ΥΓΕΙΑ

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Κρατήστε τα κινητά μακριά από το σώμα σας και κυρίως μακριά από τα παιδιά


  • Το κινητό τηλέφωνο, αν και είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας,εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία βλάπτοντας την ανθρώπινη υγεία και κυρίως των παιδιών.

    Το κινητό τηλέφωνο, αν και είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας,εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία βλάπτοντας την ανθρώπινη υγεία και κυρίως των παιδιών.

Το κινητό τηλέφωνο, αν και είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αποτελεί εδώ και χρόνια στοιχείο μελέτης για τον τομέα της υγείας καθώς εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία βλάπτοντας την ανθρώπινη υγεία και κυρίως των παιδιών. Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια (CDPH) εξέδωσε μια προειδοποίηση για τους κινδύνους της ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας αυτή την εβδομάδα που προκαλεί κάποια ανησυχία, αλλά και ερωτηματικά, καθώς φαίνεται να στηρίζεται σε κάποια παλιότερα ευρήματα που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας. 

Το CDPH ζητά από τους χρήστες να μειώσουν τη χρήση των συσκευών και προτείνει να τις κρατούν σε απόσταση από τα σώματά τους όσο είναι δυνατόν. «Παρόλο που η επιστήμη εξακολουθεί να εξελίσσεται, υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ ορισμένων επαγγελματιών της δημόσιας υγείας και των πολιτών σχετικά με τη μακροπρόθεσμη και υψηλής χρήσης έκθεσή τους στην ενέργεια που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα», δήλωσε η διευθύντρια της CDPH, κ. Karen Smith. Η προειδοποίηση έρχεται μετά από τα ευρήματα που δημοσιεύονται σε έγγραφο του 2009, το οποίο δημοσιεύθηκε κατόπιν εντολής του ανώτερου δικαστηρίου του Σακραμέντο.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν, όπως αναφέρει το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια, ότι η μακροχρόνια χρήση κινητών μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του εγκεφάλου, του ακουστικό νεύρου και των σιελογόνων αδένων, σε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων αλλά και σε πονοκεφάλους όπως και σε προβλήματα ύπνου. 

Το τμήμα Δημόσιας Υγείας στην Καλιφόρνια συμβουλεύει να κρατάμε τα κινητά μακριά από το σώμα μας: να μην τα βάζουμε στις τσέπες μας και να μην κοιμόμαστε έχοντας ανοιχτό το κινητό δίπλα μας, στο μαξιλάρι μας. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να μην τα χρησιμοποιούν σχεδόν καθόλου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι χρήστες θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν ακουστικά στα κινητά ή να στέλνουν μηνύματα αποφεύγοντας τις κλήσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι, στις 31 Μαΐου του 2011,ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Επιτροπή για την Έρευνα στον Καρκίνο που αποτελούνταν από 31 επιστήμονες από 14 χώρες, ταξινόμησαν τα πεδία ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα. Τα μέλη της επιτροπής κατέληξαν πως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα κατατάσσεται στα «πιθανά καρκινογόνα» για τον άνθρωπο με δεδομένη την αύξηση της εμφάνισης του γλοιώματος, ενός κακοήθους όγκου του ακουστικού νεύρου.

Προς το παρόν είναι δίκαιο να αναφερθεί πως δεν έχει υπάρξει επισήμως τμήμα έρευνας που να κατάφερε να συνδέσει τα κινητά τηλέφωνα με τον καρκίνο του εγκεφάλου. Και ενώ είναι δύσκολο να υπάρξει ξεκάθαρη μελέτη που να ενοχοποιεί ή να αθωώνει πλήρως τα κινητά, η πλάστιγγα γέρνει συνήθως εναντίον τους. Όσοι προτιμούν να περιμένουν μια καλύτερη απάντηση, ίσως θέλουν να παρακολουθήσουν το έργο COSMOS, μια φιλόδοξη μελέτη που παρακολουθεί αυτήν τη στιγμή τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και την υγεία περισσότερων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων διάσπαρτα σε όλη την Ευρώπη. Η μελέτη, η οποία ξεκίνησε το 2007, θα ακολουθήσει αυτούς τους ανθρώπους για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια και φιλοδοξεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. 

 


Tags: υγεία, κινητά τηλέφωνα, τεχνολογία