ΥΓΕΙΑ

Περπάτημα: πολύτιμη άσκηση για κάθε ηλικία


 • Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 2 ώρες άσκησης την εβδομάδα.

  Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 2 ώρες άσκησης την εβδομάδα.

Ελεάνα Παπαχαραλάμπους

Το περπάτημα είναι ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους άσκησης. Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 2 ώρες άσκησης την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε άνετα να «πιάσετε» αυτό το όριο μόλις με 10 λεπτά ζωηρό περπάτημα την ημέρα.

Αν προβληματίζεστε κατά πόσο το γρήγορο περπάτημα μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση της υγείας σας, μπορείτε να το συζητήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα.

Το μυστικό είναι να αρχίσετε με έναν εύκολο στόχο, όπως για παράδειγμα 5 ή 10 λεπτά κάθε ημέρα ή να αυξήσετε τα βήματά σας σε 500 ημερησίως.

Όταν το περπάτημα σας γίνει συνήθεια, βάλτε έναν πιο υψηλό στόχο. Βάλτε στόχο ένα γρήγορο περπάτημα καθημερινά για 30 λεπτά ή αν προτιμάτε 10.000 βήματα την ημέρα για 5 ημέρες την εβδομάδα.

Αν θέλετε να είστε ακόμη πιο οργανωμένοι μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ειδικό ρολόι που να μετρά τα βήματά σας. Για να διατηρείτε το ενδιαφέρον σας, βρείτε κάποιον να περπατάτε μαζί. Επίσης πολύ καλό για να σας κινητοποιήσει είναι η απόκτηση ενός σκύλου.

Η καθημερινή του βόλτα σας παρακινεί να ακολουθείτε το περπάτημα ως πρόγραμμα.

Μπορείτε επίσης να κάνετε διαλείμματα. Να μοιράζετε δηλαδή τον χρόνο που περπατάτε μέσα στην ημέρα. Αν εργάζεστε, ένα διάλλειμα για περπάτημα είναι μια συνήθεια που μπορεί και να σας κρατά σε φόρμα και να ξεκουράσει το μυαλό σας από την δουλειά του γραφείου.

Κάποιοι άλλοι τρόποι να βάλετε το περπάτημα στη ζωή σας είναι:

 • Να χρησιμοποιείτε σκαλιά αντί για ασανσέρ.
 • Να παρκάρετε πιο μακριά απ’ ότι συνήθως από το γραφείο ή το ραντεβού σας.
 • Αντί να στείλετε ένα e-mail σε κάποιο συνεργάτη σας στο γραφείο, σηκωθείτε και πηγαίνετε ως το γραφείο του να του το πείτε δια ζώσης.
 • Όταν δίνετε ραντεβού με ένα φίλο σας, περπατήστε αντί να καθίσετε.

Η αεροβική άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση και σας βοηθά να διατηρήσετε ένα σωστό βάρος. Επιπλέον η συστηματική άσκηση αποτρέπει τα συμπτώματα κατάθλιψης και μειώνει το άγχος στα παιδιά και τους εφήβους, ενώ την ίδια ώρα διατηρεί την υγεία των οστών.

Περπάτημα ΝΑΙ! Πάντα όμως με ασφάλεια

 • Περπατήστε σε οικεία μέρη, καλά φωτισμένα και ασφαλή
 • Φορέστε άνετα παπούτσια, ειδικά για περπάτημα για να προστατέψετε τα πόδια σας
 • Έχετε μαζί σας ένα κινητό τηλέφωνο, για περιπτώσεις ανάγκης
 • Δώστε προσοχή στο έδαφος, προτιμήστε μονοπάτια ή πεζοδρόμια
 • Μην αμελείτε να πίνετε νερό, πριν, κατά την διάρκεια και μετά την άσκησή σας. Είναι καθοριστικό ιδιαίτερα αν η θερμοκρασία είναι υψηλή.

Και μη ξεχνάτε να ελέγχετε την καρδία σας μια φορά το έτος .... έχει και αυτή τα χιλιόμετρα της!!!!

 

ΠΗΓΗ: papelle.gr


Tags: περπάτημα, υγεία, γυμναστική, fitness

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)