ΣΧΕΣΕΙΣ

Μπορεί το σεξ να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;


  • Μπορεί η ερωτική πράξη να κάνει την καρδιά μας να σταματήσει ξαφνικά; Μια νέα μελέτη δείχνει ότι, αν και αυτό μπορεί να συμβεί, είναι πολύ σπάνιο.

    Μπορεί η ερωτική πράξη να κάνει την καρδιά μας να σταματήσει ξαφνικά; Μια νέα μελέτη δείχνει ότι, αν και αυτό μπορεί να συμβεί, είναι πολύ σπάνιο.

Ελεάνα Παπαχαραλάμπους

Μπορεί η ερωτική πράξη να κάνει την καρδιά μας να σταματήσει ξαφνικά; Μια νέα μελέτη δείχνει ότι, αν και αυτό μπορεί να συμβεί, είναι πολύ σπάνιο.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες από περισσότερους από 4.500 ανθρώπους που υπέστησαν ξαφνική καρδιακή ανακοπή, κατάσταση στην οποία η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπά λόγω προβλημάτων στην ηλεκτρική δραστηριότητα της.

Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων, λιγότερο από το 1% των καρδιακών ανακοπών συνέβη κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα ως πιθανή αιτία για την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή στο γενικό πληθυσμό, ανέφεραν οι ερευνητές, σύμφωνα με το foxnews.com . Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στις 12 Νοεμβρίου στην επιστημονική συνάντηση της American Heart Association στο Anaheim της Καλιφόρνια και δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Καρδιολογίας.

«Ενώ η ξαφνική καρδιακή ανακοπή είναι μια καταστροφική κατάσταση με μεγάλη πιθανότητα θανάτου, η πιθανότητα να συμβεί αυτό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας ... ήταν εξαιρετικά χαμηλή», δήλωσε ο Δρ Sumeet Chugh, ιατρός διευθυντής του Κέντρου Καρδιακού Ρυθμού στο Cedars-Sinai Heart Institute στο Λος Άντζελες και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

"Αυτή είναι μια διαβεβαίωση που μπορεί τώρα να παρέχεται σε ασθενείς με καρδιακή νόσο, και θα βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα", δήλωσε ο Chugh στο Live Science.

Στις σπάνιες περιπτώσεις όπου το σεξ συνδέθηκε με καρδιακή ανακοπή, σχεδόν όλες οι περιπτώσεις – κατά 94% - ήταν σε άνδρες. Η μελέτη έδειξε πως ένας στους 100 άνδρες έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή η οποία συνδέθηκε με το σεξ, σε αντίθεση με τις γυναίκες όπου το ποσοστό ήταν μια στις 1.000.

Οι άνθρωποι οι οποίοι εμφάνισαν ξαφνική καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια του σεξ ήταν νεότεροι (περίπου 60 ετών κατά μέσο όρο), σε σύγκριση με εκείνους που είχαν έπαθαν καρδιακή ανακοπή σε άλλη στιγμή, (οι οποίοι ήταν περίπου 65 ετών κατά μέσο όρο).

Αλλά εκείνοι που είχαν ξαφνική καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια του σεξ ήταν εξίσου πιθανό να πάσχουν από καρδιά ή να βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή για καρδιακές παθήσεις ακριβώς όπως και εκείνοι που είχαν πάθει καρδιακή ανακοπή σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, παρόλο που η ξαφνική καρδιακή ανακοπή γινόταν συνήθως αντιληπτή από τον σύντροφο του ατόμου, μόνο το 1/3 προέβαινε σε τεχνητή αναπνοή. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη εκπαίδευσης του κοινού σχετικά με τη σημασία της τεχνητής αναπνοής για ασθενείς με αιφνίδια καρδιακή προσβολή, ανέφεραν οι ερευνητές.

"Πολλαπλές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τεχνητή αναπνοή που εκτελείται από τους παρευρισκόμενους ... μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης από την καρδιακή ανακοπή", ανέφερε ο Chugh. «Είναι λογικό ότι εάν όλοι οι σύντροφοι μάθουν και εφαρμόσουν την τεχνητή αναπνοή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβίωσης».

 

ΠΗΓΗ: papelle.gr 


Tags: υγεία, σεξ, σχέσεις, μελέτη

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)