ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Αυτές είναι οι τροφές που διατηρούν υγιές το νευρικό μας σύστημα!

Μυρτώ Τριχείλη


Το νευρικό σύστημα είναι ένα από τα πιο περίπλοκα συστήματα του ανθρώπινου και ο ρόλος του αποτελεί θεμέλιο της υγείας μας. Κύριες αρμοδιότητες του είναι η επεξεργασία των πληροφοριών που λαμβάνει από όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος, η διαδικασία της σκέψης και ο συντονισμός των ζωτικών λειτουργιών. Η υγεία του νευρικού μας συστήματος είναι πολύ σημαντική και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής μας. Αυτές οι τροφές μας βοηθούν να ισορροπήσουμε όχι μονό σώμα, αλλά και πνεύμα:

 • Bιταμίνες συμπλέγματος B
  Ενισχύστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες Β, που αποτελούν την «πρώτη ύλη» για την παραγωγή των ορμονών του στρες. Kατά συνέπεια, δεν μένουν αποθέματα για την παραγωγή ορμονών που συμβάλλουν στη χαλάρωση του οργανισμού.
 • Βρώμη
  Η βρώμη σταθεροποιεί το νευρικό σύστημα, καταπολεμά τα συμπτώματα του στρες και βελτιώνει σημαντικά το πρόβλημα της αϋπνίας. Παράλληλα η βρώμη είναι ένα τρόφιμο που γεμίζει ενέργεια τον οργανισμό, αλλά ταυτόχρονα τον χαλαρώνει.
 • Λιπαρά οξέα
  Tα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και συγκεκριμένα το DHA είναι απαραίτητο για τη νευρική ανάπτυξη κατά την εμβρυϊκή ζωή μέχρι και τα δύο πρώτα έτη. Επιπλέον λόγω της αντιφλεγμονώδης δράσης τους, μειώνουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή των νευρικών κυττάρων στη μετέπειτα ζωή.
 • Βιταμίνη C
  H βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες. Kαλές πηγές της βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια και οι πιπεριές.
 • Tροφές με τυροσίνη
  Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά στη σύνθεση των κατεχολαμινών (επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη, ντοπαμίνη). Oι ορμόνες αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί και φαρμακευτικά κατά της κατάθλιψης. Τυροσίνη θα βρείτε σε: αυγά, κρέας, ψάρια, πουλερικά, τυρί, γάλα.
 • Σοκολάτα
  Μαύρη σοκολάτα, πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και τρυπτοφάνη που μεταβολίζεται σε σεροτονίνη, υπεύθυνη ορμόνη για τη διάθεσή σας. Περιέχει επίσης μαγνήσιο και σελήνιο, μέταλλα που βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες.

Tags: διατροφή, γυναίκα, ομορφιά, υγεία, συμβουλές, tips, woman, health, food, άνοιξη

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)