NEWS

Ιωαννίδης – Κοντιζάς: «Μας αρέσει πολύ η κυπριακή κουζίνα»

Κωνσταντίνος Αρτσίτας


Πηγή τηλεώρες

Λίγο μετά την πρεμιέρα του «Master Chef», οι δύο κριτές του μεγαλύτερου show μαγειρικής, Πάνος Ιωαννίδης και Σωτήρης Κοντιζάς, ανοίγουν τα χαρτιά τους και μας μιλούν για όλα. Οι δυο διακεκριμένοι σεφ μάς αποκαλύπτουν τι θα δούμε στον δεύτερο κύκλο του «Master Chef», τι αναζητούν από τους παίκτες, αλλά και τι τους αρέσει στην κυπριακή κουζίνα.


Το Master Chef επέστρεψε! Πώς αισθάνεστε;
Π.I:Πολύ όμορφα, επειδή πρόκειται για ένα εξαιρετικό πρότζεκτ, που φέτος θα ανεβάσει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.
Σ.Κ.: Αισθάνομαι φοβερά, είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα και μου είχε λείψει μπορώ να σου εκμυστηρευτώ. Είμαστε έτοιμοι, για ακόμη μια χρονιά, να βρούμε τον επόμενο ή την επόμενη Master Chef.

Γιατί είπατε «ναι» σε ακόμη μια σεζόν;
Π.I:.:Διότι, εκτός του ότι πέρασα πολύ όμορφα την πρώτη φορά, είναι μια παραγωγή, η οποία έχει να δώσει πολλά στο τηλεοπτικό κοινό, και μοναδικές εμπειρίες στους κριτές και τους παίκτες.
Σ.Κ.:Αρχικά, το αποτέλεσμα που βγήκε από την πρώτη σεζόν βγήκε πάρα πολύ ωραίο και είναι όντως ο μεγαλύτερος διαγωνισμός μαγειρικής στον κόσμο. Είναι κάτι πολύ αξιοπρεπές και έχει να κάνει με τη μαγειρική, οπότε μου ήταν δύσκολο να αρνηθώ.

Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστό το «Master Chef»;
Π.I::Είναι ο μεγαλύτερος τηλεοπτικός διαγωνισμός μαγειρικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει δεκάδες εντατικά σεμινάρια υψηλής γαστρονομίας και τεχνικών.

Δηλαδή, σε τι διαφέρει από τα άλλα ριάλιτι;
Σ.Κ.:Κοίτα, δεν είναι ριάλιτι, θα έλεγα είναι ένα show μαγειρικής, καθώς δεν στοχεύει τόσο στο ριάλιτι. Όλοι όσοι έρχονται να διαγωνιστούν, οι τεχνικές μαγειρικής που δείχνουμε, ακόμα και η άχαρη διαδικασία της ψηφοφορίας, γίνονται με μαγειρικά κριτήρια. Οπότε, είναι πολύ κοντά σε αυτό που αγαπάω, δηλαδή τη μαγειρική.

Αυτή τη σεζόν θα δούμε κάτι διαφορετικό;
Π.I: Εκτός από την καινούργια προσθήκη στην ομάδα, ενός εξαιρετικού σεφ, του Λεωνίδα Κουτσόπουλου, το επίπεδο των δοκιμασιών και των παικτών έχει ανέβει.

Τι κοιτάτε σε έναν παίκτη; Κρίνετε μόνο με μαγειρικά κριτήρια ή παίζει ρόλο και η προσωπικότητά του;
Π.I::Όπως σε κάθε τομέα της ζωής, έτσι και η μαγειρική δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Ένας δυναμικός χαρακτήρας επιβραβεύεται ανάλογα. Όπως και το πείσμα ή η επιμονή του.
Σ.Κ.:Θα σου αποκαλύψω πως μεταξύ μας οι σέφ όταν ψάχνουμε για μάγειρες, που θα στελεχώσουν τις κουζίνες μας, πάντα ψάχνουμε για ένα καλό παιδί αλλά και έναν καλό μάγειρα. Αυτό είναι που αναζητούμε. Δεν θέλουμε δηλαδή έναν καλό μάγειρα, ο οποίος όμως να δημιουργεί προβλήματα ή θα είναι αγενής, αλλά έναν συνδυασμό και των δύο. Το θέμα είναι ότι το πρώτο κομμάτι, δηλαδή αυτό του καλού παιδιού δεν μπορείς να το διορθώσεις αν δεν υπάρχει, ενώ το άλλο, φυσικά, εξελίσσεται.

