NEWS

BorderXpress: Τι αλλάζει στον έλεγχο διαβατηρίων σε Λάρνακα και Πάφο


Τέθηκαν σε λειτουργία στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου τα διαδραστικά περίπτερα αυτόματου διαβατηριακού ελέγχου «BorderXpress».

Πρόκειται για υψηλού επιπέδου τεχνολογία, μέσω της οποίας ο κάθε επιβάτης θα μπορεί να σαρώνει μόνος του την ταυτότητα ή το διαβατήριο του, ως ενδιάμεσο βήμα της διαδικασίας διαβατηριακού ελέγχου.

Ο κάθε επιβάτης θα λαμβάνει μια απόδειξη την οποία θα προσκομίζει σε προκαθορισμένο σημείο ελέγχου, ενώ σε αυτή τη φάση το σύστημα θα χρησιμοποιείται μόνο από τους Ευρωπαίους πολίτες στις αφίξεις ενώ στις αναχωρήσει θα χρησιμοποιείται από όλους τους επιβάτες.

Τα εγκαίνια των συστημάτων τέλεσε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Βασιλική Αναστασιάδου η οποία σε χαιρετισμό της ανέφερε ότι η δοκιμαστική χρήση των περιπτέρων στο αεροδρόμιο Πάφου τον περασμένο χρόνο «έχει αποδείξει πως η λειτουργία τους και στα δύο αεροδρόμια θα συμβάλει στην βελτίωση της εξυπηρέτησης και θα επιταχύνει τη ροή των επιβατών στα τερματικά».

Πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα, θα στηρίζουν και θα μειώνουν τον φόρτο εργασίας των αρμόδιων λειτουργών του Κέντρου Ελέγχου Διαβατηρίων» και σημείωσε πως «λαμβάνοντας υπόψη ότι και τα δύο αεροδρόμια είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν πέραν των 10 εκατομμυρίων επιβατών τον χρόνο, αυτή η νέα υπηρεσία θα συνεισφέρει σημαντικά στη διαχείριση της επιβατικής κίνησης».

Συνολικά, ανέφερε η Υπουργός «έχουν τεθεί σε λειτουργία 74 διαδραστικά περίπτερα διαβατηριακού ελέγχου και στα δύο διεθνή αεροδρόμια της Κύπρου. Στο αεροδρόμιο Λάρνακας έχουν εγκατασταθεί 44 συστήματα, εκ των οποίων τα 18 βρίσκονται στις αναχωρήσεις και τα υπόλοιπα 26 στις αφίξεις, ενώ στο αεροδρόμιο Πάφου, έχουν εγκατασταθεί 30 συστήματα, από τα οποία τα 14 βρίσκονται στις αναχωρήσεις και τα υπόλοιπα 16 στις αφίξεις».

Η κα. Αναστασιάδου αναφέρθηκε «στη Συμφωνία Παραχώρησης του 2006, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εταιρείας Hermes Airports Ltd, με βάση την οποία η Hermes ανέλαβε την ανάπτυξη, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των Διεθνών Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου για περίοδο 25 χρόνων» και είπε πως η συμφωνία «συνιστά μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Η η σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει εκ νέου την επιτυχία της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα» είπε και πρόσθεσε πως «εκτός των αναβαθμισμένων υποδομών των δυο αερολιμένων, έχει επίσης σημειωθεί αύξηση της επιβατικής κίνησης από το 2006, παρόλη την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών».

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες καθώς στόχος της είναι, να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα για σκοπούς ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, η οποία να έχει άμεση επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όσο αφορά τον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, η κυβέρνηση έχει, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, εφαρμόσει την Πολιτική των Ανοικτών Αιθέρων με τρίτες χώρες και έχει υπογράψει Αεροπορικές Συμφωνίες με αρκετές χώρες, οι οποίες αναιρούν τους αναχρονιστικούς περιορισμούς στη λειτουργία των αεροπορικών υπηρεσιών».

Σε συνεργασία με την Hermes Airports Ltd και τον ΚΟΤ, συνέχισε η Υπουργός Μεταφορών «η κυβέρνηση έχει επίσης υιοθετήσει διάφορα σχέδια κινήτρων για αερομεταφορείς, τα οποία έχουν βελτιώσει τη συνδεσιμότητα και έχουν αυξήσει σημαντικά την επιβατική κίνηση καθώς και τον αριθμό των αερομεταφορέων που λειτουργούν από την Κύπρο».

Η κα. Αναστασιάδη διαβεβαίωσε την Hermes Airports ότι θα έχει «πάντοτε την στήριξη του Υπουργείου στις προσπάθειες της για την αύξηση της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια και για την βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό». Ταυτόχρονα συνεχάρη την Hermes Airports «τόσο για την τεχνογνωσία που έχει φέρει στα κυπριακά αεροδρόμια όσο και τις συνεχείς προσπάθειες της για την αύξηση της αεροπορικής κίνησης και τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών».

Η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports Ελένη Καλογήρου ανέφερε ότι «η ταξιδιωτική εμπειρία και η επιχειρησιακή αριστεία είναι πολύ σημαντικά για μας και είναι πολύ ψηλά στις στρατηγικές μας προτεραιότητες. Βεβαίως ο διαβατηριακός έλεγχος είναι μία από τις διαδικασίες τις οποίες περνά ένας επιβάτης όταν ταξιδεύει και ήταν πολύ σημαντικό για μας να βελτιώσουμε την εμπειρία αυτή».

Η κα. Καλογήρου εξέφρασε την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι «σήμερα εγκαινιάζουμε τη λειτουργία 74 διαδραστηρικών περιπτέρων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Είναι μια πρωτοποριακή τεχνολογία την οποία έχουμε εισαγάγει από το Vancouver Airport Authority η οποία θα ευκολύνει τη ζωή του επιβάτη και θα κάνει την όλη εμπειρία του ταξιδιού, πολύ πιο ευχάριστη».
Ταυτόχρονα εξέφρασε ευχαριστίες «για τη πολύ καλή συνεργασία» που υπήρξε μεταξύ της Hermes Airports και της κυβέρνησης και ειδικά με την Αστυνομία.

Εξάλλου ο Πρόεδρος και Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Vancouver Airport Authority Craig Richmond εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρώτη τοποθέτηση της τεχνολογίας του BorderXpress στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι «καθώς η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια συνεχίζει να αυξάνεται, τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, χρειάζεται να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν καινοτόμες τεχνολογίες για την επίλυση σημαντικών προκλήσεων που σχετίζονται με την επεξεργασία των στοιχείων των επιβατών».

Ανέφερε ακόμα ότι «τα περίπτερα BorderXpress θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και θα βελτιώσουν τη συνολική ταξιδιωτική εμπειρία των επιβατών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν τα επίπεδα ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σημειώνεται ότι τα διαδραστικά συστήματα BorderXpress αποτελούν καινοτομία του Vancouver Airport Authority και η εγκατάσταση τους έγινε κατορθωτή χάρη στη συνεργασία μεταξύ ειδικών από το Καναδά και εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Hermes Airports.

ΠΗΓΗ: 24news.com.cy


Tags: αεροδρόμια, έλεγχος διαβατηρίων

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)