NΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Art is needled

Νάκης Αντωνίου


Art is needled

Η δημιουργική τέχνη στη νέα γενιά γίνεται όλο και καλύτερη, όλο και πιο πρωτότυπη. Παράδειγμα αυτού, οι Duo Needle. Η Φάνια Ανδρέου και ο Χάρης Ιωάννου σχημάτισαν ένα δίδυμο που κεντά! Με ιδιαίτερα σχέδια (και με το γυμνό να παίζει μεγάλο ρόλο σαν πηγή έμπνευσης), οι Duo Needle εμφανίστηκαν «ξαφνικά» κι έχουν ήδη προκαλέσει αίσθηση τόσο με τα τελάρα όσο και τα T-Shirts τους.

Καν’τε μου ένα intro για εσάς.
Φάνια: Εγώ σπούδασα Τουρκική Γλώσσα και Λογοτεχνία, αλλά η τέχνη ήταν πάντα ένα μέρος της ζωής μου. Ο λόγος που δεν ακολούθησα ένα σχετικό επάγγελμα είναι επειδή επηρεάστηκα από τον περίγυρό μου, αφού πολλοί υποτιμούν τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την τέχνη. Εξάλλου από μικρή είχα επαφή με την ζωγραφική, λόγω του ότι ο πατέρας μου εργαζόταν σε πινακοθήκη και ιδιαίτερα με το κέντημα μιας και η γιαγιά μου είναι από τα Λεύκαρα και ασχολείται με τα λευκαρίτικα κεντήματα.
Χάρης:
Εγώ είμαι κομμωτής, αλλά ταυτόχρονα ασχολούμαι και με το τραγούδι από πολύ παλιά. Πάντοτε μου άρεσε η ζωγραφική και κυρίως τα σκίτσα, γι’ αυτό και έδειξα έντονο ενδιαφέρον στο μοντέρνο κέντημα που αποτελεί μια μορφή τέχνης. Πιστεύω ότι όταν κάποιος ενδιαφέρεται για την τέχνη, θέλει να ασχοληθεί με διάφορα είδη της και δεν περιορίζεται μόνο σε ένα.

Αλήθεια, γιατί επιλέξατε το κέντημα;
Χ: Ψάχναμε γενικά κάποια καινούργια ασχολία, ένα νέο χόμπι όπου θα μπορούσαμε να περνούμε δημιουργικό χρόνο μαζί και θέλαμε ταυτόχρονα να ασχοληθούμε και με κάτι παραδοσιακό, αφού ως νεολαία δεν πρέπει να ξεχνάμε την παράδοσή μας.
Φ: Το κέντημα, όπως είπαμε και προηγουμένως, προέκυψε από τη γιαγιά μου. Βλέποντάς τη μια μέρα καθώς κεντούσε, είχαμε την ιδέα να «παντρέψουμε» το παλιό με το καινούργιο, δηλαδή το παραδοσιακό με το μοντέρνο, έτσι ώστε να είναι και πιο ενδιαφέρον για εμάς του ίδιους αλλά και για την υπόλοιπη νεολαία.

Γενικότερα, τι περιλαμβάνει το brand The Duo Needle;
Χ: Αρχικά είχαμε περιοριστεί στο embroidery hoop art, κέντημα δηλαδή πάνω σε τελάρο, αλλά πλέον το brand μας αφορά στο κέντημα σε κάθε είδους ύφασμα, όπως καπέλα, τζιν, T-shirts κτλ.
Φ: Εξάλλου αυτό είναι που το κάνει και πιο ενδιαφέρον, το ότι δεν υπάρχει κάποιο καλούπι όσον αφορά στο μοντέρνο κέντημα, αφού μπορούμε να δημιουργήσουμε σε διάφορα είδη υφάσματος, όπου βασικά μπορεί να περάσει βελόνα.

