#KYPROSMOU

Λαζανιά: Αμυγδαλιές, Λουζινιανοί και Μαγεία

Σάντη Αντωνίου


 Λαζανιά: Αμυγδαλιές, Λουζινιανοί και Μαγεία

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τον Λαζανιά, είναι καλό να μην εμπιστευτείς το google map (Κανόνας!). Εμείς ακολουθήσαμε πιστοί τις οδηγίες του και είπαμε την στροφή- στροφούλα. Δεν λέω, μαγική διαδρομή μέσο Μαχαιρά μα είναι σημαντικό να ξέρεις πως υπάρχει και πιο εύκολος δρόμος από το Πέρα Χωριό Ορεινής προς Παλαιχώρι, τον οποίο ακολουθήσαμε -χωρίς δεύτερη σκέψη- στην επιστροφή.

Όλα τα πιο πάνω βέβαια είναι απλές παρενθέσεις, με το που βλέπεις το χωριό να ξεπροβάλλει αγκαλιασμένο από δεκάδες αμυγδαλιές τα ξεχνάς όλα. Παρκάρεις στη γωνιά και αράζεις στο ξύλινο παγκάκι. Έτσι, για λίγο, για μια ανάσα, μια φωτογραφία και ένα παίξιμο των ηλιαχτίδων στα βλέφαρα σου! Πίνακας γεμάτος νοσταλγία μιας άλλης Κύπρου, που κρύβει όλες τις ομορφιές της σ’ ένα χωριό με μόλις επτά κατοίκους (επτά και όχι ένας όπως μπορεί να έτυχε να διαβάσεις).


Κάθε τόπος έχει τους ανθρώπους «κλειδιά». Αυτούς που θα σου «δανείσουν» τα μάτια τους, θα περπατήσετε αντάμα και θα ταξιδέψετε μέσα στον χρόνο. Ο κος Μάριος Κουτούμπας, Αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλιου Λαζανιάς έγινε ο άνθρωπος μου!

Ήταν λέει μια φορά πριν από χρόνια πολλά όταν οι Λουζινιανοί κατέλαβαν την Κύπρο στην κάθοδο τους για τους Αγίους Τόπους. Αφού την κατέκτησαν την χώρισαν -σαν μοίρες πορτοκαλιού- σε Φέουδα. Ένας από τους γνωστούς Φεουδάρχες ήταν και ο Λουζινιάν από τον οποίο πήρε και το όνομα του ο Λαζανιάς. Στα παρθένα δάση του Μαχαιρά οι Φεουδάρχες παραθέριζαν και κυνηγούσαν με τα άλογα και τους σκύλους του (σαν ταινία δεν ακούγεται;). Μα στο Φέουδο, πολύ θα ήθελα να έβλεπα έστω κρυμμένη πίσω από ένα δέντρο τους λεβέντες για τους οποίους μιλούσε ο κύριος Μάριος. Σ΄ένα ύψωμα πάνω από το χωριό βρήκαν σε ανασκαφές πελώριους σκελετούς ανδρών που ξεπερνούσαν τα δυο μέτρα. Προς τιμήν τους «βαπτίσαν» την πλαγιά Λεβέντενα.


κος Μάριος Κουτούμπας

Κατηφορίσαμε το χωριό και αρμενίζαμε μέσα από τους αιώνες. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι πλημμυρισμένη από ζωηρά χρώματα. Κτίσμα του 13ου αιώνα με ευδιάκριτες επιρροές από την περίοδο της αναγέννησης. Στο πάτωμα θα δεις τρία πιθάρια: ένα μεγάλο και δυο πιο μικρά. Μέχρι και σήμερα κανείς δεν μπορεί να ορίσει με βεβαιότητα την χρησιμότητα τους. Κάποιοι ισχυρίζονται πως τα τοποθέτησαν για καλύτερη ηχητική ενώ άλλοι πως ήταν κρύπτη των ιερών κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Ακολουθούσα εκστασιασμένη αφού ο κος Μάριος είχε τον τρόπο να σε παρασύρει. Η διαδρομή περιλάμβανε στάση στο Καζάνι και τον Ελιόμυλο, σεργιάνισμα στα στενά και εξαιρετικό μερακλίδικο φαγητό στη Μαγεία Λαζανιά . Η ζεστή νόστιμη καροτόσουπα σε συνδυασμό με το χαμόγελο του Λοϊζου (πνεύμονα της κοινότητας) έκαναν την «καρκιά μου να ανοίξει φύλα, φύλα». «Δεν τρώω κρέας» είπα . Θα σε «σάσουμεν» απάντησαν και το έκαναν στο πι και φι. Τα αγρέλια με τ’ αυγά με αποτελείωσαν. Αγαπημένη λιχουδιά στην οποία σηκώνω τα πιρούνια ψηλά! Αφού γέμισε το στομάχι και η καρδιά, σειρά πήρε το καλάθι μου. Τοπικά προϊόντα μην ξεχάσεις να πάρεις: κρασί κόκκινο αμπελίσιμο, ανθόνερο, κυδονόπαστο και ζιβανία κόκκινη γεμάτη πάθος και αρώματα (κανέλα, μοσχοκάρτιν και λίγη ζάχαρή).

Φεύγοντας εκείνη την Κυριακή από την κοινότητα Λαζανιά έκλεισα το μάτι στην άνοιξη. «Καλώς όρισες, σαν την νύφη στολισμένη και λουσμένη αμυγδαλιές». Είναι όμορφη η Κύπρος μας. Έλα, να την ταξιδέψουμε.

Τα λέμε, Σάντη

 

Sandylov_ list

  • Για φαγητό: Ταβέρνα η «Μαγεία Λαζανιά». Καλύτερη ταβέρνα στα Βραβεία Ποιότητας 2017 του «Γαστρονόμου». Το σχολείο που έγινε ταβέρνα σε κερδίζει όχι μόνο με τις αυθεντικές κυπριακές γεύσεις της αλλά και με το εγκάρδιο χαμόγελο του μάγειρα Λοίζου Λοίζου. Η ταβέρνα σερβίρει ίσως το πιο μερακλίδικο μπουφέ κυπριακής κουζίνας που έχω δει που περιλαμβάνει από οφτόν κλέφτικο "Αρκατζίτικον", σούπα τραχανά, τταβά, κουπέπια μέχρι χόρτα με τ’ αυγά ανάλογα εποχής (κάθε Σάββατο και Κυριακή). Τηλ επικ. 96530129
  • Πρέπει να επισκεφτείς την Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, κτίσμα του 13ου αιώνα το οποίο συγκαταλέγεται στα μνημεία κατηγορίας Β και το Αγροτικό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης .
  • Γίνε ένα με τη φύση αξιοποιώντας τα Μονοπάτια της. Ο Λαζανιάς συμπεριλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι της Ζώνης Ε4. Την πρωτοβουλία για δημιουργία του δικτύου είχε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ορειβασίας. Το Ε4 ξεκινά από το Γιβραλτάρ διασχίζει την Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ηπειρωτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη από όπου επεκτάθηκε στην Κύπρο. Η Κύπρος συνδέεται με την Κρήτη αεροπορικώς και ατμοπλοϊκώς.
  • Καλύτερη εποχή για να επισκεφτείς την κοινότητα είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος
  • Ταξίδεψε παρέα με το βιβλίο «Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο» της Λένας Διβάνη από τις εκδόσεις Καστανιώτη.


Tags: #kyprosmou, #sandyantoniou, #lazania, #sandylov_