NEWS

Η Αγία Νάπα διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2030


Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος «η έκδοση πολεοδομικής άδειας για το Υπαίθριο Αμφιθέατρο – Κέντρο Πολιτισμού της Αγίας Νάπας είναι πλέον γεγονός, εντός των επόμενων μηνών θα εκδοθεί και η άδεια οικοδομής και ακολούθως θα βγούμε σε προσφορές.

Τα τελευταία χρόνια η Αγία Νάπα κάνει μια σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης των ποιοτικών της χαρακτηριστικών και μια προσπάθεια βελτίωσης της καλοφημίας της (brandname)», ενώ στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής συμπεριλαμβάνεται και η προσέλκυση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός».

Πρόσθεσε ότι εδώ και λίγα χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας «άρχισε να αξιοποιεί την λεγόμενη ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία, που έχει ως στόχο τη δημιουργία εμπειριών και θετικών αναμνήσεων στους επισκέπτες, ούτως ώστε με την επιστροφή στο σπίτι τους να «έχουν πάρει» μαζί τους λίγη από την Αγία Νάπα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε και να δημιουργούμε σημεία αναφοράς όπως πάρκα και μνημεία μεταξύ των οποίων και το υπαίθριο αμφιθέατρο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε πως «το υπαίθριο αμφιθέατρο χωροθετείται στον λόφο βόρεια της Αγίας Νάπας, σε μία μοναδική τοποθεσία με θέα την Αγία Νάπα και τη θάλασσα. Η κατασκευή του αμφιθεάτρου θα στοιχίσει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, θα έχει χωρητικότητα 2500 θέσεων, δωμάτια πολιτισμού και θα μπορεί να φιλοξενήσει όλων των τύπων εκδηλώσεις, από όπερες, μέχρι διεθνείς συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις» είπε και σημείωσε πως «το αμφιθέατρο θα είναι επισκέψιμο κάθε μέρα για τους τουρίστες ως αξιοθέατο, για να μπορούν να απολαμβάνουν την μοναδική θέα που θα προσφέρει».

Ανέφερε ακόμα ότι «η Αγία Νάπα στηρίζει τον τουρισμό με πολιτισμό και το υπαίθριο αμφιθέατρο είναι απαραίτητο όχι μόνο για την ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου, αλλά θα αποτελέσει μαζί με άλλα σημεία και δράσεις του πολιτισμού, πως το πάρκο Γλυπτικής, τα συμπόσια Σεφέρη και το μουσείο Θάλασσα, τη βάση για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030, όπου τότε θα είναι η σειρά της Κύπρου για τον σχετικό τίτλο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα διεκδικήσουμε το συγκεκριμένο τίτλο ενώ προετοιμάζονται υπηρεσιακοί λειτουργοί που θα προχωρήσουν στην ετοιμασία της σχετικής πρότασης. Μέχρι σήμερα τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είχαν δύο πόλεις, ενώ το 2030 θα είναι τρεις και πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε τον τίτλο, γιατί μας αξίζει». 

Πρόσθεσε ότι «έχουμε στείλει επιστολή τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στον Υπουργό Εσωτερικών ζητώντας τους να εντάξουν το αμφιθέατρο στους προϋπολογισμούς του κράτους, αφού είναι γνωστό και αποδεδειγμένο πως το κάθε ευρώ κυβερνητικής επένδυσης στην Αγία Νάπα έχει ανταποδοτικό όφελος για την οικονομία. Με την δημιουργία του αμφιθεάτρου και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα διοργανώνονται, υπολογίζουμε ότι θα προσελκύσουμε περίπου 30 χιλιάδες επιπλέον τουρίστες ετησίως, με πρόσθετο όφελος για την οικονομία γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο».

Ο Δήμαρχος είπε επίσης ότι «δυστυχώς η Αγία Νάπα με εξαίρεση τα τελευταία χρόνια, δεν λάμβανε το μερίδιο της από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει απουσία σημαντικών έργων υποδομής, όπως το αμφιθέατρο. Το έργο είναι ώριμο, είναι έτοιμο να ξεκινήσει ενώ συνάδει πλήρως με την στρατηγική για τον τουρισμό που έχει ειδικό κομμάτι για τον πολιτιστικό τουρισμό και για αναβάθμιση με κυβερνητική επένδυση, των υποδομών της Αγίας Νάπας».

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Tags: Αγία Νάπα, πολιτιστική πρωτεύουσα, Ευρώπη