Με μια γρήγορη ματιά στα σχέδια των κάδρων, καταπιάνεστε με ιδιαίτερες θεματικές. Τι σας εμπνέει;
Φ:
Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που μπορούμε να πούμε ότι μας εμπνέει. Το καθετί μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εμάς, από φωτογραφίες, εικόνες, πρόσωπα μέχρι και τατουάζ.

Τα διάσημα πλέον T-Shirts πώς τα εμπνευστήκατε;
Φ: Βασικά το γυμνό στην τέχνη είναι κάτι που μας εκφράζει και που θα δείτε γενικότερα στα έργα μας, χωρίς να θέλουμε να παραπέμπουμε σε κάτι προκλητικό. Έτσι προέκυψαν και τα T-shirts μας. Ενώ αρχικά είχαμε περιοριστεί στο κέντημα του στήθους, στη συνέχεια αποφασίσαμε να συνδυάσουμε το συγκεκριμένο κέντημα με διάφορα σχέδια και σχήματα για να δώσουμε διαφορετικό χαρακτήρα σε κάθε T-shirt.

Έχετε μια τάση προς τα απαλά χρώματα, ή είναι η ιδέα μου;

Χ: Όχι δεν είναι η ιδέα σου, απλά με το να επιλέγουμε απαλά χρώματα ως φόντο δίνουμε έμφαση στο σχέδιο, στο κέντημα και όχι στο ύφασμα, αφού αυτό λειτουργεί απλά σαν καμβάς που παρουσιάζει το έργο μας.

Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο καλλιτέχνη να ξεχωρίσει στην Κύπρο;
Χ: Δεν θα λέγαμε πως είναι εύκολο πράγμα ένας καλλιτέχνης να ξεχωρίσει γενικότερα,. Υπάρχουν τόσοι πολλοί καλλιτέχνες σήμερα, που χρειάζεται πολλή προσπάθεια να καταφέρουν να περάσουν την τέχνη τους στον κόσμο. Ο κόσμος, γενικά, ψάχνει κάτι καινούργιο, κάτι που θα του κινήσει την περιέργεια να το ανακαλύψει.

Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο;
Φ: Υπάρχει αρκετή ανταπόκριση και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Άλλωστε, αυτό μας έδωσε ώθηση να προχωρήσουμε και από χόμπι να μεταφέρουμε την τέχνη μας σε πιο επαγγελματικό επίπεδο, να δείξουμε μια πιο ανανεωμένη και μοντέρνα μορφή κεντήματος. 

Συμμετείχατε σ’ ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Κύπρου, το Flying Away. Πώς ήταν η εμπειρία; 
Χ: Το φεστιβάλ ήταν η ιδανική ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία του κόσμου με το brand μας. Πήραμε μια γνώμη για τις προτιμήσεις του, έτσι ώστε να τις εφαρμόσουμε στη συνέχεια.

Ιδανικά πού θα θέλατε να φτάσετε;
Χ: Ίσως κάποιο κατάστημα με εργαστήρι, έτσι ώστε να παρέχουμε εξυπηρέτηση και διδασκαλία μαζί στον ίδιο χώρο. Η αλήθεια είναι πως μας αρέσει αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε κάνει προχωρημένα σχέδια για το μέλλον.

Δέχεστε παραγγελίες για custom made;
Φ: Ναι, φυσικά. Εξάλλου τονίζουμε σε κάθε πελάτη ότι μπορεί το κάθε έργο μας να το διαφοροποιήσει ανάλογα με τα δικά του γούστα. Μας αρέσει να συνδυάζουμε τις ιδέες του κόσμου με τις δικές μας ,και να βγάζουμε από τον κόσμο τη δημιουργικότητα που κρύβει μέσα του.

Find them: 
Facebook: The Duo Needle
Instagram: @the.duo.needle 

Find me: 
Facebook: Nakis Antoniou 
Instagram: @nakis_nakis

 


Tags: pinoftheweek, p.in, person of interest, the duo needle