Το παιχνίδι βοηθά τους παίκτες να ξεκινήσουν μια καριέρα στη μαγειρική;
Π.I::Ναι, υπό συνθήκες. Ανάλογα με τον τρόπο που θα διαχειριστεί ο καθένας τις γνώσεις που θα λάβει, τις εμπειρίες που θα ζήσει αλλά και τη δημοσιότητα που θα ακολουθήσει.

Οι παίκτες από το προηγούμενο «Master Chef» βρήκαν τον δρόμο τους; Έχεις επαφή μαζί τους;
Π.I:.:Με κάποιους κρατώ ακόμη επαφή. Όλοι τους, όμως, δουλεύουν πάνω στο αντικείμενό τους.

Εκτός από το «Master Chef», θα σε ενδιέφερε να κάνεις μια δική σου εκπομπή μαγειρικής στην τηλεόραση;
Π.I.:Ναι, υπό συνθήκες θα το έκανα για μια πρόταση που θα συμπλέει με τις πεποιθήσεις και τους κανόνες αισθητικής μου.

Εσένα, Σωτήρη, σου έγιναν άλλες προτάσεις μετά το «Master Chef»;
Σ.Κ.:Ναι, αλλά δεν θα ήθελα να αποκαλύψω κάτι παραπάνω. Εγώ προτίμησα το «Master Chef»!

Ξεχωρίζεις κάποιους «τηλεοπτικούς» σεφ, Πάνο;
Π.I.:Για μένα οι τηλεοπτικοί σεφ είναι μια ξεχωριστή κατηγορία, την οποία σέβομαι, αλλά δεν γνωρίζω προσωπικά.

Πάνο, σου έγινε πρόταση να συμμετέχεις εσύ σε κάποιο talent show, όπως το «Survivor»;
Π.I.Όχι.

Θα σε ενδιέφερε, ωστόσο, κάτι τέτοιο;
Π.I.Όχι.

Τι απαντάτε σε αυτούς που θεωρούν τα ριάλιτι/ταλεντ σόου χαμηλού επιπέδου προγράμματα;
Π.I.:Δεν ανήκουν όλα τα ριάλιτι, όπως και όλες οι παραγωγές, στην ίδια κατηγορία. Επομένως, δεν είναι δίκαιο να αντιμετωπίζονται και με τον ίδιο τρόπο.
Σ.Κ.:Εγώ είμαι της άποψης ότι από μια ηλικία και μετά κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να παρακολουθήσει ό,τι θέλει στον ελεύθερο χρόνο του. Καλό είναι να υπάρχουν πολλές επιλογές στην τηλεόραση. Το πρόβλημα ξεκινά όταν πλέον αυτά τα προγράμματα είναι μονόδρομος ή μόνη επιλογή. Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχει πληθώρα επιλογών, ο κόσμος αποφασίζει τι θα δει λιγότερο και τι περισσότερο. Αν κάποια εκπομπή έκανε φοβερά νούμερα, ο κόσμος το επέλεξε. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί που αποφασίζουν τι μένει στον αέρα και τι όχι. Εγώ πιο πολύ ποντάρω και ρίχνω το μπαλάκι στον ίδιο μας τον εαυτό. Δηλαδή, μην κατηγορείς ένα πρόγραμμα, η μεγαλύτερη δύναμη είναι στο χέρι σου και μπορείς ανά πάσα στιγμή απλά να αλλάξεις σταθμό.

Σωτήρη σε ενδιαφέρουν τα νούμερα τηλεθέασης;
Σ.K:Θέλοντας και μη, ενημερώνομαι για αυτά, αλλά δεν είναι ότι ξυπνάω με αυτό το άγχος. Όχι επειδή δεν ενδιαφέρομαι, αλλά στο πόστο που βρίσκομαι δεν κάνει και καλό.

