ΥΓΕΙΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Κέντρο Μαστού Κύπρου

Γαβριέλα Αγησιλάου


Στις έντεκα το πρωί, σήμερα Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου δώσαμε το «παρών»  μας στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη που αφορά στην Έναρξη Λειτουργίας του Κέντρου Μαστού Κύπρου, και τα αισθήματα τα οποία νιώσαμε ήταν δέος και ελπίδα στο άκουσμα της αναγγελίας της έναρξης λειτουργίας του Κέντρου Μαστού Κύπρου. Αυτό που κρατήσαμε είναι πως στο πρώτο αυτό εξειδικευμένο κέντρο μαστού στον ιδιωτικό τομέα σημασία έχει ο ασθενής και όχι η ασθένεια.

Το Κέντρο Μαστού Κύπρου (The Breast Center of Cyprus) πλαισιώνεται από καταξιωμένους επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, προκειμένου να παρέχει μια ολοκληρωμένη και πολύπλευρη διαχείριση σε θέματα πρόληψης και θεραπείας ακόμα και των πιο σύνθετων προβλημάτων του μαστού, με βάση τα διεθνή πρότυπα, σε ένα άνετο, φιλικό και τεχνολογικά αναβαθμισμένο περιβάλλον.

Όπως υπογράμμισε ο Δρ. Εύρος Κιτηρής, Γενικός Χειρουργός, «Λαμβάνοντας υπόψη την κυπριακή πραγματικότητα και αξιοποιώντας υφιστάμενες δομές που κατά τεκμήριο παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο τομέα αυτό, δημιουργούμε το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο μαστού στον ιδιωτικό τομέα θέτοντας όλες τις υπηρεσίες κάτω από την ίδια ομπρέλα για τον απαραίτητο συντονισμό ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε ένα χώρο στη Λευκωσία που θα φιλοξενεί κάτω από την ίδια στέγη τις βασικές υπηρεσίες που σχετίζονται κυρίως με την πρόληψη και διάγνωση για διευκόλυνση των γυναικών.»

Η ποιότητα των υπηρεσιών του κέντρου θα διασφαλίζεται με τη διαπίστευσή του από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Breast Center Accreditation Program of European Society of Mastology EUSOMA), ενώ σημαντική είναι και η συνεργασία με καταξιωμένους εμπειρογνώμονες και επιστήμονες από το εξωτερικό, όπως o Dr. Alberto Costa, Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Σχολής Ογκολογίας (European School of Oncology) με τεράστια εμπείρα στη δημιουργία και οργάνωση κέντρων μαστού στην Ευρώπη, ο οποίος επισκέφτηκε την Κύπρο για επαφές και συντονισμό της όλης προσπάθειας και έδωσε «το παρών» στη δημοσιογραφική διάσκεψη.
Η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού του κέντρου, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, αλλά και η τακτική αναβάθμιση των ιατρικών και διαγνωστικών εξοπλισμών του, διασφαλίζει ότι η φροντίδα που θα παρέχεται δεν θα υστερεί από αντίστοιχα αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού.

Ο Δρ Μιχάλης Θεοφάνους, επιστημονικός διευθυντής του κέντρου, σε ομιλία του ανέφερε «Το κέντρο Μαστού Κύπρου ξεκινά δυναμικά την λειτουργία του, με υψηλούς στόχους, με όραμα και φιλοδοξία να καταστεί ένα σύγχρονο διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο που δεν θα έχει τίποτε να ζηλέψει από αντίστοιχα κέντρα Μαστού στον Ευρωπαικό χώρο. Το Κέντρο Μαστού Κύπρου αποτελεί μια προσφορά στον τόπο και την Γυναίκα με στόχο την δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης, ποιοτικής και γρήγορης αντιμετώπισης κάτι που όλοι όσοι ασχολούμαστε με το Καρκίνο του μαστού επιδιώκουμε.»

Το Κέντρο Μαστού Κύπρου, θα διοργανώνει επίσης σεμινάρια και συζητήσεις τα οποία θα απευθύνονται τόσο σε ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας για αναβάθμιση των γνώσεων και εμπειριών τους, όσο και στο ευρύ κοινό για ενημέρωση του σε θέματα υγείας του μαστού.

Παράλληλα, στους άμεσους στόχους του Κέντρου συγκαταλέγεται και η ανάπτυξη συνεργασιών με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού. Αυτός ο στόχος θα υλοποιηθεί μέσω της συμμετοχής του στο Breast Centers Network, αλλά και μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών με πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού για ανάδειξη του ακαδημαϊκού και ερευνητικού του έργου.

Ο Δρ. Μιχάλης Καηλίδης, Γενικός Χειρουργός, τόνισε ότι «Ο άνθρωπος θα βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των υπηρεσιών. Οι επιθυμίες, οι ευαισθησίες, οι φόβοι κάθε ασθενούς και η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων θα αποτελούν υψίστη προτεραιότητα. Υπόσχεση μας είναι ότι αυτές οι υπηρεσίες θα αναβαθμίζονται και θα επεκτείνονται συνεχώς προς όφελος της κάθε γυναίκας πάντοτε με απολυτό σεβασμό και ανθρώπινη προσέγγιση!
Όραμα μας είναι να καταστήσουμε το κέντρο μαστού Κύπρου κέντρο αναφοράς (centre of excellence) όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη εντάσσοντας το στον ευρωπαϊκό χάρτη με τα διαπιστευμένα κέντρα μαστού.»


Tags: Κέντρο Μαστού Κύπρου, Δημοσιογραφική διάσκεψη, υγεία

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)