ΤΑΞΙΔΙ

Ηράκλειο: Από τους χοχλιούς στα ''αντικριστά''

Νάκης Αντωνίου


«Όντε νηστεύω το νερό, ρακή βάνω και πίνω», λέει μια κρητική μαντινάδα και το Πάσχα, εν μέσω νηστείας, η ρακή ρέει άφθονη και συνοδεύεται πάντα από τους πιο απλούς και συνάμα πιο νόστιμους μεζέδες.

Μ. Παρασκευή
Ακολουθήστε τους ντόπιους στα βουνά για να μαζέψετε αχινοπόδια – τους θάμνους με τους οποίους θα καεί ο Ιούδας. Το βράδυ οι επιτάφιοι των χωριών περνούν από κάθε σπίτι για προσκύνημα και η πομπή που ακολουθεί καθυστερεί χαρακτηριστικά, αφού οι οικοδεσπότες στήνουν τραπέζια με κεράσματα: άγρια αγκινάρα –ωμή με λεμόνι–, χοχλιοί, φέτες πορτοκαλιού, ελιές, λούπινα, χταπόδι ξιδάτο, οφτές πατάτες και ένας δίσκος γεμάτος σφηνοπότηρα με ρακή.


Η φουνάρα άναψε και ο Γιούδας καίγεται στο χωριό Ποταμιές. 

Μ. Σάββατο
Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», τα χωριά του Ηρακλείου λαμπαδιάζουν. Οι φουνάρες, όπως λέγονται οι τεράστιες στοίβες από αχινοπόδια, παίρνουν φωτιά και στο κέντρο τους καίγεται πανηγυρικά ο «Γιούδας». Η καμπάνα όλη τη νύχτα αλλά και την επομένη είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να μεταφέρει το χαρμόσυνο μήνυμα.


Είτε στα χωριά είτε στην πόλη του Ηρακλείου, η ατμόσφαιρα είναι εορταστική. (Φωτογραφία: ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΠΟΓΛΟΥ)

Κυριακή του Πάσχα
Στην Κρήτη η κρεατοφαγία δεν έχει όριο και Ανήμερα το Πάσχα το θέαμα σοκάρει τους επισκέπτες. Κατσίκια «αντικριστά» στη σούβλα μόνο με χοντρό αλάτι, αρνιά και κοκορέτσια ψήνονται σε κάθε σπίτι από το πρωί μέχρι το βράδυ και καταναλώνονται σε αδιανόητες ποσότητες και ταχύτητες. Από δίπλα καλτσούνια, φρέσκια μυζήθρα, αγκινάρες και πολλές ακόμη νοστιμιές. Μέσα στη μέρα οι φιλοξενούμενοι εναλλάσσονται διαρκώς, οι οικοδεσπότες γίνονται φιλοξενούμενοι, οι μουσικοί παρελαύνουν από τα σπίτια και η Δευτέρα του Πάσχα εύκολα μπορεί να σας βρει ακόμη στο τραπέζι.


Χοχλιοί, ο καλύτερος κρητικός μεζές όλο τον χρόνο – και το Πάσχα. (Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος)

Παντός καιρού
Κάντε βόλτες στο ιστορικό κέντρο της πόλης, επισκεφτείτε το σπουδαίο Αρχαιολογικό Μουσείο και το θαλασσόκαστρο του Κούλε, δοκιμάστε τη φημισμένη μπουγάτσα του Κιρκόρ (τηλ. 2810-242705) και καθίστε για μεσημεριανή ρακή και μεζέδες στο καφενείο του Σαρανταυγά ή του Καγιαμπή (τηλ. 2810-226286). 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Tags: ταξίδι, ηράκλειο, κρήτη, ελλάδα

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)