ΤΑΞΙΔΙ

Εκδρομή στον Κάτω Δρυ


Ανεβαίνοντας από την Σκαρίνου, σε απόσταση 7χλμ., στρίβετε αριστερά και περίπου μέσα σε δύο με τρία λεπτά, αντικρίζετε το πανέμορφο χωριό του Κάτω Δρυ.

Στην είσοδο του χωριού, δεξιά, συναντάτε τον πελώριο Πλάτανο, που φυτεύτηκε από τον Γ.Καβετζή το 1907. Σας καλωσορίζει και σας ξεκουράζει στη δροσιά του, μπορείτε να πιείτε το καφέ σας ή ακόμα να γευτείτε τα παραδοσιακά φαγητά του εστιατορίου.
Προχωρώντας, μπαίνοντας για καλά στο χωριό, στα αριστερά του δρόμου, βλέπετε τρεις νεοκλασικές κατοικίες με κίονες, κτισμένες το 1934 το 1935 και το 1939 αντίστοιχα. Τα νεοκλασικά αυτά σπίτια είναι ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό στολίδι στο χωριό.
Στα δεξιά βρίσκεται το μοναδικό καφενείο, όπου εκεί οι άνδρες μετά τις δουλειές τους, το απόγευμα, θα πάνε για να παίξουν χαρτιά, τάβλι, να διαβάσουν την εφημερίδα τους και να πουν τ’ αστεία τους. Εκεί θα σας προσκαλέσουν για να σας κεράσουν ένα ποτό.

Προχωρώντας στο στενό πλακόστρωτο δρομάκι, που βρίσκεται απέναντι από το καφενείο, στα δεξιά, στεγάζεται το Γραφείο και το Ιατρείο της Κοινότητας, δωρεά του αειμνήστου Ser Rio Staki. Αφού συνεχίσετε την περιδιάβαση, φτάνετε έξω από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης που λειτούργησε τον Απρίλιο του 2004 και εδώ μπορείτε να γνωρίσετε την Ιστορία , τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του Κάτω Δρυ, μέσα από το πέρασμα του χρόνου. Εκεί στα δεξιά του Μουσείου, είναι το σπίτι που γεννήθηκε ο Άγιος Νεόφυτος. Προχωρώντας στο στενό πλακόστρωτο δρομάκι, έξω από το Μουσείο δεξιά και αριστερά, βλέπετε τα αναπαλαιωμένα παραδοσιακά σπίτια, με τα μπαλκόνια στο δρόμο και με τα λογής - λογής λουλούδια στα στενά σοκάκια. Φτάνετε στη μεγάλη εκκλησία του χωριού, που είναι αφιερωμένη στο θαυματουργό Άγιο Χαράλαμπο.

Κοντά στο καφενείο, ένα ανηφορικό λιθόστρωτο δρομάκι, σας φέρνει στα δύο δημοτικά σχολεία, το αρρεναγωγείο και το παρθεναγωγείο. Το αρρεναγωγείο το έκτισε δωρεάν, ο Στυλιανός Ιωάννου το 1931 και το παρθεναγωγείο ο Γαβριήλ Ταρσίδης το 1937. Το τοπίο εκεί, είναι ένας μικρός παράδεισος… υπάρχουν πεύκα, κυπαρίσσια και άγρια βλάστηση.

Αν δεν έχετε επισκεφτεί ακόμα το πανέμορφο χωριό, κάντε το και δεν θα το μετανιώσετε. Όταν απολαύσετε τα παραδοσιακά φαγητά και την φιλοξενία των κατοίκων, όταν απολαύσετε το μοναδικό κλίμα και την ησυχία από τα καυσαέρια και πάρετε τη δροσιά που προσφέρει ο πλάτανος, τα ζεστά βράδια, σίγουρα θα θέλετε να ξαναεπισκεφτείτε.


Tags: Ταξίδι, ΄Κάτω Δρυς, Αγροτουρισμός

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)