ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ν. Αναστασιάδης: «Ο Φριντ με βοηθά να απαλλαγώ από το άγχος της ημέρας»


της Έλενας Αποστόλου

Ανάμεσα στο πιεσμένο και κουραστικό πρόγραμμά του και στο ενδιάμεσο των συναντήσεών του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς υποδέχθηκε με χαμόγελο στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρωί της περασμένης Τρίτης. Είχαμε μόνο 15 λεπτά πριν την επόμενη συνάντησή του και υποσχέθηκε ότι θα μας χάριζε όμορφες εικόνες με τον νέο του φίλο, αφού, όπως και κάθε άνθρωπος έχει την ευαίσθητη πλευρά του, έτσι και ο Πρόεδρος. Ο Νίκος Αναστασιάδης με το που αντίκρυσε το νέο του σκύλο «λύθηκε» και πλέον με χαλαρή και ευδιάθετη διάθεση…  στήθηκε στον φακό με αγκαλιά τον Φριντ. Ο λιλιπούτειος ωστόσο, φαίνεται πως δεν έχει συνηθίσει ακόμα τα φώτα της… δημοσιότητας, και ο Πρόεδρος γελώντας δικαιολογούσε την ντροπαλή συμπεριφορά του μικρού και πιστού του φίλου.  

 «Η υιοθεσία του Φριντ ικανοποιεί μία δική μου ανάγκη. Αγαπώ τα ζώα, έχω αδυναμία στα σκυλιά και πάντοτε είχα δίπλα μου σκυλάκια. Νομίζω πως όποιος είχε δίπλα του σκυλί μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς εννοώ. Δεν με ενδιαφέρει αν θα είναι ράτσας ή ημίαιμο, αν θα είναι κυνηγετικό ή σαλονιού. Όλα τα σκυλιά, αν και έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, έχουν ένα κοινό στοιχείο που τα κάνει ακαταμάχητα: γίνονται φίλοι. Αν τους συμπεριφερθείς με αγάπη, θα σου το ανταποδώσουν στο πολλαπλάσιο.»

 Ο προηγούμενος σκύλος του, Λίο, χάρισε αγάπη, αφοσίωση και στιγμές χαράς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνοντας θλίψη και πόνο με την απώλειά του. Δώρο από τις θυγατέρες του, ο Πρόεδρος τού είχε αφιερώσει ένα ξεχωριστό κομμάτι του χρόνου και της καθημερινότητάς του και η θέση του ήταν πάντα δίπλα του, ακόμη και στις συναντήσεις του με αρχηγούς κρατών, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Λίο έγινε η μασκότ του μεγάρου! Επτά μήνες μετά τον χαμό του, αν και το σκυλάκι είναι μέσα στην καρδιά του, ένιωσε επιτακτικά την ανάγκη, να αναπληρώσει το κενό και να υιοθετήσει ένα άλλο που θα τον συντροφεύει στις ατέλειωτες ώρες δουλειάς στο Προεδρικό. Ο Φριντ, φάνηκε τυχερός στην ατυχία του. Είχε βρεθεί εγκαταλελειμμένος τον περασμένο Μάιο στην Ορμήδεια από το καταφύγιο Αργώ που του έδωσε στέγη και, κατόπιν, κατέληξε στα προεδρικά χέρια. Μια ματιά ήταν αρκετή. Ο εκλεκτός του πρώτου πολίτη της χώρας ήταν «υποψήφιος» μαζί με άλλα σκυλάκια απ΄το καταφύγιο, προκειμένου να περάσουν την πύλη του προεδρικού. Το ημίαιμο σκυλάκι, dachshund με Terrier, χρώματος μαύρου, έκλεψε την καρδιά του, διαψεύδοντας πανηγυρικά όσους ισχυρίζονται πως τα μαύρα σκυλιά δεν τυγχάνουν εύκολα υιοθεσίας και, έτσι, μένουν στα καταφύγια. Η αγάπη με την οποία περιέβαλε τον σκύλο ο πρόεδρος μόλις τον είδε έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους ανθρώπους στο καταφύγιο. «Εσύ είσαι πιο όμορφος από κοντά» του είπε παίρνοντάς τον στην αγκαλιά του και μακριά από τα φώτα και τις κάμερες. Έσκυψε και τον φίλησε συγκινημένος, δικαιολογώντας γιατί άργησε επτά μήνες να προβεί σε υιοθεσία, αναφερόμενος στη θλίψη του για τον Λίο.

