ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έλσα Αναστασιάδη Λούτσιου


  • «Δεν βλέπω πού υστερεί ο Νίκος Αναστασιάδης για να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα. Έχει δώσει και δίνει πάρα πολλά»

    «Δεν βλέπω πού υστερεί ο Νίκος Αναστασιάδης για να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα. Έχει δώσει και δίνει πάρα πολλά»

Μια super stylish μέλλουσα πολιτικός;

Δύσκολη αποστολή η κυρία Λούτσιου. Όχι γιατί είναι δυσεύρετη, αλλά επιλεκτική. Ο τόνος της φωνής της στο πρώτο τηλεφώνημα κοφτός, σχεδόν αυστηρός. Από την άλλη, οι γυναίκες που έχουν πολλά να κάνουν στην καθημερινότητά τους πρέπει κάποτε να είναι αυστηρές και κοφτές. Είναι θέμα χρόνου και υποχρεώσεων. Στη φωτογράφηση βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια γυναίκα με ακαταμάχητο χαμόγελο, που ήξερε πολύ καλά τι ήθελα και τι όχι. Φιλόξενη και εγκάρδια. Ήταν μάλλον εκείνη που μας χαλάρωσε, παρά το αντίθετο. Μέχρι το τέλος της φωτογράφησης είχα συνειδητοποιήσει πως είναι πολύ άδικο αυτή η γυναίκα να είναι αναγνωρίσιμη λόγω πατρικού και συζύγου ονόματος. Είναι κυρία του εαυτού της. Θα ήταν ωραίο να γραφόταν κάτι τέτοιο στην ταυτότητά της, μαζί με κάποιες άλλες ποιότητές της, όπως θα ανακαλύψετε και στη συνέντευξη που ακολουθεί…

Συνέντευξη στη Χριστίνα Τσερκέζη


Είσαι κόρη του Νίκου Αναστασιάδη, σύζυγος του Γιάννη Λούτσιου, δικηγόρος εν ενεργεία και μητέρα δυο παιδιών. Πώς τα φέρνεις βόλτα;
Αν ξεκινήσω από τα δύο τελευταία, το γεγονός δηλαδή ότι είμαι εργαζόμενη μητέρα, με βάζει στη διαδικασία να προγραμματίζω τα πάντα. Δεν θα μπορούσα να μείνω σπίτι και να μην κάνω τίποτα. Καμιά φορά όταν είμαι σπίτι, μπορεί να μην γίνεται τίποτα απ’ όσα έχω στο μυαλό μου. Αντίθετα, όταν δουλεύω ξέρω ότι ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, τα βάζω όλα σε μια σειρά, δουλειές, γυμναστήριο, παιδιά, σπίτι, και όλα γίνονται όπως πρέπει.
Είσαι κόρη του μπαμπά σου;
Ναιιιι... (Γέλια).
Πώς θα χαρακτήριζες τη σχέση σας;
Είναι μια σχέση φιλίας παραπάνω. Είναι δίπλα μας για ό,τι χρειαστούμε. Ακόμα και τώρα που είναι τόσο πολύ μέσα στην πολιτική, πάντα βρίσκει χρόνο για μας. Από το «καλημέρα» στο τηλέφωνο καταλαβαίνει αμέσως αν έχουμε κάτι. Μας καταλαβαίνει, μας διαβάζει σαν ανοικτό βιβλίο.
Θα θυσίαζες ποτέ το ήθος σου για οποιονδήποτε λόγο;
Ποτέ και για τίποτα.
Ποια είναι η πιο μεγάλη αξία που έχεις πάρει από τον μπαμπά σου;
Η απλότητα και η καταδεκτικότητα. Να αγαπάς τον κόσμο.

Τι κάνεις για σένα στον ελεύθερο χρόνο;
Γυμνάζομαι.
Είναι η πολυτέλειά σου;
Αν θεωρείται πολυτέλεια, ναι, είναι. Με βοηθάει, με εκτονώνει, είναι ωραίο πράγμα.
Καταφέρνεις να ταξιδεύεις καθόλου;
Ναι. Νομίζω ότι είναι πολύ απαραίτητο να περνάς χρόνο με τον άντρα σου. Και δεν εννοώ να περνάς χρόνο κλείνοντας την πόρτα του υπνοδωματίου σου, αλλά να αποκόπτεσαι από την καθημερινότητά σου, να αφήνεις το μυαλό σου να χαλαρώσει και να απολαύσει ο ένας τον άλλο. Πολλά πράγματα στα ταξίδια μας τα λέμε ο ένας του άλλου. Η ρουτίνα και η καθημερινή ένταση σε κάνουν να θεωρήσεις ότι είναι δεδομένα κάποια πράγματα, ότι ο άλλος γνωρίζει αυτό κι αυτό και στο τέλος δεν τα συζητάμε. Οπότε θέλω και επιδιώκω πολύ τα ταξίδια μας. Μας ανανεώνουν.
Ποιο ήταν το τελευταίο ταξίδι που έκανες;
Πριν μερικές μέρες στην Αθήνα, για το hen’s night μιας φίλης μου.
Είσαι παραδοσιακή;
Αρκετά. Δεν μαγειρεύω εγώ αυτό καθαυτό στο σπίτι, αλλά το σπιτικό μαγειρευτό φαγητό της γιαγιάς πάντα υπάρχει στο τραπέζι. Κάνω ό,τι μπορώ για να δημιουργήσω την ατμόσφαιρα και το δεσμό που χρειάζεται για να νιώσουμε οικογένεια.
Μικρή το έζησες κι εσύ αυτό;
Πάρα πολύ έντονα. Υπάρχουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου οι οικογενειακές μας στιγμές. Τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καρναβάλι, η χαρά όλων αυτών. Είμαστε και κλασικοί Λεμεσιανοί ξέρεις. Η διαδικασία τού να ντυθούμε, να πάμε στην παρέλαση του καρναβαλιού, ήταν μια καθιερωμένη οικογενειακή φιέστα. Το νιώθω πάρα πολύ έντονα και τώρα με τα παιδιά μου. Στις γιορτές των γονιών μου, που τυχαίνει συχνά να λείπουν σε ταξίδι, μου λείπει αφάνταστα να μπω στο σπίτι, να τους αγκαλιάσω, να τους ευχηθώ, να γιορτάσουμε. Αυτές οι στιγμές είναι που κρατάνε μια οικογένεια μαζί.
Είσαι βέρα Λεμεσιανή;
Είμαι, είμαι.


