ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Σαλέπι: Είναι το ρόφημα που ψάχνουμε για την τόνωση του οργανισμού!

Μυρτώ Τριχείλη


To σαλέπι που βρίσκουμε συχνά να πωλείται στους δρόμους της Ελλάδας και του εξωτερικού, είναι διάσημο για την τόνωση του οργανισμού μας και τη θωράκιση κατά των ασθενειών. Το ρόφημα αυτό προέρχεται από την αποξήρανση και κονιορτοποίηση του βολβού ενός φυτού, που ήταν γνωστό πολλούς αιώνες πριν στον Ελλαδικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, με το όνομα Όρχις (Orchis mascula, της οικογένειας των Ορχιδωδών).

Το σαλέπι έχει μία γλυκιά γεύση. Είναι ένα ρόφημα ζεστό, θερμικό, συνδέεται περισσότερο με τους πνεύμονες, το πεπτικό, τα γεννητικά όργανα (λόγω του σχήματος της ρίζας) και των νεφρών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πωλείται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου έχει κρύο και πίνοντάς το ζεσταίνεται το σώμα. Το κρύο κατά τους χειμερινούς μήνες παγιδεύεται στον πνεύμονα με τη μορφή του φλέγματος. Πίνοντας σαλέπι μαλακώνουν τα φλέγματα και απομακρύνονται μαζί με το κρύο.

Στις ορχιδέες αυτές και στις θεραπευτικές τους ιδιότητες αναφέρθηκαν ήδη από την αρχαία εποχή ο Ιπποκράτης, ο Ασκληπιός, ο Θεόφραστος αλλά και ο Γαληνός, τονίζοντας την δύναμη του "σερνικοβότανου" να ενισχύει τον οργανισμό των ασθενών, να επουλώνει τις πληγές του στομάχου και του εντέρου αλλά και να ανακουφίζει από τον έντονο βήχα. Το σαλέπι έχει θεραπευτικές ιδιότητες γιατί περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες αραβίνη και τραγακανθίνη και πολύ άμυλο τα οποία, όταν διαλύονται στο νερό, δημιουργούν ένα υγρό πηκτό και κολλώδες, το θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα, του άσθματος και του στομαχόπονου, δρα κατά της δυσεντερίας και του βήχα, ενώ τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πως παρασκευάζεται;

Στις ρίζες αυτού του φυτού αναπτύσσονται κόνδυλοι που αποξηραίνονται, αλέθονται, απομακρύνεται το πικρό αιθέριο έλαιο τους και από τη σκόνη τους παρασκευάζεται αυτό το αφέψημα. Το σαλέπι μπορούμε να το βρούμε σαν σκόνη αναμεμιγμένο με διάφορα άλλο βότανα αλλά και κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και βανίλια για να το παρασκευάσουμε εμείς, με έναν τρόπο παρόμοιο με τον Ελληνικό καφέ.

Απολαύστε, λοιπόν, ένα μοναδικό ρόφημα για το χειμώνα με θεραπευτικές ιδιότητες, θερμαντικό, εύγευστο και παράλληλα χορταστικό!


Tags: health, υγεία, γυναίκα, οργανισμός, σαλέπι, ρόφημα, food, drink, woman, must, see

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)