NEWS

Αγία Νάπα: Είναι όντως το κέντρο της ακολασίας στην Μεσόγειο;

Δέσποινα Άσπρου


Ήξερες ότι Αγία Νάπα στα ελληνικά σημαίνει Αγία του Δάσους; Φυσικά όχι, επειδή τα εγκεφαλικά σου κύτταρα που περιείχαν αυτήν την πληροφορία εξατμίστηκαν όταν πιθανότατα πήγες – στην εφηβεία ακόμη- για πρώτη φορά στην περίφημη Αγία Νάπα. Μην βιαστείς να κρίνεις, όχι δεν υποστηρίζω -ακόμη τουλάχιστον- την εκδοχή ότι η Αγία Νάπα είναι το κέντρο της ακολασίας της Μεσογείου.

 

Όλα ξεκίνησαν όταν πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα παλαιότερο κείμενο που αποκαλούσε την συγκεκριμένη περιοχή ως την μικρή παραθαλάσσια πόλη της Κύπρου που έγινε μέσα σε μερικά χρόνια η Μέκκα των νεαρών Βρετανών και άλλων τουριστών, που πάνε εκεί για να τα σπάσουν και να ξεδώσουν.

Αναλυτικότερα, το εν λόγω άρθρο έλεγε πως η Αγία Νάπα είναι μια κόλαση θορύβου, ναρκωτικών και οργίων.

Όντως έτσι έχουν τα πράγματα; Μέχρι τώρα, δεν τόλμησα ποτέ να πω ότι η Αγία Νάπα είναι μια κόλαση. Αναρωτιέμαι αν αυτό συμβαίνει και απλώς εγώ δεν το είδα μέχρι τώρα.

Δεν σου κρύβω, ότι έχω βρεθεί πολλές φορές στην Αγία Νάπα. Δεν σου κρύβω ότι μεγάλωσα εκεί, αφού κατάγομαι από την επαρχία Αμμοχώστου, και ως γνωστό οι επιλογές για διασκέδαση στην επαρχία είναι περιορισμένες. Αντιλαμβάνομαι ότι η περιοχή δεν υφίσταται για χαλάρωση και ξεκούραση, αλλά γιατί πρέπει όλες οι πόλεις να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά; Το να μην σου αρέσει κάτι είναι σεβαστό, αλλά το να αποκαλείς κάτι κόλαση μου ακούγεται βαρύ.

Πρόσφατα βρέθηκα ξανά στην αγαπημένη μου αυτή πόλη, αλλά προτού πάω είχα ήδη αποφασίσει να δω την ζωή εκεί πιο αντικειμενικά. Για αυτό και μαζί μου πήρα την φωτογραφική μου κάμερα, ώστε να απαθανατίσω μερικές στιγμές από την περίφημη νυχτερινή ζωή του τόπου, ώστε πλέον να έχω μια καθαρή εικόνα.

Πράγματι, η εικόνα είναι όπως περιγράφεται: τεράστια bars, μουσική στο διαπασών, μεθυσμένοι τουρίστες, παιχνίδια σεξουαλικού περιεχομένου σε διάφορα parties που διοργανώνονται, λιποθυμίες, ατυχήματα, όργια και καυγάδες. Αν τα αρνηθώ, θα δηλώσω ψευδή στοιχεία. Και αυτό δεν πρόκειται να το κάνω.

Παρατηρώντας για λίγο τον κόσμο γύρο μου, διαπιστώνω πως σχεδόν όλοι ένα πράγμα αναζητούν κατά την διάρκεια των βραδινών τους περιπλανήσεων: το σεξ. Δυο αγόρια περνάνε από μπροστά μας, πιθανότατα Αραβικής καταγωγής και μας κοιτάνε λιγουρεμένοι. Ένα κορίτσι στα δεξιά, Βρετανίδα μάλλον, χορεύει προκλητικά – αν αυτό δηλαδή το λες χορό - γιατί σε εμάς μοιάζει με κινήσεις σεξουαλικού προσανατολισμού- όχι με ένα, αλλά με δυο αγόρια.

Αναρωτιέμαι αδυνατώντας να το πιστέψω, είναι όντως το κέντρο της ακολασίας; Κλείνω τα μάτια και σκέφτομαι. Όχι, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορώ να συμμεριστώ κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο τόπος δεν είναι παράδεισος με την θρησκευτική έννοια. Ούτε όμως και κόλαση. Η διασκέδαση είναι κομμάτι της καθημερινότητας. Ο καθένας μπορεί να διασκεδάζει όπως θέλει.

Η Αγία Νάπα όντως προσφέρει μια διασκέδαση αρκετά μακριά από τα κυπριακά δεδομένα, μακριά από την κουλτούρα και την παράδοση μας.

Κατασταλάζοντας, θα αποκαλέσω απλά την Αγία Νάπα ως μια πόλη της Κύπρου που προσφέρει μια πιο απελευθερωμένη μορφή διασκέδασης. Το να βρεθείς στην περιοχή δεν σημαίνει ότι θα κάνεις και εσύ ότι κάνουν οι περισσότεροι. Ο καθένας έχει την προσωπικότητα του, και αν το άτομο είναι κατασταλαγμένο, μια περιοχή δεν πρόκειται να το αλλάξει. Μπορείς κάλλιστα να πας σε ένα club, να χορέψεις με την παρέα σου και μετά να πας στο σπίτι να κοιμηθείς – μόνη στο σπίτι σου. Αυτή βέβαια είναι καθαρά δική μου προσωπική άποψη. Δεν απαιτώ από κανέναν να την συμμεριστεί.


Tags: Αγία Νάπα, καλοκαίρι, 2018, νυχτερινή ζωή, Κύπρος, τουρίστες, κλαπ

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)