ΟΜΟΡΦΙΑ

H βιταμίνη ομορφιάς, που μας προστατεύει από τους ρύπους της πόλης


Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους προφύλαξης από τα τοξικά ατμοσφαιρικά σωματίδια είναι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε, όπως υποστηρίζουν πρόσφατες βρετανικές έρευνες.

Συγκεκριμένα η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εξουδετερώνοντας και απομακρύνοντας από το σώμα μας τα βλαβερά σωματίδια, ενώ ενισχύει και τη μεμβράνη των κυττάρων προλαμβάνοντας τη φθορά τους.

Η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση καταπολεμά τη βλαβερή παρουσία των ελεύθερων ριζών που προέρχονται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής (κάπνισμα, ατμοσφαιρική ρύπανση, οξειδωτικό στρες, άγχος κ.λπ.), εμποδίζει την καταστροφή - οξείδωση των λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο και το αίμα και μειώνει τη γήρανση των ιστών.

Οι δράσεις της βιταμίνης Ε είναι καλλυντικές - αισθητικές, αλλά ταυτόχρονα και ανασταλτικές διαφόρων ασθενειών και προβλημάτων υγείας.

Η βιταμίνη Ε υπάρχει κυρίως στα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα όσπρια.Το αβοκάντο είναι από τις σημαντικότερες φυσικές πηγές βιταμίνης Ε. Τροφές πλούσιες επισης στη συγκεκριμένη βιταμίνη είναι το ελαιόλαδο και το σπανάκι.

Η ημερήσια πρόσληψή της διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Μπορεί να κυμαίνεται από 8-10 mg (π.χ. Ισλανδία, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία) έως 20-25 mg (π.χ. Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία). Ως ένα σημείο, οι διαφορές αυτές οφείλονται στο έλαια που χρησιμοποιούνται στη διατροφή. Για παράδειγμα, το ηλιέλαιο περιέχει περίπου 70 mg α-τοκοφερόλη ανά 100 g σε αντίθεση με το σογιέλαιο, το οποίο περιέχει μόλις 10 mg ανά 100 g. Από την άλλη μεριά, το σογιέλαιο, που χρησιμοποιείται κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη, είναι πλουσιότερο σε γ-τοκοφερόλη. Τις μεγαλύτερες ποσότητες περιέχει το σιτέλαιο.

Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, κυρίως α-τοκοφερόλη, είναι ο ηλιόσπορος και τα αμύγδαλα, ενώ τροφές πλούσιες σε γ-τοκοφερόλη είναι τα καρύδια και ο λιναρόσπορος. Μπορείτε, όμως, να τη βρείτε και ως συμπλήρωμα διατροφής.


Tags: βιταμίνη Ε, ομορφιά, ρύπανση, διατροφή, γυναίκα

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)