ΥΓΕΙΑ

Τα 4 πράγματα που κληρονομήσαμε από την μητέρα μας


Ελεάνα Παπαχαραλάμπους

Αυτό το παλιό κλισέ πως κάθε γυναίκα μετατρέπεται στην μητέρα της, μπορεί τελικά να μην είναι τόσο γελοίο. Η επιστήμη λέει ότι η μαμά μας επηρεάζει άμεσα πολλά από τα πράγματα που μας κάνουν "εμάς" - από τη νοημοσύνη έως τη συμπεριφορά μας.

Έτσι, αν εσείς και η μαμά σας μοιάζετε σαν δυο σταγόνες νερό ή ακόμη και αν δεν μοιάζετε καθόλου, η επιστήμη λέει ότι τα πέντε πιο κάτω πράγματα τα έχετε πάρει από εκείνη ...

1. Η νοημοσύνη σου

Φαίνεται ότι πιθανότατα πήρατε το μυαλό σας από τη μαμά, όχι τον μπαμπά. Μεγάλη μελέτη από ερευνητές του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών και Δημόσιας Υγείας της Γλασκώβης εξέτασε πάνω από 12.000 νέους ηλικίας μεταξύ 14 και 22 ετών για να προσδιορίσει ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της εκπαίδευσης.

Και, βέβαια, ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της ευφυΐας βρέθηκε να είναι το IQ της μητέρας του.

2. Το μοτίβο του ύπνου μας

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στον ύπνο, ίσως είναι καιρός να κατηγορήσετε τη μητέρα σας. Έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Sleep Medicine δείχνουν ότι οι μαμάδες μεταφέρουν τις συνήθειες ύπνου στα παιδιά τους και ότι τα παιδιά των μητέρων με προβλήματα στον ύπνο τείνουν να κοιμούνται αργότερα και να έχουν λιγότερη ανάπαυση. Είναι ενδιαφέρον ότι οι επιστήμονες δεν είδαν τον ίδιο σύνδεσμο με τους μπαμπάδες.

3. Πόσο γρήγορα γερνάμε

Η μαμά δείχνει νέα; Λοιπόν, είστε τυχερές επειδή φαίνεται ότι τα γονίδια των μαμάδων μας μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο γερνάμε.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιολογίας της Γήρανσης Max Planck στη Γερμανία διαπίστωσαν ότι το DNA από τα μιτοχόνδρια - το οποίο κληρονομούμε αποκλειστικά από τις μητέρες μας - μπορεί να ελέγξει εν μέρει την γήρανσης, όπως διαβάσαμε στο Harpers Bazaar.

4. Εμμηνόπαυση

Φαίνεται ότι η ηλικία στην οποία περνάμε στην εμμηνόπαυση μπορεί να κληρονομηθεί από τη μαμά μας. Μια μελέτη του 2011 από το Ινστιτούτο Καρκινολογικών Ερευνών του Ηνωμένου Βασιλείου σε περισσότερες από 2.000 γυναίκες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο η πρώιμη όσο και η μεταγενέστερη εμμηνόπαυση - που ορίζονται ως πριν από την ηλικία των 45 ετών ή μετά από 55 - μπορούν να κληρονομηθούν .

Οι γυναίκες των οποίων οι μητέρες ή οι αδελφές περνούν από την εμμηνόπαυση είτε νωρίς είτε αργά διαπιστώθηκε ότι έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν το ίδιο.

 

 

ΠΗΓΗ: papelle.gr


Tags: μητέρα, κληρονομικότητα, υγεία, ομορφιά, κληρονομιά, γυναίκα

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)