Παρακολουθείτε τηλεόραση γενικώς; Τι προγράμματα σας αρέσουν;
Π.I.:Έχω ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Με ενδιαφέρουν κυρίως τα εκπαιδευτικά ή ενημερωτικά προγράμματα. Τα ντοκιμαντέρ για παράδειγμα.
Σ.Κ.:Δεν παρακολουθώ πολύ και η αλήθεια είναι ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχα και τηλεόραση στο σπίτι. Είμαι πιο πολύ του διαδικτύου, του netflix και νομίζω προς τα εκεί κινείται πλέον η τηλεόραση, Δηλαδή βλέπεις φοβερές σειρές που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις κινηματογραφικές ταινίες. Μου αρέσουν τα ντοκιμαντέρ, διάφορα μουσικά προγράμματα και, φυσικά, προγράμματα μαγειρικής.

Ποια είναι η αγαπημένη σας κουζίνα;
Π.I.:Ανάλογα τη διάθεσή μου. Αγαπημένη, ωστόσο, παραμένει η Μεσογειακή.
Σ.Κ.:Κοίτα, μ' αρέσει η ασιατική κουζίνα πολύ. Ολα αυτά τα ωμά φαγητά, γεμάτα μυρωδικά με κερδίζουν. Μάλιστα, τελευταία με κέρδισε η κουζίνα του Βιετνάμ, η οποία δεν είναι πολύ στιλιζαρισμένη, αλλά βρίσκεσαι σε μια χώρα που σφύζει από μπαχάρια, αρωματικά και φοβερές πρώτες ύλες. Τα βάζει όλα αυτά ό άλλος και τα πουλά στον δρόμο, τα τρως και τρελαίνεσαι. Δεν είμαι τόσο της βαριάς κουζίνας, βούτυρα κλπ.

Σας αρέσει η κυπριακή κουζίνα; Χρησιμοποιείτε υλικά κυπριακής προέλευσης;
Π.I.:Φυσικά! Αγαπώ μάλιστα ιδιαιτέρως το χαλούμι. Όπως και την κουμανταρία.
Σ.Κ.:Εμένα μέντοράς μου είναι ο Χριστόφορος Πέσκιας, οπότε έχω έρθει αρκετά κοντά με την κυπριακή κουζίνα. Μάλιστα, έχω έρθει μαζί του στην Κύπρο και μας έχει μαγειρέψει η μητέρα του κυπριακά εδέσματα, όπως κούπες ή φαγητά με αρκετό δυόσμο και κόλιανδρο και μου άρεσαν πολύ. Ναι μου αρέσει πολύ η κυπριακή κουζίνα, όπως και το χαλούμι.

Τι άλλο κάνετε αυτό το διάστημα;
Π.I.:Ετοιμάζω τον προσωπικό μου χώρο στην Αθήνα και, πιο συγκεκριμένα, στην αγαπημένη μου περιοχή της Νέας Σμύρνης. Θα είναι ένας χώρος σεμιναρίων για επαγγελματίες, όσο και για λάτρεις της γαστρονομίας και της μαγειρικής. Ταυτόχρονα, όμως, θα ασχολείται τόσο με την έρευνα και παραγωγή νέων προϊόντων για την αγορά, όσο και με βραδιές γευσιγνωσίας, αλλά ακόμη και private dinners. Πρόκειται για το όνειρο που είχα από τότε που πρωτοξεκίνησα την καριέρα μου, στα πρώτα στάδια της δικής μου προσωπικής διαδρομής, κάπου στην Ιταλία.
Σ.Κ.:Πέρα από το Nolan στο Σύνταγμα στην Αθήνα, ετοιμάζω δύο ακόμα project, ένα στην Αθήνα και ένα στο εξωτερικό. Φυσικά, συνεχίζω στο «Master Chef» και, γενικώς, κάνω σταθερά και σωστά βήματα, επειδή, εν τέλει, και λιγότερα πράγματα να έκανα, θα ήθελα τουλάχιστον να είναι σωστά.


Tags: σεφ , Master Chef, παίκτες, κυπριακή κουζίνα