NΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Starstruck!

Νάκης Αντωνίου


Starstruck!

Είναι Κύπρια, καρδιολόγος και διατηρεί μία σχέση αγάπης με τον Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Πριν μερικούς μήνες επιλέχτηκε να παρακολουθήσει ζωντανά την εκτόξευση ενός δορυφόρου και να αναμεταδώσει ό,τι έβλεπε μέσω social media. Επίσης, είναι υπεύθυνη για μια νέα διαστημική φωτογραφία της Κύπρου. Σε μια «διαστημική» συζήτηση, γνώρισα καλύτερα τη Χαρίκλεια Ολυμπίου.

Πώς μια γιατρός έχει τόσα πάρε-δώσε με τον Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA);
Πάντα ήθελα να γίνω αστροναύτης. Η ιατρική είναι από τις επιστήμες που έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο μέσα από τη διαστημική έρευνα. Η ανθρώπινη φυσιολογία έχει μελετηθεί στις επανδρωμένες αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ η έρευνα στο διάστημα είναι πολύ σημαντική για την αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινότητάς μας. Μακροπρόθεσμα θα ήθελα να ασχοληθώ με την έρευνα που αφορά στις επιδράσεις της μικροβαρύτητας στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Τι είναι αυτό που σε τραβά στο διάστημα;
Ό,τι βλέπουμε γύρω μας είναι φτιαγμένο από αστερόσκονη. Τα χημικά στοιχεία που απαρτίζουν τον καθένα μας είναι αστρουλικά, που γεννήθηκαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια από αστρικές εκρήξεις. Πώς μπορεί κανείς να μην αγαπά το διάστημα όταν το σώμα μας, οι άνθρωποι που αγαπάμε είναι φτιαγμένα από υπολείμματα άστρων;

Πριν λίγο καιρό είχες μια ενδιαφέρουσα συνεργασία με την ESA. Τι ακριβώς έκανες;
Η ΕSA τον περασμένο Μάρτιο διοργάνωσε ένα social media event, στο οποίο προσκαλούσε social media users να παρακολουθήσουν ζωντανά την εκτόξευση του δορυφόρου Sentinel-2B από το κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Darmstadt, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη συλλογή δεδομένων από τη συνεχή παρατήρηση της Γης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τη μελέτη του περιβάλλοντος και του κλίματος, τη γεωργία και μια πληθώρα άλλων εφαρμογών.

Πώς επιλέχτηκες για να συμμετάσχεις;
Η ESA έψαχνε «social media influencers», άτομα που χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς τους για να μοιραστούν ειδήσεις και απόψεις για τα τεκταινόμενα στον τομέα του διαστήματος. Έκανα αίτηση, έγραψα ένα cover letter που εξηγούσε τους λόγους που ήθελα να πάω και λίγες μέρες μετά έλαβα πρόσκληση. Ήταν μια μοναδική εμπειρία που θα τη θυμάμαι για πάντα.

Θες να μου μιλήσεις για το νέο σου πόστο;
Πρόσφατα έχω αναλάβει τον ρόλο του National Point of Contact για το Space Generation Advisory Council, έναν διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος σε συνεργασία με τον ΟΗΕ έχει σκοπό να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών, φοιτητών και νέων επιστημόνων με τα space agencies (NASA, ESA κτλ.). Θα ήθελα με την ευκαιρία να ενθαρρύνω τον κόσμο να γίνει μέλος στο www.spacegeneration.org, για περισσότερες πληροφορίες.

Πώς αντιμετωπίζουν οι νέοι ό,τι αφορά το διάστημα;
Στο εξωτερικό οι νέοι κυνηγούν με μεγάλο ενθουσιασμό καριέρες στον τομέα του διαστήματος. Στην Κύπρο ίσως να μας φαίνεται εξωπραγματικό το να δουλέψουμε για διεθνείς διαστημικούς σταθμούς, αλλά δεν είναι. Αν το κυνηγήσει κανείς και δουλέψει σκληρά, μπορεί να δουλέψει όπου και για ό,τι ονειρεύεται.

