ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Πώς να φτιάξουμε κριθαρόνερο και ποια το οφέλη του για την υγεία μας

Μυρτώ Τριχείλη


Το κριθαρόνερο φτιάχνεται από κριθάρι, το οποίο πιστεύεται ότι είναι ένα από τα παλαιότερα δημητριακά στον κόσμο. Ήταν το πρώτο γνωστό σιτηρό που καλλιέργησε ο άνθρωπος πριν από 10.000 χρόνια και το κυριότερο δημητριακό στους νεότερους χρόνους. Είναι ένα σιτηρό που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, κυρίως για την παραγωγή μπίρας, για κτηνοτροφή και λιγότερο για την παρασκευή κρίθινου άρτου. Το κριθάρι και το κριθαρόνερο χρησιμοποιείται ευρέως στη λαϊκή ιατρική, καθώς έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Ποια είναι αυτά;

  • Τα περισσότερα οφέλη του κριθαριού προέρχονται από τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Χρειαζόμαστε τις φυτικές ίνες για ένα υγιές πεπτικό σύστημα, μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιοπάθειες, αλλά και βελτιωμένη διάθεση.
  • Η ισορροπία των φυτικών εντερικών βακτηρίων παίζει απαραίτητο ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών βασισμένων στο κριθάρι οδηγεί στη μείωση των εντερικών βακτηρίων που ονομάζονται bacteroides.
  • Το κριθάρι βοηθά τον οργανισμό να απελευθερώσει ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, κάνοντάς μας να νιώθουμε κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτές οι ορμόνες επίσης τονώνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού, κάτι που συνεισφέρει στην απώλεια βάρους.

Πως να φτιάξουμε κριθαρόνερο:

  • Ξεπλύνετε 3/4 της κούπας κριθαριού με κρύο νερό και συνεχίστε να το πλένετε μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Βάλτε το κριθάρι σε ένα μικρό κατσαρολάκι, μαζί με ξύσμα λεμονιού από δύο λεμόνια και 6 κούπες νερό. Βράστε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια κλείστε το μάτι και σιγοβράστε για περίπου 15 με 30 λεπτά. Στραγγίστε το μείγμα και πετάξτε το κριθάρι. Ανακατέψτε μισή κούπα μέλι, μέχρι να διαλυθεί. Τέλος βάλτε το μείγμα σε μπουκάλια και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.

Σημ: Καλό είναι να καταναλώνεται μόλις παρασκευασθεί διότι ξινίζει εύκολα.


Tags: δίαιτα, διατροφή, γυναίκα, tips, τρώμε, eat, food, υγεία, health, balance, fitness

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)