο κρεβάτι της. Η επίσημη ιατροδικαστική εξέταση θέλει το απόλυτο sex symbol όλων των εποχών να έχει πεθάνει από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών χαπιών, μια άποψη η οποία όμως δεν έγινε πιστευτή από αρκετούς. Να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι λίγα τα σενάρια περί δολοφονίας.

Αν και ο θάνατός της από τότε, παραμένει μέχρι και σήμερα σχεδόν ανεξιχνίαστη υπόθεση, αξίζει να πούμε ότι το σπίτι της θρυλικής Marilyn άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες και παρά το γεγονός πως η Monroe έζησε και πέθανε σε αυτό, ουδέποτε καθιερώθηκε ως ιστορικό ορόσημο.

Οι ιδιοκτήτες του άλλαξαν πολλά από τα χαρακτηριστικά του και σήμερα έχουν προστεθεί σε αυτό μερικά δωμάτια ακόμη. Ο σημερινός του ιδιοκτήτης το αγόρασε το 2017 έναντι 7,25 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μέχρι σήμερα διατηρεί την ανωνυμία του…

Δείτε το σπίτι:


Tags: Marilyn Monroe, sex symbol, ηθοποιός, σπίτι