Είσαι, επίσης, υπεύθυνη για μια διαστημική φωτογραφία της Κύπρου…
Πριν μερικούς μήνες ζήτησα μέσω Twitter από τον Thomas Pesquet, που ανεβάζει καθημερινά καταπληκτικές φωτογραφίες της Γης από τον ISS, να φωτογραφίσει την Κύπρο από ψηλά. Δυο-τρεις μέρες μετά ανέβασε φωτογραφία του αεροδρομίου στη Λάρνακα, η οποία δικαίως έγινε viral.

Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες;
Δεν υπάρχει απόδειξη, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να μην υπάρχει άλλος συμβατός με ζωή πλανήτης, όταν στο παρατηρήσιμο σύμπαν υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1 επτακισεκατομμύριο πλανήτες! Πρόσφατα η NASA έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για την ανακάλυψη 7 εξωπλανητών στο σύστημα Trappist-1 οι οποίοι μοιάζουν με τη Γη. Tο σύστημα αυτό βρίσκεται 39 έτη φωτός μακριά. Το γρηγορότερό μας διαστημικό όχημα αυτή τη στιγμή, το New Horizons, θα χρειαζόταν 817.000 χρόνια για να φτάσει εκεί. Μία επανδρωμένη αποστολή σίγουρα περισσότερο.

Πώς σου φαίνεται η κίνηση της Κύπρου να ανοίξει το πρώτο της αστεροσκοπείο;
Είναι καιρός να δοθεί ένα τέτοιο εργαλείο στα χέρια των αστρονόμων, αστροφυσικών και επιστημόνων της Κύπρου, να αξιοποιηθεί τόσο για ερευνητικούς όσο και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Είναι ένας τρόπος να γίνει πιο προσβάσιμη η μαγεία του σύμπαντος για τους Κύπριους.

Είσαι, όμως, και ταξιδιάρικη ψυχή. Υπάρχει λόγος που ταξιδεύεις τόσο συχνά;
Τα πρώτα μου ταξίδια τα έκανα αποκλειστικά για να πάω σε συναυλίες, κι έχω δει έτσι πάρα πολλούς θρύλους της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Τα τελευταία 2 χρόνια ταξιδεύω και για να συναντήσω το αγόρι μου που μένει στο Λος Άντζελες. Διαλέγουμε τον προορισμό και μοιράζουμε την απόσταση για να συναντηθούμε.

Και όλα αυτά πώς ''δένουν'' με το νέο σου βήμα, το ''Femme de l' espace''; 
Θα ξεκινήσω ένα space / travel blog, το ''Femme de l' espace'', όπου θα μοιράζομαι εμπειρίες από τα ταξίδια μου και νέα από το space industry. Προς το παρόν υπάρχει μόνο το Facebook page. 

Τον Οκτώβριο πας Ολλανδία;
Ναι! Είμαι ανάμεσα στους 25 που έλαβαν πρόσκληση από την ESA για να παρακολουθήσουν live την εκτόξευση του δορυφόρου Sentinel5P από το European Space Research and Technology Center στην Ολλανδία, στις 13 Οκτωβρίου! 

Θα το δούμε live από το page σου; Να ετοιμάσω popcorn; 
Εννοείται θα το αναμεταδώσω μέσα από τα social media μου! 

Το επάγγελμα του γιατρού το εξασκείς;
Ναι αμέ! Είμαι ειδικευόμενη καρδιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου και περνάω το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου.

Σ’ έναν χρόνο ποια θα ήθελες να είναι μια μεγάλη ανακάλυψη της NASA;
Δεν ξέρω αν μπορεί να το αποκαλέσει κανείς ανακάλυψη, αλλά θα ήθελα πολύ να ανακοινωθεί οργανωμένο σχέδιο για επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Κάτι τέτοιο με τον σημερινό της προϋπολογισμό φαντάζει απίθανο. Ίσως σε μια δεκαετία.

Facebook: Hareclea Olymbiou / Femme de l'espace
Twitter: @astroclea
Instagram: @neon.on.her.skin 


Tags: p.in, person of interest, pinoftheweek