Στη βόλτα μας στη βεράντα του Προεδρικού με τον Φριντ, τον κρατούσε και τον χάιδευε και μας ανέφερε ότι εκπαιδευτές είναι κοντά του, προκειμένου να συνηθίσει το νέο του περιβάλλον. Μας δείχνει τα φρύδια του σκύλου του, από τα οποία εμπνεύστηκε και το όνομά του αλλάζοντας του το Λένι, όνομα που του είχε δοθεί από το καταφύγιο Αργώ.

«Τον Φριντ τον γνώρισα από ένα βίντεο που μου έστειλαν από το καταφύγιο. Ήταν μαζί με ένα ακόμη εξίσου όμορφο σκυλί, το οποίο θα ήθελα να υιοθετούσα μαζί με τον Φριντ, αλλά, δυστυχώς, με πρόλαβαν άλλοι και ο συγκάτοικος του Φριντ στο καταφύγιο τώρα βρίσκεται στη Γερμανία. Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν τα φρύδια του. Έντονα ξανθά φρύδια σε μαύρο κεφάλι… δεν είναι εντυπωσιακό; Από τα φρύδια του, λοιπόν, σκέφτηκα το Φρυδάς και στην συνέχεια το έκανα ευρωπαϊκό, Φριντ, για να ταιριάζει και με τα γούστα των εγγονών μου που ήξερα πως θα απέρριπταν το όνομα Φρυδάς που αρχικά ήθελα να του δώσω. Γενικά, είναι πολύ συγκρατημένο ζώο, επιφυλακτικό με τους ανθρώπους… δεν έχει όμως ακόμη μάθει τρόπους… αν καταλαβαίνετε τι εννοώ (χαμόγελο). Ωστόσο, είναι καλός μαθητής και σύντομα θα είναι άψογος σε όλα.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς εξήγησε την επιλογή του να καταφύγει σε καταφύγιο για την υιοθεσία ενώ μας υπογράμμισε εμφατικά πως τον θλίβει η κακομεταχείριση και η εγκατάλειψη των συμπαθέστατων τετράποδων αλλά και η αδυναμία της πολιτείας να τα προστατεύσει επαρκώς. Ξέρει, άλλωστε, καλά πως ένα χαρακτηριστικό που έχουν όλοι οι σκύλοι είναι πως μας εμπιστεύονται ό,τι κι αν γίνει, όσο κι αν εμείς συχνά προδίδουμε την εμπιστοσύνη τους.

 «Ήθελα να αποκτήσω σκυλί από καταφύγιο γιατί - κακά τα ψέματα - στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα, το οποίο ξεκινά από την συμπεριφορά των ίδιων των πολιτών.  Εγκαταλείπουμε τόσο εύκολα τα ζώα μας. Δεν έχουμε καλλιεργήσει στον βαθμό που θα έπρεπε μια στάση σεβασμού απέναντι στα τετράποδά μας. Είναι, βέβαια, και πολλά άλλα. Υπάρχει μια αδυναμία στην κρατική μηχανή σχετικά με την προστασία των ζώων, που δεν επιθυμώ να κρύψω και τα καταφύγια, ευτυχώς, επιτελούν ένα εξαιρετικό έργο, το οποίο οφείλουμε να στηρίξουμε. Με την υιοθεσία του Φριντ και την δημοσιότητα που πήρε – χωρίς την θέληση του Φριντ που, όπως βλέπετε, είναι ντροπαλός- νομίζω πως πολλοί είδαν πως υπάρχει και αυτή η επιλογή και παροτρύνω όλους τους ανθρώπους που θα ήθελαν ένα ζώο να απευθυνθούν στα καταφύγια».

