VIRAL

Αλήθεια τώρα Burberry; Ο οίκος έκαψε πολυτελή ρούχα για να μην πουληθούν στη μάζα


Ρούχα αξίας 31 εκατομμυρίων ευρώ κατέστρεψε τον τελευταίο χρόνο η διάσημη εταιρία ρούχων Burberry προκειμένου να μη μείνουν στοκ και πουληθούν μαζικά σε πολύ χαμηλές τιμές.Όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα The Times, η εταιρία τα τελευταία 5 χρόνια έχει καταστρέψει συνολικά ρούχα αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ που έμειναν στο ράφι.

Το κίνητρό του ήταν να αποφύγει μια πτώση των τιμών των προϊόντων του ή οποιαδήποτε άλλη κίνηση που θα μπορούσε να πλήξει το γόητρό του.

Πρόκειται για συνήθη πρακτική των οίκων ειδών πολυτελείας, που προτιμούν να καταστρέψουν όσα είδη τους δεν πουλήθηκαν στην αγορά, ώστε να μην αναγκαστούν ούτε να τα πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές αλλά και ούτε να διακινδυνεύσουν τυχόν κλοπή τους και αντιγραφή τους. Αυτή τη φορά, όμως, η αξία των ειδών που καταστράφηκαν πραγματικά εντυπωσιάζει. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του οίκου Burberry, η αξία τους ήταν κατά 6% υψηλότερη σε σύγκριση με το 2016, οπότε είχε και πάλι καταστρέψει μεγάλο όγκο ρούχων και ειδών πολυτελείας.

Τα τελευταία χρόνια, ο οίκος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να ανακτήσει την αποκλειστικότητα σε ό,τι αφορά το σήμα κατατεθέν των προϊόντων του, καθώς την είχε κατά κάποιον τρόπο «χάσει». Ο λόγος ήταν ότι επί χρόνια πολλές βιομηχανίες αντέγραφαν τα προϊόντα του και τα πουλούσαν σε πολύ χαμηλές τιμές. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε η Μαρία Μαλόουν, αναλύτρια επιχειρήσεων μόδας στο Manchester Metropolitan University, διάφορες εταιρείες που δεν είχαν καμία σχέση με τον εμβληματικό οίκο μόδας «έβαζαν το σήμα Burberry σε ό,τι μπορούσαν». Ετσι, η καταστροφή ενός τόσο μεγάλου όγκου ειδών πολυτελείας εντάσσεται σε αυτήν την προσπάθεια, καθώς έτσι «διασφαλίζει πως δεν θα πλημμυρίσουν την αγορά προϊόντα του ομίλου με έκπτωση» . Η ίδια αναλύτρια υπογραμμίζει πως με την καταστροφή των αποθεμάτων του, ο οίκος «προπαντός μπορεί να είναι βέβαιος πως τα προϊόντα του δεν θα περιέλθουν στα χέρια οποιουδήποτε μπορεί να τα διαθέσει με τρόπο που θα υποβαθμίσει την αξία τους».

Με την ίδια συλλογιστική, άλλωστε, η επιχείρηση επιχειρεί να τοποθετήσει τα προϊόντα της ακόμη υψηλότερα στην ιεραρχία των ειδών πολυτελείας. Είναι ενδεικτικό ότι τον Νοέμβριο ανακοίνωσε το σχέδιό του να προχωρήσει σε ένα είδος αναδιάρθρωσης. Στόχος είναι να «επανενεργοποιήσει τα προϊόντά του σε βάθος χρόνου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτής της αναδιάρθρωσης, σχεδιάζει να κλείσει σειρά καταστημάτων που δεν βρίσκονται σε «στρατηγικής σημασίας» θέσεις και να δημιουργήσει «ένα κέντρο εξαιρετικής ποιότητας» για τα πολυτελή δερμάτινα είδη του.

Η Burberry παραδέχτηκε την καύση ωστόσο επισήμανε πως η διαδικασία έγινε με ειδικούς αποτεφρωτήρες προκείμενου να μην πληγεί το περιβάλλον. Aνέφερε πως συνεργάστηκε για τον σκοπό αυτόν με εξειδικευμένες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύσουν και να εκμεταλλευθούν όση ενέργεια εκλύεται από την καύση τους. Χαρακτηριστικά τονίζει πως «ο οίκος Burberry φροντίζει να ελαχιστοποιεί τον όγκο των προϊόντων του που δεν έχουν διατεθεί στην αγορά και όταν είναι αναγκαία η καταστροφή τους γίνεται με υπεύθυνο τρόπο, καθώς αναζητούμε πάντα τρόπους που μειώνουν τη ρύπανση». Αντίθετοι, στην καταστροφή του ρούχων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν αρκετοί μέτοχοι της εταιρίας οι οποίοι ζήτησαν να μοιραστούν. Οι προτάσεις τελικά δεν εισακούστηκαν και η καύση των ρούχων προχώρησε κανονικά. 


Tags: Burberry, viral

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)