ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Do's & Dont's: Συμβουλές για τη σωστή συντήρηση των φρούτων και λαχανικών


Η σωστή συντήρηση των φρούτων και των λαχανικών μας είναι ένα από τα σημεία-κλειδιά της σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Για να αποφεύγουμε τη σπατάλη και να εξοικονομούμε χρόνο και χρήματα, συγκεντρώσαμε μια σειρά από tips αλλά και συχνά λάθη, για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των φρούτων και των λαχανικών μας...

  • Do's

1. Μπανάνες: Τυλίξτε τα κοτσάνια τους με μια πλαστική μεμβράνη. Τα αέρια αιθυλενίου είναι η βασική αιτία που προκαλείται η αλλοίωση του φρούτου, αν όμως διαχωρίσετε κάθε μπανάνα από τη δεσμίδα της και τυλίξετε το κοτσάνι της με πλαστική μεμβράνη, σταματά αυτή η διαδικασία.

2. Ντομάτες: Συντηρήστε τις ντομάτες εκτός ψυγείου με τα κοτσάνια προς τα κάτω. Οι ντομάτες δεν είναι καλό να διατηρούνται στο ψυγείο, γιατί χάνουν τη γεύση τους και αλλοιώνεται η υφή τους. Μπορείτε να τις αφήστε σε ένα καλαθάκι στην κουζίνας σας με τα κοτσάνια προς τα κάτω, καθώς αυτό το τμήμα της ντομάτας είναι το τελευταίο που ωριμάζει.

3. Μαρούλι: Πλύνατε πολλά φύλλα μαρουλιού για τη σαλάτα σας; Τοποθετήστε όσα περισσεύουν σε ένα μπολ, βάλτε χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτα από πάνω και στη συνέχεια τυλίξτε με πλαστική μεμβράνη. Το χαρτί θα απορροφήσει την υγρασία, που ευθύνεται για την αλλοίωση του μαρουλιού και αντικαταστήστε το χαρτί όταν γίνει νωπό.

  • Dont's

1. Aποφύγετε να αποθηκεύετε μαζί ντομάτες και αγγούρια, καθώς η ντομάτα απελευθερώνει αιθυλένιο και το αγγούρι είναι ευαίσθητο σε αυτό. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με το μήλο και τις μπανάνες. Το μήλο απελευθερώνει αιθυλένιο, ενώ η μπανάνα, όταν είναι αρκετά ώριμη, είναι ευαίσθητη σε αυτό.

2. Οι πατάτες και τα κρεμμύδια είναι λάθος να αποθηκεύονται στο ψυγείο, αντίθετα πρέπει να φυλάσσονται σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος, ιδανικά σε ένα υπόγειο. Εάν οι πατάτες μπουν στο ψυγείο, το άμυλό τους μετατρέπεται σε σάκχαρα, καταστρέφοντας τη γεύση τους. Για τα κρεμμύδια το ψυγείο είναι πολύ υγρό μέρος, γεγονός που μπορεί να τα κάνει να βλαστήσουν. Επιπλέον, όπως και στις πατάτες, το κρύο θα μετατρέψει το άμυλο σε ζάχαρη.

3. Λόγω των φυτοφαρμάκων, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επιβαρυμένα και θέλουν προσοχή στο πλύσιμο. Αν θέλετε να είστε σίγουροι πως κάνατε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να καθαρίσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας από τα βλαβερά υπολείμματα, μπορείτε να τα πλένετε με διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού για 15 λεπτά, πριν τα καταναλώσετε.

Τip: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών βρίσκεται στο οικιακό ψυγείο, το οποίο θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τα διατηρεί σε θερμοκρασία 0-3 βαθμών Κελσίου.


Tags: υγεία, γυναίκα, διατροφή, συμβουλές, tips, health, woman, φρούτα, λαχανικά

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)