Τα παιδικά χρόνια του Προέδρου φορτωμένα με αναμνήσεις από σκυλάκια. Ανέκαθεν ένιωθε τη συντροφιά τους. Γνωρίζει πολύ καλά πως τα συγκεκριμένα ζώα χρειάζονται την προσοχή και την αγάπη μας.

 «Όπως θα έχετε αντιληφθεί, όλη μέρα ο Φριντ περιφέρεται στο γραφείο μου και στα άλλα γραφεία. Το βράδυ κυρίως κάνουμε περισσότερη παρέα. Οταν σβήνουν τα φώτα στο Προεδρικό και φεύγουν όλοι, αισθάνομαι πως εκείνη την ώρα χρειάζομαι περισσότερο την παρέα ενός φίλου – του Φριντ εν προκειμένω- που θα με απαλλάσσει από την ανάγκη να σκεφτώ και να αναλύσω γεγονότα και καταστάσεις. Είναι ο δικός μου τρόπος να απαλλαγώ από το άγχος της ημέρας.»

Προεδρική έκκληση προς τον κόσμο έχει απευθύνει για καλή συμπεριφορά απέναντι στα ζώα ενώ μας έδειξε έντονα τον προβληματισμό του και την ενόχλησή του για την κακομεταχείρισή τους. 

 «Όχι μόνο με προβληματίζει, αλλά με ενοχλεί. Με ενοχλεί πολύ και είναι κάτι που το βρίσκω ακατανόητο και νιώθω ιδιαίτερα άσχημα που οι πολίτες στη χώρα μας, ενώ οι έχουν αποδείξει τόσες φορές τις ευαισθησίες τους στον ανθρώπινο πόνο, εντούτοις επιδεικνύουν τέτοια έλλειψη συνειδήσης ως προς την προστασία των ζώων. Θέλω να σας πω ότι ο Φριντ είναι ένα ζώο που, όπως μου είπαν οι άνθρωποι από το καταφύγιο, είχε υποστεί κακοποίηση. Γι αυτό και θα έχετε προσέξει ότι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με τους ανθρώπους. Αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος που επέλεξα το συγκεκριμένο σκυλί, γιατί εγώ έχω τη δυνατότητα να του προσφέρω ότι του έχει λείψει. Για να αντιληφθείτε τι εννοώ, σας λέω πως από την πρώτη στιγμή που τον έπιασα στα χέρια μου κατάλαβα τι συμβαίνει. Γι αυτό και έδωσα οδηγίες να τον αναλάβει ειδικός εκπαιδευτής, ώστε να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί και να με βοηθήσει και εμένα στον τρόπο χειρισμού του.»

Σε μια κοινωνία που πάσχουμε από νοοτροπία, πολιτικές και νομοθεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς δείχνει την αποφασιστικότητά του για την πάταξη της κακοποίησης των ζώων. Μας αποκαλύπτει μάλιστα ότι «το νερό μπήκε στο αυλάκι» και ότι σύντομα θα ικανοποιηθεί ένα μεγάλο και δίκαιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων.

«Ευρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασία και θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την δημιουργία ‘Αστυνομίας Ζώων’. Πρόκειται για ένα ειδικό τμήμα μέσα στην αστυνομική δομή, με συγκεκριμένες θέσεις και σαφείς αρμοδιότητες που θα αφορούν στην ευημερία και στην προστασία των ζώων από κακομεταχείριση. Με την έγκριση του εν λόγω νομοσχεδίου θα δίνεται πλέον η ευκαιρία στον πολίτη, με πιο άμεσο και τυποποιημένο τρόπο, να καταγγέλλει περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, με αποτέλεσμα η αστυνομία να εξετάζει την κάθε περίπτωση ταχύτερα και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.» 

Πηγή: Beautiful People


Tags: νικος αναστασιάδης