ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Παιδική παχυσαρκία: Μαμάδες προσοχή!

Πάρια Ευσταθίου


Υπέρβαρα, με αυξημένη καθιστική δραστηριότητα και ελάχιστη φυσική άσκηση, αλλά και με ουσίες φυτοφαρμάκων στον οργανισμό τους, είναι τα παιδιά στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο του προγράμματος OrganikoLife+, το οποίο στοχεύει να αναδείξει τα οφέλη της διατροφής με προϊόντα βιολογικής γεωργίας στους δείκτες ανθρώπινης υγείας και ειδικά στα παιδιά.

Στην έρευνα συμμετείχαν 149 μαθητών της πέμπτης και έκτης δημοτικού και σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση πιθανών οφελών συστηματικής βιολογικής διατροφής στην υγεία παιδιών ηλικίας 10 με 12 χρονών, τα οποία για 40 μέρες τρέφονταν αποκλειστικά με βιολογικές και προκαθορισμένες τροφές, ενώ για άλλες 40 μέρες επέστρεψαν στη συμβατική διατροφή τους.

Όπως διαπιστώθηκε από αναλύσεις ούρων που προηγήθηκαν, ανιχνεύτηκαν στο 34% των παιδιών, νεονικοτινοειδή και στο 85% πυρεθροειδή, που είναι ευρέως διαδεδομένα εντομοκτόνα φυτοφάρμακα.

Οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς την ένταξη περισσότερων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή των παιδιών τους, ενώ παράλληλα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ελαίων, λιπαρών και γλυκών.

Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα τρόφιμα που προμηθεύονται τα παιδιά στις σχολικές καντίνες, έτσι θα πρέπει να ενταχθεί μια ποικιλία απο υγιεινές επιλογές, ενώ οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν ώστε τα παιδιά τους να αυξήσουν τη φυσική τους άσκηση μέσα απο διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

Μερικά έξυπνα και υγιεινά σνακ για το σχολειο
- Κουλούρι Θεσσαλονίκης. Προτιμήστε με ολικής άλεσης και συνδυάστε το με λίγο τυρί. Οι σπόροι του σουσαμιού προσφέρουν περισσότερο από το 1/4 των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο, αποτελούν υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες και περιέχουν κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
- Μία μπάρα δημητριακών με μαύρη σοκολάτα. Περιέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη καλή διάθεση.
- 1 κομμάτι σπιτικό κέικ με φρούτα, 1 παστέλι ή μπισκότα ολικής άλεσης. Περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, χωρίς υψηλές ποσότητες λιπαρών ή απλών σακχάρων. Θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την ενέργεια των παιδιών. Το παστέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, σίδηρο και ωμέγα λιπαρά.
- Σπιτική σπανακόπιτα ή τυρόπιτα: Περιέχει φυλλικό οξύ (στην περίπτωση της σπανακόπιτας) και ασβέστιο (στην περίπτωση της τυρόπιτας).
- Κομμένα φρούτα (π.χ. μπανάνα, ακτινίδιο, μήλο, αχλάδι, φράουλες κλπ): Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.


Tags: παιδική παχυσαρκία, φυτοφάρμακα, έρευνα, διατροφή

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)