Δεν μου είπες, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τα νομικά;
Από μωρό ήμουν συνέχεια στο γραφείο του μπαμπά μου. Στις καλοκαιρινές διακοπές απαντούσα τα τηλέφωνα, ανακατευόμουν παντού. Έτυχε να τον δω να αγρεύει και στο δικαστήριο, παλιά, όταν αναλάμβανε ο ίδιος κάποιες υποθέσεις. Τον θαύμαζα. Μου άρεσε πάρα πολύ. Ήταν επιλογή καθαρά δική μου, αλλά και κάπως φυσικό επακόλουθο.
Ήταν μεγαλύτερη η χαρά του μπαμπά όταν η κόρη ακολούθησε τα αχνάρια του;
Βεβαίως. Στο κάτω-κάτω, ο κάθε γονιός κτίζει κάτι για τα παιδιά του.
Θα ήθελες να ασχοληθείς και με την πολιτική;
Τώρα, αυτή τη δεδομένη στιγμή, με τίποτα. Και ο λόγος είναι ο χρόνος.
Αλλά σε ελκύει η ιδέα;
Είναι πολύ δύσκολο να πεις ότι θέλεις να ασχοληθείς με την πολιτική. Θέλω να ασχοληθώ και με το σκι, ας πούμε. Αν δεν το κάνω καλά θα πέσω από το βουνό και θα ’ρθω κάτω.
Θα ήθελες να δοκιμάσεις, όμως;
Δεν είναι δοκιμή η πολιτική. Για να μπω να δοκιμάσω και να βγω, αν δεν το κάνω καλά, θα γελοιοποιηθώ. Ειδικά με το όνομα που φέρω. Ο κόσμος θα έχει απαιτήσεις από μένα και είναι δύσκολο να αποφασίσω να ρισκάρω. Δεν βάζεις κάτω ένα όνομα απλά για να αποδείξεις κάτι.
Ίσως όταν μεγαλώσουν τα παιδιά τότε…
Ίσως πιο μετά, ναι. Τώρα, πάντως, δεν το βλέπω εφικτό.
Τελικά οι ψίθυροι περί υποψηφιότητας για πρόεδρος του μπαμπά σου, ισχύουν;
Θα σου το θέσω διαφορετικά. Δεν βλέπω που υστερεί ο Νίκος Αναστασιάδης για να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα. Έχει δώσει και δίνει πάρα πολλά. Από τον καιρό που τον θυμάμαι, τρέχει συνέχεια για τον τόπο του να προσφέρει χωρίς δεύτερη σκέψη. Πάντα να είναι έτοιμος να υπηρετήσει την πατρίδα του. Οπότε, γιατί όχι;
Θα τον στήριζες;
Αφάνταστα. Με όλη μου την ψυχή και τη δύναμη!.
Αν αναλάμβανες εσύ την προεκλογική του καμπάνια, πάνω σε ποιο χαρακτηριστικό του Νίκου Αναστασιάδη θα έκτιζες;
Θα έβγαζα προς τα έξω το δυναμισμό του, τον οποίο θαυμάζω.
Εάν και εφόσον έβγαινε πρόεδρος και σου πρότειναν μια κυβερνητική θέση, θα έλεγες «ναι»;
Όχι.
Γιατί; Τόσοι άλλοι το κάνουν.
Γιατί η κυβέρνηση δεν είναι οικογενειακή επιχείρηση. Από δω που είμαι μπορώ να τον βοηθήσω εξίσου καλά.
Αν έμπαινες στο Προεδρικό τι θα άλλαζες, έστω από αισθητικής πλευράς;
Ίσως να το έκανα λίγο πιο μοντέρνο (Γέλια).


Επενδύεις και στην εμφάνισή σου; Πόσο σημαντική είναι για σένα;
Πάρα πολύ, από τη στιγμή που έχω έναν άντρα που θέλω να με βλέπει περιποιημένη και να τον ελκύω πάντα (Γέλια). Έτσι είναι, ό,τι αφήνεις σε αφήνει.
Ασχολείσαι και με τη μόδα; Την παρακολουθείς;
Ασχολούμαι όσο μου επιτρέπει ο χρόνος. Μπορεί να αγοράσω ένα περιοδικό μόδας, να μείνει πάνω στο τραπέζι για πολύ καιρό. Κάποια στιγμή θα το μετροφυλλίσω. Υπάρχει και το net-a-porter που βοηθάει πολύ.
Πώς θα σκιαγραφούσες τον εαυτό σου;
Είμαι χαρούμενος άνθρωπος γενικά, αλλά και πεισματάρα και ξεροκέφαλη.
Νιώθεις τυχερή για όσα σου έχουν δοθεί στη ζωή σου;
Δόξα σοι ο Θεός.


Tags: Έλσα Αναστασιάδη Λούτσιου, πολιτικός, stylish

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)

emily Ιούλιος 02, 2012 02:35

δηλαδεη ελεος απο την μια θελει να το παιξει απλή και προσιτη και που την αλλη διχει τον νουν της τοπ !