CULTURE

Meres βιβλίων και τεχνών

Νάκης Αντωνίου


Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο κτίριο που χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα και που, στα πρώτα του χρόνια, ήταν μεταλλουργείο. Πλέον έχει μετατραπεί σε ένα βιβλιοπωλείο που όμοιό του δεν θα βρεις στην Κύπρο, που φιλοξενεί μια πολύ στοχευόμενη γκάμα βιβλίων . Μια γκάμα που εστιάζεται κυρίως στην αρχιτεκτονική, στο design, arts, crafts, fashion, society, humor, comics, photography και την παιδική βιβλιογραφία, φιλοξενώντας τόσο τους γνωστούς εκδοτικούς οίκους αλλά και τους πιο εναλλακτικούς, με άξονα τη νέα ταυτότητα του χώρου.

H πρώτη γνωριμία
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ψάχνοντας ένα photobook - το «Lost + Found», του David LaChapelle – ανακαλύψαμε πως ελάχιστοι χώροι στην Κύπρο το είχαν. Ένας απ’ αυτούς ήταν και το βιβλιοπωλείο Meres. Για να λέμε την αλήθεια, δεν ξέραμε πως ο συγκεκριμένος χώρος είχε μεταμορφωθεί. Μπαίνοντας εκεί μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Όλα τα βιβλία και τα λευκώματα που θα ήθελες να βρεις σε ένα βιβλιοπωλείο, είναι εκεί. Βρήκαμε αυτό που ψάχναμε και ακόμα τόσα, που μας έκαναν να «χαθούμε» στις σελίδες για αρκετή ώρα. Μιλώντας με τον ιδιοκτήτη, τον Σταύρο Ιωάννου, αντιλαμβανόμαστε πως το Meres έχει πάρει τώρα την τελική του μορφή. «Το MERES ήταν στο ψάξιμο για τελική ταυτότητα. Μέχρι πριν λίγο καιρό ο χώρος φιλοξενούσε έργα και δραστηριότητες που υποστήριζαν την ανθρώπινη έκφραση μέσω της τέχνης και της ψυχαγωγίας. Το βιβλιοπωλείο, ήταν πάντα μια κρυφή επιθυμία μου. Όσο και αν σήμερα εναρμονιζόμαστε με τα digital media, το βιβλίο πάντα θα κρύβει μια ιδιαίτερη μαγεία. Είναι μια επένδυση στην ανθρώπινη κληρονομιά» μας λέει και στη συζήτηση μας, γίνεται αντιληπτό το πόσο του ταιριάζει αυτός ο χώρος, αλλά και το ότι για το στήσιμο του χώρου άντλησε επιρροές από το εξωτερικό. Είναι σπουδασμένος interior architecture, σε Κύπρο και Αμερική, εργάζεται ως head designer στο M.O.B. design studio και είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης του MOBHAUS.

Η διαφορά
Περιηγηθήκαμε στον χώρο για αρκετή ώρα, μετροφυλλώντας βιβλία για τομείς που λατρεύουμε, αλλά και για άλλους που δεν πιστεύαμε πως θα μας κινήσουν το ενδιαφέρον. Ανακαλύψαμε ευφάνταστα και πρωτότυπα βιβλία μαγειρικής που θα θέλεις να αγοράσεις είτε μαγειρεύεις είτε όχι, και μόδας, όπως π.χ. ένα λεύκωμα – αφιέρωμα στον Alexander McQueen που μπήκε αμέσως στο to-buy list. Ένα βιβλίο όμως λατρέψαμε, λίγο περισσότερο από τα άλλα. Το «Pinxit», του Αμερικανού ζωγράφου Mark Ryden – του «νονού» του ποπ σουρρεαλισμού -, σε παρασύρει σε έναν φανταστικό παραμυθένιο κόσμο και αυτή θα είναι και η επόμενη μας αγορά. Πέραν τούτων όμως, φύγαμε από τον χώρο με το λεύκωμα που ψάχναμε και δύο ακόμα βιβλία, το «How to Boil an Egg», με υπέροχες συνταγές για breakfast, brunch και απογευματινά σνακ, και το «One Year on a Bike», την απίστευτη περιπέτεια ενός φωτογράφου που κατέγραψε τη διαδρομή του από το Άμστερνταμ στη Σιγκαπούρη πάνω σε ένα ποδήλατο. Η ερώτηση στο μυαλό μας ήταν «Πού αλλού θα βρίσκαμε τέτοια βιβλία στην Κύπρο;» και η απάντηση είναι «σχεδόν πουθενά αλλού». Μια άλλη ερώτηση ήταν, τι γίνεται αν θέλουμε ένα βιβλίο που δεν υπάρχει στα ράφια στις Meres; Την απάντηση μας την έδωσαν εκεί. Μπορείς να βάλεις παραγγελία μέσω του βιβλιοπωλείου, αρκεί το βιβλίο που θέλεις να ταιριάζει στη βιβλιογραφία που φιλοξενεί και παρουσιάζει ο χώρος. Για να συνοψίζουμε, στο χώρο Meres δεν θα βρεις ούτε είδη γραφείου – όπως στα πλείστα βιβλιοπωλεία της χώρας μας – ούτε λογοτεχνικά βιβλία. Θα βρεις όμως τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που κυκλοφορούν εκεί έξω και σίγουρα πριν φύγεις θα έχεις αγοράσει κάτι και ήδη θα προγραμματίζεις την επόμενη σου αγορά.

Η συνέχεια
Κατά την πρώτη μας επίσκεψη στον χώρο, λάμβανε χώρα μια παρουσίαση βιβλίου. Ναι, ο χώρος δεν είναι ένα «απλό» βιβλιοπωλείο. Όπως μας είπε και ο κος Ιωάννου «το Meres φιλοξενεί οτιδήποτε κρίνουμε εναλλακτικό και ενδιαφέρον. Κυρίως οτιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει ή και να διασκεδάσει τον σημερινό τρόπο σκέψης και αντίληψής της καθημερινότητας», ενώ για το άμεσο μέλλον σχεδιάζουν να ανοίξουν μια πίσω αυλή έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να περάσει περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο βιβλιοπωλείο. Οπότε όσο πάει διαφέρει ακόμα πιο πολύ από τα κοινά βιβλιοπωλεία, και μας αρέσει ακόμα περισσότερο.

 

EXTRA INFO

Πενταδακτύλου 33, 1016 Λευκωσία, 22347151
Facebook: MERES
Instagram: @meres.multispace


Tags: meres, βιβλιοπωλείο