ΣΧΕΣΕΙΣ

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Ακόμα και το διαζύγιο κληρονομείται!


  • Mία νέα μελέτη απέδειξε, ότι οι γενετικοί παράγοντες ευθύνονται εξίσου για τη διαγενεακή μετάδοση του διαζυγίου.

    Mία νέα μελέτη απέδειξε, ότι οι γενετικοί παράγοντες ευθύνονται εξίσου για τη διαγενεακή μετάδοση του διαζυγίου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει, ότι τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων έχουν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν και αυτά, σε σύγκριση με εκείνα, που μεγαλώνουν με παντρεμένους γονείς.

Σχεδόν όλοι οι προηγούμενοι ερευνητές είχαν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στο πως το διαζύγιο μεταφέρεται με συμπεριφορικό τρόπο και μέσω της μάθησης από γενιά σε γενιά. Εναργέστερα, πολλοί ειδικοί υποστήριζαν, ότι τα παιδιά των χωρισμένων γονιών είχαν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν διαζύγιο, επειδή έρχονταν αντιμέτωπα με τις συγκρούσεις και τη συναισθηματική αστάθεια των γονιών τους, οι οποίοι λειτουργούσαν ως πρότυπο γι’ αυτά.

Ωστόσο, μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ψυχολογίας «Addiction», απέδειξε, ότι οι γενετικοί παράγοντες ευθύνονται εξίσου για τη διαγενεακή μετάδοση του διαζυγίου.

Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Virginia Commonwealth και Lund, ανέλαβε τη λεπτομερή ανάλυση ορισμένων δεδομένων από το εθνικό Σουηδικό μητρώο και διαπίστωσε, ότι τα υιοθετημένα παιδιά ακολουθούσαν στους γάμους τους τη συμπεριφορά των βιολογικών και όχι των θετών τους γονιών.

Σύμφωνα με τους επιβλέποντες της έρευνας, τα ευρήματα της μελέτης αυτής είναι πολύ σημαντικά, καθώς ανατρέπουν τις μέχρι σήμερα αντιλήψεις για τον ψυχικό αντίκτυπο του διαζυγίου στα παιδιά.

Το γεγονός αυτό, αναμένεται συμβάλλει στον επανασχεδιασμό των θεραπευτικών προγραμμάτων, που απευθύνονται σε ζευγάρια με «κρίση» στο γάμο τους. Οι θεραπευτές ενδεχομένως θα μπορούν να λειτουργήσουν πιο εστιασμένα και να στοχεύσουν στην τροποποίηση συμπεριφορών με περισσότερο γενετικό υπόβαθρο, όπως είναι τα υψηλά επίπεδα αρνητικής συναισθηματικότητας.

 

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος - Μαρίνα Μόσχα. M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κηφισίας & Θερμοπυλών 2, Χαλάνδρι, Αθήνα

Τηλ: 210 77 89 890

www.askitis.gr
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-14:00
Τηλ: 210 7.79.79.79

 


Tags: χωρισμός, σχέσεις, κληρονομικότητα, γονείς

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)